Talous tasapainoon oikeudenmukaisella tavalla

Maanantai 18.11.2019 klo 10.49 - Pekka

Ohessa talousarviovaltuustossa pitämäni ryhmäpuhe:

Kaupunginvaltuusto 18.11.2019

Pekka Salmi (sd), ryhmäpuheenvuoro

 

 

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

 

Kuntakenttää ja myös Tampereen kaupungin toimintaympäristöä määrittävät kansainväliset ja kansalliset muutosvoimat. Niistä merkittävimpiä ovatkaupungistuminen, globalisaatio, ilmaston muutos ja väestön ikääntyminen. Kaupungin talous kytkeytyy suoraa tai välillisesti näihin muutosvoimiin. 

Kaupungin talous on ollut vuosikausia enemmän tai vähemmän alijäämäinen. Taustalla on ollut tulopohjan heikko kehitys, ja toisaalta palvelutarpeen voimakas kasvu kaupungin kasvaessa aikaisempaa nopeampaa tahtia. Myös erityyppisten sosiaalisten ongelmien kasvulla on ollut vaikutusta palveluiden kysyntään. Useista säästöohjelmista huolimatta alijäämää ei ole onnistuttu kuromaan umpeen.

Onneksi tunnelin päässä on vihdoin valoa. Pormestari Lauri Lylyn talousarvioehdotus on tasapainossa. Vaalikauden alussa asetettu tavoite talouden tasapainottamisesta on vihdoin toteutumassa. Tasapaino on välttämätöntä, jotta palvelut voidaan turvata jatkossakin ja velkaantumisen tahtia rajoittaa. 

Talousarvioehdotus on Sosialidemokraattien näkökulmasta paras vuosikausiin. Se tasapainottaa talouden oikeudenmukaisella tavalla, turvaa peruspalvelut ja varaa riittävästi resursseja kaupungin kasvuun sekä vie eteenpäin useita Sosialidemokraateille tärkeitä tavoitteita. 

Kaupunginvaltuusto on ennen tätä kokousta päättänyt yli 60 miljoonan euron säästöistä. Säästö
t on kerätty palvelumaksujen korotuksilla, palveluiden heikentämisellä ja kiinteistöveron korotuksella. Monet näistä päätöksistä ovat olleet ryhmällemme vaikeita, koska ne ovat kohdistuneet pieni- ja keskituloisiin kuntalaisiin. Tällä kertaa mukaan on otettu tulopohjan merkittävä laajentaminen ja tuloveron korotus. Myös suurituloiset saadaan mukaan talkoisiin. Kuntaveron progression ansiosta pienituloiset eivät maksa kuntaveroa lainkaan, keskituloiset maksavat sen osittain ja suurituloiset kokonaan. Näiden päätösten jälkeen voidaan sanoa, että talouden tasapainotus tehdään oikeudenmukaisella tavalla. Kaikki kantavat oman kortensa kekoon.

Tuloveron korotuksen haittavaikutuksista ovat puhuneet julkisuudessa erityisesti oikeiston edustajat. Tutkimuskirjallisuus ja empiirinen tieteellinen tutkimus eivätkuitenkaan tue heidän väitteitään. Esimerkiksi valtioneuvoston selvityksessä Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkijat Tuomas Matikka ja Jarkko Harju sekä PT:n tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen toteavat, että ”tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan on korkeintaan maltillinen. Pienestä vaikutuksesta johtuen veropolitiikan avulla ei voida merkittävästi vaikuttaa tehdyn työn määrään”. Empiirisen tutkimuksen perusteella 10 prosentin tuloverotuksen muutoksen vaikutus verotettavaan tuloon on 1,6 prosentin luokkaa. Lisäksi VATT:n pääekonomisti Essi Eerolan mukaan empiirisen tutkimuskirjallisuuden tulosten perusteella ”Verotuksen tasolla ei ole selkeää yhteyttä talouskasvuun”. Eli väitteet verotuksen dynaamisista tai toisaalta työllisyyttä heikentävistä vaikutuksista ovat selkeästi yliampuvia.


Talousarvioehdotus vastaa kaupungin ja väestön määrän kasvuun. Merkittäviä lisäpanostuksia tehdään ensi vuonna niin koulutukseen, varhaiskasvatukseen kuin myös ikäihmisten hoivaan. Ikäihmisten hoivaan panostetaan 7,5 miljoonaa euroa ja esimerkiksi kotihoitoon palkataan 30 hoitajaa lisää. Perusopetukseen ja varhaiskasvatukseepanostetaan ensi vuonna 12 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta kaupunki kykenee järjestämään opetusta 500 uudelle oppilaalle ja 300 lapselle päivähoitopaikan. SDP:n valtuustoryhmä kannattaa koulutukseen ja sivistykseen panostamisista. Ne ovat pienen kansakunnan tärkeimpiä investointeja, jotka takaavat menestyksen myös tulevaisuudessa. 

Talousarvioesitys sisältää myös useita tärkeitä laadullisia panostuksia, joihin ryhmämme on erityisen tyytyväinen. Köyhyysohjelman toimenpide-ehdotuksia viedään eteenpäin Huoltsun aukioloaikoja parantamalla ja tukemalla vähävaraisten lasten harrastusmahdollisuuksia. Alueellisten oppimiserojen kaventamiseen panostetaan 0,7 miljoonaan euroa. Tällä rahalla voidaan palkata esimerkiksi lisää erityisopettajia tai koulunkäyntiavustajia, vahvistaa oppilashuoltoa tai lisätä tukiopetusta. Myös perusterveydenhuolto, suun terveydenhuolto ja päihdehuolto saavat lisää voimavaraoja. Nämä kaikki asiatovat myös tärkeitä pormestariohjelman ja SDP:n vaaliohjelman linjauksia. Palvelulupauksista pidetään kiinni.

Vaalikauden alussa merkittävästi parantunut työllisyysaste on jämähtänyt paikoilleen ja on jopa hienoisessa laskussa. On äärimmäisen tärkeää, että työllisyydenhoidon kuntakokeilu tekee paluun ja saamme tilanteen jälleen paremmin haltuun. Pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työttömien työllistämiseen sekä aktivointiin kannattaa panostaa.

Ilmaston muutoksen torjunnassa kaupungin suurin panostus on raitiotien rakentaminen. Se on investointi, joka mahdollistaa vähäpäästöisemmän liikenteen ja toisaalta myös tiiviimmän ja sujuvamman kaupunkirakenteen. Toinen ilmaston näkökulmasta äärimmäisen tärkeä investointi etenee ensi vuonna, kun Sähkölaitos alkaa kilpailuttaa Naistenlahden voimalaitoksen saneerausta. Arviolta noin 160 miljoonan euron investointi mahdollistaa biopohjaisen polttoaineen aikaisempaa suuremman käytön. Sähkölaitoksen CO2-päästöt tulevatkin laskemaan merkittävästi saneerauksen myötä.

Tasapainoinen talousarvioehdotus ei kuitenkaan tarkoita, että talous on tasapainossa ensi vuoden lopussa. Useiden ostopalveluiden kustannuskehitys on ollut pitkään kova, ja on odotettavissa, että kehitys jatkuu. Tämän vuoksi on välttämätöntä, että pormestari Lylyn 10 kohdan toimenpidelistaa viedään määrätietoisesti eteenpäin. Taloustalkoot siis jatkuvat.

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja,

Tässä sosialidemokraattisen valtuustoryhmän näkemykset talousarvioon. Kannatan lämpimästi pormestari Lauri Lylyn ja Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Ilkka Sasin tekemiä muutosesityksiä. Haluan lausua myös kiitokseni koalitionneuvottelijoille, pormestari Lauri Lylylle ja virkamiehille rakentavasta yhteistyöstä niin kuluneen vuoden kuin talousarvioneuvotteluiden osalta. Kiitos!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Eroon lapsiperheiden köyhyydestä

Keskiviikko 30.10.2019 klo 20.38 - Pekka

Tamperelainen julkaisi tänään kolumnini lapsiperheiden köyhyydestä:

Eroon lapsiperheiden köyhyydestä

Kuluvan vuoden aikana on herätty ikävään todellisuuteen: syntyvyys on laskussa. Lasten hankkiminen on henkilökohtainen valinta, ja tällä hetkellä monet päättävät olla hankkimatta lapsia. Julkisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt lapsiperheiden köyhyyden kasvu.

Lapsiköyhyysaste on ollut pitkään kasvussa. Joka seitsemäs lapsi eli 150 000 lasta asui köyhyysrajan alapuolella olevissa perheissä vuonna 2017. Köyhyysaste on keskimääräistä korkeampi lapsiperheissä, joissa kaikki lapset ovat alle kouluikäisiä. Köyhyyden lisääntyminen on 2010-luvulla kohdistunut erityisesti juuri perheisiin, joissa on pieniä lapsia. Nelivuotiaiden lasten vanhemmista joka kymmenes on viimeisen vuoden aikana pelännyt ruuan loppuvan. Ei ole ihme, ettei lasten hankkiminen ole houkuttelevaa.

Lapsiperheiden köyhyyden taustalla on tyypillisesti huoltajan heikko koulutustaso ja työttömyys. Työllistyminen ei kuitenkaan ole ainoa selittäjä. 42 prosentissa köyhistä lapsiperheistä huoltaja oli töissä vuonna 2016. Lapsiperheiden tulonsiirtojen reaaliarvo onkin heikentynyt 1990-luvulta lähtien. Köyhissä lapsiperheissä tulonsiirtojen osuus käytettävissä olevista tuloista on suuri, joten etuuksiin tehdyt leikkaukset näkyvät suoraan perheiden toimeentulon heikentymisenä.

Yhteiskunnan tulisi sitoutua lapsiperheköyhyyden torjumiseen. Lapsiperheiden köyhyyttä ja köyhtymistä on vähennettävä kehittämällä samanaikaisesti etuuksia ja palveluita. Työllisyyden kehityksellä on myös tärkeä rooli.

”Periytyvän” köyhyyden katkaisemisen kannalta on tärkeää, että kaikki nuoret saavat vähintään toisen asteen koulutuksen. Oppivelvollisuuden jatkaminen 18 ikävuoteen on äärimmäisen tärkeä panostus lapsiperheisiin.  

Antti Rinteen (sd.) hallitus on parantamassa myös lapsiperheiden sosiaaliturvaa. Perusturvaan on tulossa korotuksia vuoden 2020 alussa. Lisäksi elatustukea sekä yksinhuoltajaperheiden ja monilapsisten perheiden lapsilisiä esitetään korotettavaksi. Nyt ollaan oikealla tiellä kohti lapsiperheiden köyhyyden vähentämistä.

 

Pekka Salmi
SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Skeittipuisto Tesoman alueelle

Keskiviikko 23.10.2019 klo 20.43 - Pekka

Jätin maanantaina 21.10. valtuustoaloitteen skeittipuiston rakentamiseksi Tesoman alueelle:

VALTUUSTOALOITE

 

Valtuustoaloite skeittipuiston rakentamiseksi Tesoman alueelle

Skeittaus on vapaa-ajan harrastuksena paitsi monipuolinen liikunnan muoto, yhä enenevässä määrin myös osa kaupunkikulttuuria. Skeittaajat eivät ole pelkästään teini-ikäisiä poikia, vaan tosiasiallisesti skeittaamista harrastetaan laajasti leikki-ikäisistä varttuneempiin ikäluokkiin sekä poikien, että tyttöjen keskuudessa.

Skeittaaminen on kasvava, trendikäs ja urbaani liikuntamuoto, ja sen luonteeseen kuuluu kaupunkitilan haltuunotto siellä, missä rakennettu kaupunkitila tarjoaa skeittaamisen kannalta mielenkiintoisia ja haasteellisia suorituspaikkoja. Kaupunkitilassa skeittaaminen ei kuitenkaan aina ole turvallisuuden tai rakenteiden kestävyyden kannalta suotavaa. Tampereen kaupungin tulisikin tarjota turvallisia harrastuspaikkoja kaikenikäisille ja -taitoisille skeittauksen harrastajille rakentamalla ja ylläpitämällä skeittaajien kannalta mahdollisimman monipuolista ja helposti saavutettavissa olevaa skeittipaikkaverkostoa.

Lähtökohtaisesti pelkistä skeittipaikoista puhuminen on harhaanjohtavaa. Skeittipaikkoja käyttävät yhtä aktiivisesti skuuttaajat, bmx-pyöräilijät ja rullaluistelijat. Skeittipaikat ovat monien eri harrastajaryhmien harjoittelupaikkoja. Skeittipaikkojen suunnittelussa tulisikin huomioida eri lajit ja tuottaa eri lajeja yhdistäviä olosuhteita.

Tampereen kaupunki ja harrastusyhdistykset ylläpitävät tällä hetkellä neljää vakituista ja kolmea väliaikaista skeittipaikkaa sekä neljää BMX-pyöräilyn paikkaa. Harrastuspaikat sijaitsevat puistoissa, liikunta-alueilla sekä koulujen pihoilla. Ajanmukaisin ja monipuolisin on vuonna 2015 valmistunut Iso-Vilusen skeitti-, BMX- ja trial-pyöräilypuisto. Muut paikat ovat vaatimattomampia, joissa on muutama rakenne tai väline.

Kaupungissa on siis tällä hetkellä vain yksi mitat täyttävä skeittipuisto, ja senkin saavutettavuus on hieman hankala muiden kuin kaakkoistamperelaisten kannalta. Skeittauksen harrastusolosuhteet ovat tällä hetkellä vaatimattomat. Kunnollisia skeittipuistoja tulisikin rakentaa 3-4 kpl lisää eri puolille kaupunkia.

Tesomalla on yksi kaupungin ylläpitämä skeittipaikka. Alueen voimakkaan kehityksen ja keskeisen sijainnin sekä saavutettavuuden vuoksi olisi perusteltua rakentaa alueelle kunnollinen skeittipuisto, jota voisivat hyödyntää myös skuuttaajat, bleidaajat ja bmx-pyöräiljät. Puiston yhteyteen voisi rakentaa myös koripallokentän. Puisto voisi sijaita nykyisen skeittipaikan läheisyydessä tai Kohmankaaren alueella. Uusi skeittipuisto parantaisi harrastusmahdollisuuksia etenkin Länsi-Tampereella. Puiston suunnittelussa tulisi olla mukana myös käyttäjäryhmien edustajia.

Esitänkin että, Tampereen kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin monipuolisen skeittipuiston rakentamiseksi Tesoman alueelle.

 

Tampereella 21.10.2019

 


Pekka Salmi
Kaupunginvaltuutettu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: skeittaus, Tesoma

Hyvän hallinnon vastainen toiminta

Maanantai 21.10.2019 klo 20.46 - Pekka

Ohessa kaupunginvaltuustossa käyttämäni puheenvuoro kaupunginvaltuustossa. Valtuusto käsitteli hyvän hallinnon vastaista toimintaa hallituksen jäsenen valinnassa. Kyse oli ns. Finnpark-jupakassa

”Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Tämä asia on äärimmäisen ikävä kaupungin kannalta

Kaupungin sisäisen valvonnan, virkamiesten ja kaupunginhallituksen toiminta asiassa on ollut perusteltua. On ollut hyvä, että asia on selvitetty avoimesti ja perusteellisesti. Kaupunginhallituksen päättämät sanktiot ovat olleet myöskin perusteltuja. Kaupungin ylin johto antaa omalla toiminnallaan esimerkkiä koko kaupunkiorganisaatiolle. Tämän vuoksi sanktiot olivat välttämättömiä. Muutoinhan organisaatiolle olisi välittynyt viesti, että ohjeiden ja hyvän hallinnon noudattaminen ei ole tärkeää.

Se seikka, että asia on käsitelty julkisella asialistalla kaupunginhallituksessa ja nyt kaupunginvaltuustossa lisää myös sanktion kovuutta. Ikävä julkisuus toimii myös rangaistuksena asianosaisille.

Asiaan liittyy myös lieventäviä asianhaaroja. Ensinnäkin on tärkeää todeta, ettei kaupunginhallitus katsonut aiheelliseksi tehdä poliisille tutkintapyyntöä. Ei ole siis syytä epäillä rikosta. Vaan kyse on sisäisten ohjeiden rikkomisesta ja hyvän hallinnon pelisääntöjen rikkomisesta.  

Toinen asia liittyy asianosaisten saamaan väärään tietoon asiassa. Atanas Aleksovski johti tietoisesti asianosaisia harhaa antamalla tilanteestaan väärää tietoa. Kummolan, Yli-Rajalan ja Lylyn olisi pitänyt luottaa enemmän poliisilta saatuihin tietoihin 13.4. jälkeen ja toimia tietojen edellyttämällä tavalla.”

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeisto uskoo teorioihin

Perjantai 23.8.2019 klo 15.07

Tamperelainen julkaisi keskiviikkona kolumnini:

Antti Rinteen (sd.) hallitus valmistautuu syyskuun budjettiriihen. Suomen talous on vahvalla pohjalla, mutta talouskasvu näyttää hieman hidastuvan. Neuvoja satelee varsinkin politiikan oikealta laidalta.

Monet oikeistopuolueiden edustajat haikailevat edelleen aktiivimallin perään. He korostavat ihmisen omaa vastuuta työllistymisestään ja työn teon kannustimien parantamista. Ikään kuin työttömyys olisi liian houkutteleva olotila, ja ihmiset olisivat tahallaan työttöminä. Todellisuudessa valtaosa työttömistä haluaa työllistyä. Aktiivimallin positiivisista vaikutuksista ei ole myöskään tutkittua näyttöä. Selvityksen perusteella se on toiminut vain työttömyysturvan leikkurina.

Työttömyysturva on ollut myös työnantajaleirin hampaissa. EK esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston leikkaamista. Valtioneuvoston selvityksen perusteella työttömyysturvaa saavat ihmiset työllistyvät kuitenkin yleisimmin juuri työttömyysjakson alussa. Mitä pitempään työttömyys kestää, sitä heikompaa on työllistyminen.

Myös tuloverojen alentaminen on usein esillä oikeiston talouspolitiikassa. Palkkaverojen alentamisen ”dynaamisista” vaikutuksista ei ole Valtion Taloudellisen Tutkimuskeskuksen mukaan kuitenkaan mitään näyttöjä taloustieteellisessä tutkimuskirjallisuudessa. Valtioneuvoston selvityksen perusteella tuloverojen alentaminen ei juuri vaikuta myöskään ihmisten halukkuuteen tehdä työtä.

Voidaankin siis kysyä, mihin tällaiset esitykset perustuvat. Eivät ainakaan tutkittuun tietoon. Eikö oikea tieto pitäisi olla kaiken päätöksenteon perusteena? Oikeisto uskookin ideologisiin teorioihin, joiden paikkaansa pitävyydestä on heikosti todellista näyttöä.

Olisi rehellisempää perustella verojen alentamista tai sosiaaliturvan leikkaamista tavoitteella heikentää julkista sektoria ja jakaa verohelpotuksia omille kannattajaryhmille. Tällä tavoin myös tavalliset kansalaiset ja äänestäjät pystyisivät paremmin arvioimaan poliittisia vaihtoehtoja ilman syvällistä paneutumista erilaisiin selvityksiin.

 

Pekka Salmi (sd)
Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Infrasta vahva yhtiö

Maanantai 17.6.2019 klo 17.21 - Pekka

Kaupunginvaltuusto päätti tänään Infra liikelaitoksen yhtiöittämisestä. Ohessa puheenvuoroni:

”Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut,

Infran yhtiöittäminen on ollut vaikea asia SDP:n ryhmälle. Enemmistö olisi alun perin halunnut jatkaa liikelaitosmallilla. Perusteet Infra liikelaitoksen yhtiöittämiselle olivat mielestämme huterat.

Kun yhtiöittämisasia palautettiin uudelleen valmisteluun viime marraskuussa, kävi kuitenkin ilmi, että valtuuston selkeä enemmistö on joka tapauksessa yhtiöittämisen kannalla. Olisimme toki voineet jatkaa yhtiöittämisen vastustamista, mutta sillä ei ollut mitään saavutettavissa. Organisaatiomalli ei ole meille kuitenkaan ideologisen kysymys, vaan tarkoituksenmukaisuuskysymys.

Rajapintaselvityksen pohjalta käydyssä keskustelussa olivat vastakkain ns. heikon yhtiön ja vahvan tilaajan vaihtoehto 0+, ja vahvan yhtiön sekä heikon tilaajan vaihtoehto 1. Sosiaalidemokraatit lähtivät tukemaan vahvan yhtiön mallia, koska heikon yhtiön malli olisi tarkoittanut Infran alasajoa.

Ilman meidän panosta neuvotteluissa lopputulos olisi voinut olla heikko yhtiö. Nyt saavutettu ratkaisu tarkoittaa vahvaa yhtiötä, jolle siirtyvät kunnossapidon ja paikkatiedon tilaajan tehtäviä kokonaisvastuumallilla, henkilökuntaa ja liikevaihtoa. Rakentamistoiminnan kokonaisvastuu säilyy kaupunkiympäristön palvelualueella, mutta rakentamispalvelut säilyvät edelleen merkittävässä roolissa uudessa infrayhtiössä. Niiden volyymi laskee hieman, mutta vaihtoehtoon 0+ ero on merkittävä nimen omaan yhtiön hyväksi.

Kaupungin kokonaisetu toteutuu myöskin, koska rakentamispalveluiden kokonaisvastuu säilyy kaupunkiympäristön palvelualueella. Suurten infrahankkeiden koordinaatiota on järkevää tehdä ydinkaupungin toimesta.

Näin ollen nyt käsittelyssä oleva ratkaisu tarkoittaa nykyistä liikelaitosta vahvempaa infra-alan julkista toimijaa. Sen liikevaihto ja henkilöstömäärä on suurempi kuin tällä hetkellä. Nykyisen liikelaitosmallin pohjalta tällaista organisaatiota tuskin saataisiin aikaan. Tuemme päätösesitystä. 

Jatkossa on tärkeää valita yhtiölle mahdollisimman pätevä johto sekä hallitus, jotka ovat valmiit ja pätevät kehittämään yhtiön toimintaa. Myös henkilöstön hyvinvointiin on syytä panostaa. Osaava henkilöstö on kuitenkin uuden yhtiön tärkein menestystekijä.”

Kommentoi kirjoitusta.

Pelko vs. suvaitsevaisuus

Maanantai 27.5.2019 klo 9.16 - Pekka

Tamperelainen julkaisi lauantaina kolumnini Euroopan tulevaisuuden linjasta. Ohessa kirjoitus:

"PELKO VAI SUVAITSEVAISUUS?

Äärioikeisto on nosteessa. Jos eduskuntavaalit olisivat olleet viikkoa myöhemmin, olisi Perussuomalaisten Jussi Halla-aho muodostamassa Suomeen uutta hallitusta. Myös monissa muissa Euroopan maissa äärioikeisto kisaa suurimman puolueen asemasta.

Euroopalla ei mene tällä hetkellä hyvin. Yhdysvaltoihin ja Aasiaan verrattuna talouskasvu on ollut viime vuosina heikkoa. Ei ole siis ihme, että kansallisuusaate on vahvassa nousussa. Vastauksia haetaan perinteestä, vaikka monimutkaisessa maailmassa toimivat ratkaisut ovat toisaalla. 

Perussuomalaisten vaalikampanja rakentui pelon ilmapiirin luomiseen. Keskeisin teema oli maahanmuuton vastustaminen. Maahanmuutto oli PS:n vaaliohjelman mukaan syypää lähes kaikkiin ongelmiin, mitä kuvitella saattaa. Toinen pelottelun kohde oli ilmastonmuutoksen hallinta, joka muka romuttaa suomalaisen teollisuuden.

Äärioikeiston väitteet olivat vailla perusteita. Suomihan tarvitsee maahanmuuttajia ikäluokkien pienetessä. Yritykset eivät investoi Suomeen, jos täällä ei ole riittävästi osaavia työntekijöitä. Suomi on menettänyt teollisia työpaikkoja ensisijaisesti halvan työvoiman maihin Aasiaan ja Itä-Eurooppaan. Ilmastopolitiikalla ei ole ollut siinä roolia. Kiertotalous ja vähähiilisyys synnyttävät uutta teknologiaa, jonka varaan syntyy puolestaan uusia työpaikkoja. Suomi hyötyy ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta.

Historia tuntee sivilisaatioita, kaupunkeja ja valtioita, jotka kukoistivat aikansa, mutta lopulta taantuivat sisäisten ristiriitojen vuoksi. Yhdistävä tekijä taantumiselle oli usein ahdasmielisyys ulkomaalaisia ja erilaisia kulttuureja kohtaan. Menestys on puolestaan rakentunut avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja uusien ajatusten jakamisen varaan.

Suomen ja Euroopan tulevaisuus ei löydy menneisyydestä. Historia ja perinne eivät tarjoa riittäviä ratkaisuita alati muuttuvassa maailmassa. Menestys pohjautuu luovuuteen ja uuden kehittämiseen. Tässä työssä tarvitaan erilaisia ihmisiä, koska luovuus syntyy kaikissa väreissä, sukupuolissa ja persoonissa.


Pekka Salmi
Kirjoittaja on Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja"

Kommentoi kirjoitusta.

Kaupungin talous historiallisen heikko

Maanantai 20.5.2019 klo 19.12 - Pekka

Kaupunginvaltuusto käsitteli tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2018. Ohessa kokouksessa pitämäni puheenvuoro:

”Yhdyn myös omalta osaltani kiitoksiin tarkastuslautakunnan arviointikertomusta kohtaan. Siinä on erinomaisia nostoja ja analyysia monista tärkeistä asioista. 

Tilinpäätöksen osoittama tilikauden tulos on erittäin heikko, itse asiassa historiallisen heikko. Kaikille meille valtuutetuille on tullut selväksi, että ainoa suunta on jatkossa ylöspäin. Talouden alijäämä puolitetaan tänä vuonna, ja ensi vuonna talous tasapainotetaan.

Heikon talouden suurin ongelma on tulopohja. Tuloverokertymä on polkenut kolme vuotta paikallaan, vaikka kaupunki on samaan aikaan kasvanut voimakkaasti ja palvelutarpeet sen mukana.

Toinen iso ongelma liittyy ostopalveluiden ylityksiin. Erityisesti sairaanhoitopiirin kustannukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa.

Oma organisaatio tehnyt hyvää työtä säästöjen aikaan saamiseksi. Tosin sitovissa tavoitteissa on edelleen parantamisen varaa, kuten arviointikertomuksessa käy ilmi. Useita sitovia tavoitteita on jäänyt toteutumatta. Lisäksi mittareiden osalta on edelleen tekemistä. Tavoitteiden pitäisi olla sellaisia, että niitä voi mitata, ja että niihin voidaan vaikuttaa.

Säästöjä on tehty kymmenien miljoonien edestä heikon talouden tasapainottamiseksi. SDP kannalta säästötoimenpiteet ovat olleet kovia. On leikattu palvelutasosta ja nostettu monia palvelumaksuja, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin. Jatkossa leikkauksia palvelutasosta ei enää tulisi tehdä. Järkeviä säästöjä pitää toki tehdä jatkossakin.

Tuloveron korotus on erittäin todennäköinen ensi vuodelle. On vaikea nähdä, että talous saadaan tasapainoon ilman veronkorotuksia.”

Kommentoi kirjoitusta.

SDP on suurin

Tiistai 16.4.2019 klo 9.23 - Pekka

Sunnuntai-illasta muodostui varsinainen jännitysnäytelmä. SDP:n kannatus jäi valtakunnantasolla vaatimattomasti 17,7 prosenttiin, mutta se riitti suurimman puolueen asemaan. Viimeksi SDP oli suurin puolue vuoden 1999 vaaleissa. 2000-luku on nähnyt vain oikeistolaisia päämistereitä. Tulos oli sikäli historiallinen.

Myös Pirkanmaalla SDP oli selvästi suurin puolue 22,1 prosentin kannatuksella. Eroa kakkoseksi tulleeseen Kokoomukseen oli 3,6 prosenttiyksikköä. Lisäksi Tampereella SDP säilytti kuntavaaleissa saadun suurimman puolueen aseman 21,2 prosentin kanntuksella. Eroa Kokoomukseen oli 1,2 prosenttiyksikköä eli paljon enemmän kuin viime kuntavaaleissa, joka oli äärimmäisen tasainen.

Vaalituloksella on suuri merkitys. SDP on käytännössä pääministeripuolue, ja pääsee muodostamaan ensimmäisenä hallitusta. Mikään helppo tehtävä uuden hallituksen muodostamisesta ei tule olemaan. Helpointa on löytää yhteinen sävel Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa. Mutta kansanedustajia näillä puolueilla on vain 76. Mukaan tarvitaan joko Keskusta ja Kokoomus. Kummankin porvaripuolueen kanssa löytyy sekä yhteisia että vastakkaisia tavoitteita.

Odotan joka tapauksessa, että vallan vaihdon myötä Suomen suunta muuttuu. Hyvinvointiyhteiskunnan heikentäminen pitää loppua. Tarvitsemme tuntuvia panostuksia ammatilliseen koulutukseen, varhaiskasvatukseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Työllisyysaste on nostettava 75 prosenttiin. Myös pienituloisten kurittamisen tulee loppua. Aktiivimalli on purettava ja pienimpiä sosiaalietuuksia on nostettava. Myös ympäristöasioiden osalta tarvitaan toimenpiteitä, jotka porvarihallitus jätti tekemättä. CO2 päästöjä on leikattava erityisesti energiatuotannosta, liikenteestä ja asumisesta. Savottaa siis riittää!

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustokysely Esperian toiminnasta Tampereella

Keskiviikko 30.1.2019 klo 9.14

Ohessa juuri medialle lähtenyt tiedote valtuustokyselystämme liittyen vanhustenhoidon tilanteeseen ja Esperia Caren toimintaan Tampereella:
 
"SDP:n valtuustoryhmä: Valtuustokysely Esperia Caren toiminnasta Tampereella
 
Uutiset hoivayhtiö Esperia Caren vanhustenhoidon laiminlyönneistä Kristiinankaupungissa ovat herättäneet huolta myös Tampereella ikäihmisten palveluiden tilanteesta. Tampereella on kahdeksan Esperi Caren omistamaa hoivakotia ikäihmisille. Päihde- ja mielenterveyskuntoutujille on Tampereella kolme kotia. Esperi on jo vuosia ollut Tampereen kaupungin sopimuskumppani.

SDP:n kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Aila Dündar-Järvinen onkin jättänyt valtuustokyselyn vanhustenhoidon tilanteesta Tampereella ja Esperia Caren toiminnasta.
- Kaupunginvaltuuston on saatava tietää, onko tilanne hallinnassa Tampereella, ja onko hoitolaitoksiin tehdyissä tarkastuksissa havaittu puutteita. Haluan myös tietää, mihin toimenpiteisiin Tampereen kaupunki aikoo ryhtyä, että samanlaista hoidon laiminlyöntiä kuin Kristiinankaupungissa, ei tapahdu Tampereen hoitokodeissa. Jokainen ansaitsee arvokkaan ja turvallisen ikääntymisen. Viime kädessä kaupunginvaltuusto vastaa tämän tavoitteen toteutumisesta, perustelee Dündar-Järvinen kyselyään.

Dündar-Järvinen puuttuu kyselyssään myös julkisuudessa olleisiin tietoihin, että pääomasijoittajien enemmistöomistuksessa oleva Esperi Care välttelee Suomessa veroja korkojärjestelyllä. Finnwatch kertoo, että pääomasijoittaja omistaa yhtiötä veroparatiisin kautta. Esperi Caren yhtiön toimitusjohtaja keräsi vuonna 2017 yrityksestään lähes kuuden miljoonan euron vuositulot.

Valitettavasti Esperi Care ei ole ainoa yksityinen hoivapalveluita tuottava yhtiö, joka on saanut viranomaisten huomautuksia hoidon puutteista. Ylen selvityksen mukaan myös Suomen suurin hoivapalveluyhtiö Attendo painii samankaltaisten ongelmien kanssa. Pääsyynä ongelmiin on, että hoitohenkilökuntaa on liian vähän. Aluehallintovirastojen tarkastuksissa on paljastunut epäkohtia ympäri maata viime vuosina.

Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtajan Pekka Salmen mielestä esimerkit osoittavat, että moni hoiva-alan yritys asettaa liiketoiminnan voitot ikäihmisten hyvinvoinnin edelle. Näin ei voi olla jatkossa.
- Väistämättä tulee mieleen, että Tampereen kaupungin tulisi itse tuottaa nykyistä enemmän hoivakotipalveluita ikäihmisille. Julkisesti tuotettuja palveluita on helpompi valvoa ja mahdollisiin epäkohtiin puuttuminen voidaan tehdä tehokkaasti, kertoo Salmi.
 
Lisätietoja:
Kaupunginvaltuutettu Aila Dündar-Järvinen puh. 041 5732031.
SD. valtuustoryhmän pj. Pekka Salmi puh. 050 5658898."

Kommentoi kirjoitusta.

Kaupungin talous kuntoon

Maanantai 28.1.2019 klo 18.21 - Pekka

Kaupunginvaltuusto käsitteli tänään tilinpäätösennustetta viime vuodelta. Ennusteen mukaan kaupungin talous olisi jäämässä peräti 68 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Luku on historiallinen. Koskaan aikaisemmin ei ole nähty tällaisia lukuja. Kaupunginvaltuutetut syyttelivät toinen toisiaan tilanteesta. En nähnyt keskustelua kovinkaan korkeatasoisena. Käytin puheenvuoron, jossa nostin ensin tärkeimmät syyt alijäämän syntymiselle, ja sen jälkeen esitin ratkaisukeinoja.

Alijäämän taustalla on kolme keskeistä syytä. Kaupungin tulopohja on romahtanut viime vuosina. Tuloverokertymä ei ole kasvanut kolmeen vuoteen. Eli kaupungin saamat verotulot ovat samalla tasolla nyt kuin vuonna 2016. Lisäksi poliittisesti eri väriset hallitukset ovat kaikessa viisaudessaan leikanneet kaupungin saamia valtiontukia 120 milj. euroa vuositasolla. Jos valtiontuesta ei olisi leikattu, olisi kaupungin talous tasapainossa.

Kaupungin kasvu on ollut huikea menestystarina. Tamperelaisia oli vuoden vaihteessa 40 000 ihmistä enemmän kuin vuonna 2000. Eli 18 vuoden aikana väkiluku on kasvanut pienen kaupungin verran. Uusille tamperelaisille on täytynyt järjestää niin koulu- kuin päivähoitopalvelut, rakentaa katuja ja puistoja sekä huolehtia ikääntyvistä ihmisistä. Kasvu maksaa. Se on tosiasia.

Viime vuosina olemme saaneet huomata, että 2009 finanssikriisin aikana syntyneen massatyöttömyyden laskut ovat vasta nyt todella tulleet pöytään. Lasten huostaanotot ovat kasvaneet, mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat kasvussa. Harkinnanvarainen toimeentulotuen menot ovat kasvaneet. Näiden sosiaalisien ongelmien ratkaisemiseen on pakko osoittaa voimavaroja. 

Tärkeintä tässä tilanteessa on kuitenkin katsoa eteenpäin. Aikaisemmin tehtyjen säästöpäätösten toimeenpano on ensisijaisen tärkeää. Ne alkavat puremaan kuluvana vuonna, mutta toimeenpanosta on huolehdittava. Kuluvana vuonna päätetyt säästöt tuovat 20 milj. euroa kaupungin kassaan.

Kuluvalle vuodelle on ennustettu pitkästä aikaa tuloverokertymän kasvua. Asiaa tulee seurata tarkkaan. Yhdessä parantuneen työllisyyden kanssa, verotulojen kasvu tuo huomatavaa helpotusta talouteen.

Huomiota on kiinnitettävä erityisesti ostopalveluihin, varsinkin sairaanhoitopiiriin ja erikoissairaanhoitoon. Kaupunki ostaa huomattavan paljon palveluita ulkopuolisilta toimijoilta. Pelkästään sairaanhoitopiiriltä ostetaan yli 300 miljoonalla eurolla palveluita. Ulkopuoliset toimijat pitää saada myös mukaan talkoisiin. Pelkästään kaupungin omaa organisaatiota rokottamalla ei tilanne korjaannu.

Jos sitten näilläkään toimenpiteillä ei tasapainoon päästä, en näe muuta mahdollisuutta kuin nostaa tuloveroa ensi vuodelle. Mikään itsetarkoitus veronkorotus ei ole. Mutta tamperelaisten palveluiden turvaamiseksi olen sen valmis tekemään.

Kommentoi kirjoitusta.

Talousarviossa hyviä arvovalintoja

Maanantai 19.11.2018 klo 10.52 - Pekka

Ohessa kaupunginvaltuuston kokouksessa pitämäni puhe koskien kaupungin ensi vuoden talousarviota:

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Kuntakenttää ja myös Tampereen kaupungin toimintaympäristöä määrittävät kansainväliset ja kansalliset muutosvoimat. Niistä merkittävimpiä ovat kaupungistuminen, globalisaatio, ilmaston muutos ja väestön ikääntyminen. Kaupungin talous kytkeytyy suoraa tai välillisesti näihin muutosvoimiin.

Talousarvioehdotus on alijäämäinen 30 miljoonaa euroa. Tämä kertoo tilanteen haasteellisuudesta. Kuluvan vuoden arvioitu alijäämä 70 miljoonaa euroa puolitetaan ensi vuonna, ja tasapainoon päästään vuonna 2020. Todennäköisesti edessä on silloin tuloveronkorotus. Kaupungin ja väestön määrän kasvu tarkoittavat merkittäviä lisäpanostuksia myös ensi vuonna niin koulutukseen, varhaiskasvatukseen kuin myös ikäihmisten hoivaan. Onkin vaikea nähdä, että talouden tasapainotus kasvavassa kaupungissa onnistuisi ilman tuloveron kiristämistä.

Pormestariohjelman linjausten mukaisesti painopiste on erityisesti työllisyysasteen nostamisessa. Kahden viime vuoden aikana merkittävästi parantunut työllisyysaste on erityisesti nopeasti parantuneen viennin ja kaupungin työllisyyspanostusten sekä työllisyyskokeilun ansiota. Investointihyödykkeet tekevät jälleen kauppansa maailmalla ja tamperelaisten konepajojen tilauskirjat ovat täyttyneet. Tätä yksityisen sektorin positiivista kehitystä tukevat kaupungin toimenpiteet. Kaupungin kasvu, korkea investointitaso ja isot kehityshankkeet kuten raitiotien ja Kansi-Areenan rakentaminen luovat omalta osaltaan paljon työpaikkoja rakennussektorille, teollisuuteen ja palveluihin. Pelkästään nämä kaksi suurhanketta tuovat tuhansia työpaikkoja alueelle tulevina vuosina. Kaupunkikehityksen hypetyksen rinnalla kaupungin on kuitenkin pidettävä huolta myös kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisesta ja eriarvoistumisen ehkäisemisestä. Asuinalueet on rakennettava mahdollisimman monipuolisiksi.

Isossa kuvassa erittäin iso arvovalinta on, ettei peruskoulun tai päivähoidon ryhmäkokoja nosteta. Kouluihin ja päiväkoteihin palkataan lisää opettajia ja muuta henkilökuntaa, kun oppilaiden ja lasten lukumäärä kasvavat. Myös subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyy. SDP:n valtuustoryhmä kannattaa koulutukseen ja sivistykseen panostamisista. Ne ovat pienen kansakunnan tärkeimpiä investointikohteita, jotka takaavat menestyksen kansainvälisillä areenoilla myös tulevaisuudessa. Ryhmäkokojen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttäminen ovat myös tärkeitä pormestariohjelman ja SDP:n vaaliohjelman linjauksia. Näistä lupauksista pidetään kiinni.

Tampereella menee monella mittarilla mitattuna hyvin. Kuluneen vuoden uutiset mm. lasten suojelun palveluiden ruuhkautumisesta, nuorten päihteiden käytön kasvusta, mielenterveysongelmaisten sekä koulupudokkaiden määrän kasvusta kertovat kuitenkin, että monissa tamperelaisissa perheissä ei voida hyvin. Vuoden 2008 finanssikriisistä alkanut pitkä taantuma synnytti massatyöttömyyden, jonka satoa nyt korjataan. Monet kaupungin työntekijät ovat helisemässä kasvaneiden sosiaalisten ongelmien keskellä.

Talouden kasvu lisää mahdollisuuksia auttaa yhteiskunnan heikompiosaisia. Päättäjien onkin huolehdittava siitä, että kasvun hedelmiä käytetään myös niiden ihmisten tilanteen korjaamiseksi, jotka sinnittelevät erilaisten ongelmien keskellä. Pormestari Lylyn kädenjälki näkyykin siinä, että lisää voimavaroja suunnataan työllisyyden hoitoon, lasten suojeluun, päihde- ja mielenterveyspalveluihin sekä perusterveydenhuoltoon. Lisäpanostukset tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

Ilmaston muutoksen torjunnassa kaupungin suurin panostus on ehdottomasti raitiotien rakentaminen. Se on investointi, joka mahdollistaa vähäpäästöisemmän liikenteen ja toisaalta myös tiiviimmän ja sujuvamman kaupunkirakenteen. Ratikkatyömaat ovat aiheuttaneet isoja haasteita kaupunkilaisten arkeen. Ensi vuoden aikana ensimmäiset korttelit Hämeenkadulla kuitenkin valmistuvat, ja tamperelaiset alkavat nähdä konkreettisella tavalla, millaista uutta kaupunkia olemme rakentamassa. Kaavoitusta ohjataan ratikkareitin varrella ja kaupunkirakenteen sisälle, mikä tukee kaupungin ilmastotavoitteita.

Talousarvioehdotuksessa panostetaan myös liikuntapaikkoihin. Iso plussa tulee Tammelan stadionin uudistamisen käynnistämisestä. On hienoa, että lapio kaikkien hallintovalitusten ja vääntöjen jälkeen lyödään maahan ensi vuoden lopussa. Tamperelainen jalkapalloilu kiittää ja kumartaa. Muita tärkeitä liikunnan edistämisen hankkeita ovat Sorsapuiston tekojäärata ja Kaupin liikuntapuiston kehittäminen. Manse PP:n naiset ja miehet pääsevät kohta pelaaman kunnollisen katsomon edessä, kun pesäpallokenttä siirretään nykyisten tekonurmien tilalle ja tekonurmet puolestaan nykyisen pesäpallokentän paikalle. Myös hiihto hyötyy tästä siirrosta.

Ensi vuoden talousarviota leimaa lukuisat säästöt. Pormestari Lauri Lylyn johdolla on kuitenkin poistettu listalta monia turhia säästökohteita kuten Nekalan kirjasto ja Haiharan kulttuurikeskus. Niiden sulkeminen olisi säästänyt vain roposia, mutta haitat olivat olleet suuret. Talousarvioneuvotteluissa päätettiin poistaa myös hoitajamaksu, joka olisi todennäköisesti vain ohjannut ihmisiä Acutaan ja aiheuttanut enemmän kuluja kuin lisätuloja. Myös kulttuurilaitosten avustusten leikkausta vähennettiin ja Pispalan bussiyhteys päätettiin säilyttää. Näihin pieniin mutta tärkeisiin panostuksiin olemme varsin tyytyväisiä.

Ryhmämme kannalta vaikeinta on ollut erilaisten maksujen korotukset. Nyt erilaiset maksut ovatkin tapissa. Korotusvaraa ei enää ole. Talouden tasapainoa on haettava muuta kautta.

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja,

Tässä sosialidemokraattisen valtuustoryhmän näkemykset talousarvioon. Kannatan lämpimästi Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Ilkka Sasin tekemiä muutosesityksiä. Haluan lausua myös kiitokseni koalition neuvottelijoille, pormestari Lauri Lylylle ja virkamiehille rakentavasta yhteistyöstä niin kuluneen vuoden kuin talousarvioneuvotteluiden osalta. Kiitos!

Kommentoi kirjoitusta.

Infran yhtiöittäminen palautukseen

Maanantai 19.11.2018 klo 10.43 - Pekka

Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli tänään Infra liikelaitoksen yhtiöittämistä. SDP:n valtuustoryhmä esitti asian palauttamista uudelleen valmisteluun. Esitys voitti äänestyksen äänin 61-3. Ainoastaan Keskusta oli palautusta vastaan. Ohessa esitys ja sen perustelut:

”Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää asian palauttamista valmisteluun, ja että ennen yhtiöittämispäätöstä tulee ratkaista selkeä työnjako kaupungin ja perustettavan yhtiön välillä pohjautuen tekeillä olevaan rajapintaselvitykseen. Asia tuodaan uudelleen päätöksentekoon kaupunginvaltuustoon, tehdyn rajapintaselvityksen ja työnjaon määrittelyn jälkeen.”


Perustelut

Asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen olemme huolissamme perustettavan yhtiön tulevaisuudesta. Asia tuodaan kaupunginvaltuustoon keskeneräisenä ja kovalla kiireellä. Perustelemme palautusta neljällä näkökohdalla.

Marssijärjestys

On hyvin erikoista, että Infra Liikelaitoksen yhtiöittäminen tuodaan kaupunginvaltuustoon päätettäväksi ennen kuin rajapintaselvitys on valmistunut. Selvityksen on määrä valmistua tammikuun lopussa. Miksi tällainen kiire? Liikelaitoksen yhtiöittäminen ei ole pieni asia. Kun asiasta valtuustossa päätetään, olisi päätöksentekijöiden syytä tietää, mikä on perustettavan yhtiön asema ja rooli kaupunkikonsernissa. Nyt rooli on epäselvä. Sitä ei ole vielä määritelty. Eikö ensin pitäisi määritellä yhtiön rooli ja asema, ja sen jälkeen päättää toimintamallista?

Yhtiön rooli ja asema

Mikäli esityksen mukainen Infra-yhtiö perustetaan, on se asemaltaa heikko, ja sen tulevaisuuden näkymät ovat epäsuotuisat. Liikevaihto tulee tuskin kasvamaan, päinvastoin. Ennuste saattaa hyvinkin olla, että yhtiöstä tulee vähitellen hiipuva.

Yhtiöllä voisi kuitenkin olla valoisa tulevaisuus, jos pelkän urakoinnin lisäksi yhtiöön siirrettäisiin osa tilaajan tehtävistä. Esim. kunnossapidon ja kadunrakentamisen tilaaminen olisi luonteva osa uutta yhtiötä. Mikäli näin tapahtuisi, yhtiön liikevaihto vahvistuisi ja voisi jopa kasvaa kasvavassa kaupungissa. Jatkossa ei olisi enää yhtiön kannalta merkityksellistä, kuinka paljon työtä tilattaisiin ulkoa, ja kuinka paljon omalta tuotannolta, koska raha kiertäisi kuitenkin yhtiön kautta.

Tässä yhteydessä olisi oivallinen tilaisuus purkaa nykyinen tupla-tilaajatuottajamalli. Tällä hetkellä sekä tilaaja eli kaupunkikehityksen palvelualue (kapa), että Infra Liikelaitos tilaavat urakointia yksityisiltä urakoitsijoilta. Ne jopa kilpailevat samoista urakoitsijoista. Päällekkäiset toiminnot synnyttävät aina lisäkustannuksia. Ne pitäisi tässä yhteydessä purkaa. Strateginen liikennesuunnittelu tulisi jatkossakin olla kapassa, mutta kadunrakentamisen suunnittelu tai rakentamisen tilaaminen ei ole poliittisesti tai strategisesti merkittävää. Nämä toiminnot voitaisiin siirtää yhtiöön.

Askel kohti yhden rakennuttajan mallia

Katuympäristön keskeinen haaste tällä hetkellä on useiden toimijoiden heikko yhteistyö. Katuympäristössä tilaajan roolissa toimivat kapa, Tampereen Vesi, Tampereen Sähköverkko ja useat teleoperaattorit. Tulevaisuudessa myös Tampereen Raitiotie Oy toimii tilaajana raideinfran ja siihen liittyvien järjestelmien osalta. Urakoitsijan roolissa puolestaan toimivat Infra Liikelaitos, Tampereen Vera ja useat yksityiset yhtiöt. Toimijoiden heikko koordinaatio johtaa siihen, että katuympäristössä tehtävät työt eivät aina suju parhaalla ja tehokkaimmalla tavalla. Katuja suljetaan ja avataan, kun joku toimiva on unohtanut tai ole ehtinyt tekemään omia töitään.

Kaupunkikonsernin edun mukaista olisi, että katuympäristössä olisi toimija, joka vastaisi mahdollisimman laajasta kokonaisuudesta. Jos perustettavaan infrayhtiöön liitettäisiin myös Tampereen Veden vesi- ja viemäriverkoston saneeraus- ja rakennuttamistoiminta, otettaisiin merkittävä askel kohti yhden rakennuttajan mallia. Myös Sähkölaitoksen toimintojen osalta pitäisi siirtoa selvittää. Tällainen malli toisi kustannussäästöjä ja nopeuttaisi urakointiaikoja, mikä parantaisi myös kuntalaisten sujuvaa arkea.

Seudullisuus

Mikäli uudesta Infra-yhtiöstä tulee pelkkä urakointia harjoittava yhtiö, se ei ole kiinnostava yhteistyökumppani Tampereen seudun muiden kuntien näkökulmasta. Tampereen naapurikuntien tekniset toimet ovat lähinnä tilaajaorganisaatioita, jotka tilaavat ja kilpailuttavat tarvitsemansa urakat. Mutta mikäli perustettava yhtiö olisikin vahvempi toimija, jolla olisi myös tilaajan tehtäviä, sen kiinnostavuus naapurikuntien silmissä nousisi huomattavasti. Seudullisuus olisi siten aidosti oikea mahdollisuus, joka mahdollistaisi yhtiön kasvun sekä kehittymisen.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustoryhmä otti kantaa Aleksovskin asiaan

Maanantai 5.11.2018 klo 22.50

Tiedote

 

Tampereen Sdp:n valtuustoryhmä otti kantaa Atanas Aleksovskin asemaan

Tampereen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Atanas Aleksovski vetäytyisi kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston luottamustehtävistä oikeusprosessin ajaksi.

Tämä selkeyttää valtuustoryhmän tilannetta ja rauhoittaa julkista keskustelua. 

Valtuustoryhmä valitsi uuden puheenjohtajan

Valtuustoryhmä valitsi yksimielisesti uudeksi puheenjohtajaksi Pekka Salmen. Varapuheenjohtajina jatkavat Ilpo Sirniö ja Kirsi Kaivonen.

 

 

Lisätietoja: Pekka Salmi, puh. 050 565 8898.

Kommentoi kirjoitusta.

Eduskuntavaaliehdokkuudesta

Maanantai 15.10.2018 klo 11.08 - Pekka

Pirkanmaan SDP asetti 14 eduskuntavaaliehdokasta syyskuussa. Nimeni ei ollut listalla. Monet ovat tiedustelleen kantaani ehdokkuuteen ja mediassakin asialla on spekuloitu. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä todeta, etten ole lähtemässä ehdolle. Tiedän, että nelikymppiselle, kokeneelle toimijalle olisi kuitenkin ollut tilaa listalla.
 
Päätökseni on pitkän pohdiskelun tulos. En ole vain yksinkertaisesti löytänyt sisältäni sellaista motivaatiota, paloa ja virtaa, mitä eduskuntavaalityö edellyttäisi. Vaalityö vaatii aina paljon aikaa, rahaa ja henkisiä voimavaroja, jotka ovat pois jostain muusta. Aion keskittyä jatkossa enemmän perheeseeni, kunnallispoliittisiin luottamustehtäviini ja työtehtävääni Tampereen työväenyhdistyksessä. Niissäkin riittää tekemistä yllin kyllin.
 
Päätökseni eduskuntavaalien suhteen ei ole lopullinen. Katsotaan mikä tilanne on neljän vuoden päästä. Olen kuitenkin vasta 43-vuotias, joten uusia mahdollisuuksia tulee vastaan vielä useita.

Kommentoi kirjoitusta.

Kauppi-Niihamaan metsät suojeltava

Maanantai 20.8.2018 klo 8.47 - Pekka

Jätän tänään valtuustoloitteen Kauppi-Niihamaan metsien suojelemiseksi. Ohessa aloitteeni:

"Valtuustoaloite Kauppi-Niihamaan metsien suojelemiseksi

 Kauppi-Niihamaa on tärkeä osa koko kaupungin keskuspuistovyöhykettä. Tampereella ei ole toista suurta ja yhtenäistä aluetta virkistyskäyttöä varten ja alueella sijaitseekin kantakaupungin ainut luonnon ydinalue. Sillä onkin takanaan pitkä historia yhtenä kaupungin tärkeimmistä viher- ja virkistysalueista. Kauppi-Niihamaalla on sekä luonnonarvojen että ihmisten viihtyvyyden kannalta myös valtakunnallista merkitystä. Luonnonsuojeluliitto valitsi kohteen vuonna 2017 yhdeksi Suomen 100 luontohelmestä.

Luonnonolosuhteiltaan Kauppi-Niihama on poikkeuksellisen monipuolinen, kun muistetaan sen sijainti suhteessa kaupungin keskustaan. Alueen maisemaa määrittävät jääkauden muovaamat korkeuserot, vanhat havumetsät, vaihtelevat metsätyypit ja runsas eliöstö. Alueelle on leimallista myös ranta-alueiden runsaus ja erilaiset rantatyypit, jotka mahdollistavat kosteikkojen eliöstön elämisen alueella.

Koko alueen pinta-alasta 950 hehtaaria on metsää. Alueella on luonnontilaisen kaltaisia vanhoja kuusivaltaisia metsiä, kalliometsiä, Näsijärven rakentamatonta rantaa sekä korpi- ja rämepainanteita, lehtomaista kangasta ja lehtoakin on runsaasti. Puusto on hyvin vanhaa, noin 100 vuotiasta ja paikoin jopa 180 vuotiasta. Vain osa metsäalueista on suojeltua. Alueelta löytyy huomattava määrä METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet täyttäviä osa-alueita. Näissä elinympäristöryhmissä on myös monia uhanalaisia luontotyyppejä.  

Kauppi-Niihamaan luontoarvot ovat herättäneet viime aikoina asiantuntijoissa uutta kiinnostusta ja alueella on tehty uusia kartoituksia. Uudet lajilöydöt osoittavat, että kyseessä on luonnoltaan erittäin merkittävä alue, jota ei missään tapauksessa pidä hävittää rakentamisella. Alueella on paljon sellaisia luontoarvoja, joita ei aiemmin ole tunnettu. Alue on paljastunut luultuakin arvokkaammaksi.

Kauppi-Niihama on tärkeä ja hyvin suosittu virkistysalue tamperelaisille. Alueella on sekä urheilupuisto ja valaistuja ulkoilureittejä että rauhallisia, merkkaamattomia luontopolkuja luonnonrauhaa kaipaaville. Rantakallioille voi pysähtyä ihailemaan Näsijärven kauniita maisemia. Alueelta löytyy uimiseen soveltuvia hiekka- ja kalliorantoja. 

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.5.2017 kantakaupungin yleiskaavaan. Päätöksen yhteydessä hyväksyttiin toivomusponsi, jonka mukaan Ruotulan golfkentän maa-alueen jatkosuunnittelun lähtökohtana on kaavoittaa alue asumiskäyttöön huomioon ottaen Kaupin luontoarvot ja golfkentän siirtäminen pois asumisen alta.

Pormestarin nimittämä virkamiestyöryhmä laati esiselvityksen asuntojen rakentamiseksi Ruotulan golf-kentän alueelle ja golf-kentän siirtämisestä. Kolme maankäyttövaihtoehtoa sisältävä esiselvitys valmistui huhtikuussa 2018. Laajimmalle metsiin leviävän vaihtoehto B:n toteutuessa metsää jouduttaisiin kaatamaan peräti 42 hehtaaria. Myös kahdessa muussa vaihtoehdossa metsää jouduttaisiin kaatamaan huomattavia määriä. Vaihtoehdossa A metsää kaadettaisiin 15 hehtaaria ja vaihtoehto C:ssä seitsemän hehtaaria. Hyvän suunnittelun avulla näiden vaihtoehtojen kautta voitaisiin kuitenkin löytää ratkaisu, joka turvaisi alueen luontoarvot ja säästäisi metsäalueet.

Esiselvityksen julkistamisen jälkeen monet ihmiset huolestuivat Kauppi-Niihamaan alueen tulevaisuudesta. Noin 7400 ihmistä allekirjoitti adressin, jolla Tampereen kaupunkia vaaditaan säästämään Kauppi-Niihaman ulkoilu- ja virkistysmetsäalue rakentamiselta sekä Ruotulan golfkentän laajentamiselta tai siirtämiseltä. Adressi luovutettiin Tampereen kaupungille viime kesäkuussa.

Ihmisten huoli on ymmärrettävää. Mikäli arvokas metsäalue menetetään, sitä ei enää koskaan saada takaisin. Voimakkaasti kasvavalla kaupungilla on kuitenkin muitakin kasvusuuntia ja mahdollisuuksia tiivistää kaupunkirakennetta. Kauppi-Niihamaan metsäalueiden supistaminen ei ole mitenkään perusteltua. Tampereen kaupungin tuleekin ryhtyä toimenpiteisiin, ettei alueen metsäalueita osoiteta maankäytön kohteeksi.

Tampereen kaupunki on linjannut olevansa hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on leikata hiilidioksidipäästöjä 80 prosentilla vuoden 1990 tasosta. Loput 20 prosenttia saavutetaan kompensointitoimenpiteillä. Kompensoinnin ideana on sitouttaa hiilidioksidia nykyistä enemmän esim. puustoon ja kasvillisuuteen. Myös tästä näkökulmasta tarkasteltuna laajojen metsäalueiden poistaminen on hyvin ongelmallista. Hiilineutraalisuuden tavoite uhkaa karata yhä kauemmaksi.

Yksi tapa turvata Kauppi-Niihamaan luonto- ja virkistysarvot olisi sen liittäminen mahdolliseen Tampereen kansalliseen kaupunkipuistoon. Kaupunginhallitus hyväksyi Tampereen kansallisen kaupunkipuiston tarveselvityksen helmikuussa 2017 ja päätti, että Tampere etenee kohti kansallisen kaupunkipuiston hakuvaihetta sekä käynnistää kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelun. Hakuvaiheeseen tulisikin edetä ripeästi.

Esitänkin ettei, Tampereen kaupunki osoita uutta maankäyttöä Kauppi-Niihamaan metsäalueille, ja että kaupunki kiirehtii kansallisen kaupunkipuiston perustamista, johon Kauppi-Niihamaa liitetään.

 

 

Tampereella 20.8.2018

  

Pekka Salmi"

1 kommentti .

Säästölistaan isoja muutoksia?

Maanantai 13.8.2018 klo 23.48 - Pekka

Tänään oli todellinen paluu arkeen myös poltiikassa. Mikä olisikaan mukavampaa heti kesäloman jälkeen kuin pohtia säästöjä, joilla tasapainotetaan kaupungin alijäämäistä taloutta. (Toivottavasti osaatte lukea sarkasmin rivien välistä.) Ensin tilannetta käytiin läpi kaupunginhallituksessa ja sitten illalla valtuustoryhmässä. Käytin puheenvuoroja kummassakin kokouksessa, joissa asetuin jyrkästi vastaan esitettyjä leikkauksia. Olin todella turhautunut, kun jouduimme jälleen käymään samat keskustelut mm. subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja perusopetuksen ja sekä varhaiskasvatuksen ryhmäkoista. Juurihan keväällä linjattiin, ettei kyseisiä leikkauksia tehdä. En tosin syytä virkamiehiä ja apulaispormestareita tilanteesta. Kaupunginhallitus oli edellyttänyt kovia säästöesityksiä, ja koneisto teki työtä käskettyä.

Olisi demareiden vaaliohjelman ja pormestariohjelman linjausten vastaista suurentaa ryhmäkokoja tai luopua subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta. Ne olisivat myös leikkauksia, jotka kumuloituisivat kohonneina kustannuksina tulevaisuudessa. Opetuksen laatu olisi laskenut ja heikommat oppilaat olisivat tippuneet kyydistä. En olisi missään olosuhteissa valmis tekemään näitä leikkauksia. Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat tulevaisuusinvestointeja, joita ilman Suomi ei tule pärjäämään. Koulutukseen kannattaa aina panostaa. 

Säästölistalla oli monia muita esityksiä, joissa ei ole mitään järkeä. Esim. omaishoidontuen leikkaus on yksi niin sanottu näennäissäästö. Jos omaishoidontukea leikataan, tulee säästö takaisin moninkertaisina kustannuksina, kun ikäihmiset tarvitsevat enemmän koti- tai laitoshoitoa.

Myös toiminta-avustusten leikkaukset ovat näennäissäästöjä. Listalla ovat mm. taidelaitosten ja teattereiden avustukset. Nämäkin leikkaukset saatiin estettyä keväällä, mutta kas kummaa keskustelu alkaa taas nollasta. Jos taidelaitosten avustuksia leikataan, heikentää se Tampereen vetovoimaa ja vähentää matkailijoiden määrää. Mm. teatterit houkuttelevat tuhansia kävijöitä Tampereelle, jotka yöpyvät, syövät ja käyttävät rahaa täällä.

Monet järjestöt tekevät tärkeää työtä pienin voimavaroin. Monilla järjestöillä on vapaaehtoistoimintaa, jotka tukevat kunnan palveluita. Jos järjestöjen tukia leikataan, saattaa moni kuntalainen jäädä ilman tarvitsemaansa palvelua. Samalla kaupungin omien palveluiden kysyntä kasvaa, ja palvelutason ylläpitäminen edellyttää uusia panostukia. Säästöstä tuleekin lisämeno.

Kaupungin talouden tasapainottaminen ei onnistu pelkästään leikkaamalla. Veroja on pakko korottaa palveluiden turvaamiseksi. Eri asia on sitten, mitä veroja korotetaan ja koska. Virkamiesesityksessä on mukana kiinteistöveron korotus, joka tuo kassaan yhdeksän miljoonaa euroa vuonna 2019. On tärkeää, että hyväosaiset osallistuvat talkoisiin. Kiinteistövero verottaa kuitenkin omaisuutta. Tuloveron korotus on myös edessä. Oikea ajankohta on kuitenkin vasta 2020. Nyt kannattaa keskittyä muihin keinoihin, ja tuloveronkorotus tehdään vasta, kun muut keinot on käytetty.

Olinkin kohtuullisen tyytyväiseen SDP:n valtuustoryhmän linjaukseen:

"Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä ei hyväksy varhaiskasvatuksen- ja perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattamista. Sosialidemokraatit eivät myöskään halua rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta eivätkä leikata omaishoidontukea ja toiminta-avustuksia.
Sosialidemokraatit pitävät tulo- ja kiinteistöveron korottamista yhtenä keinona kaupungin palveluiden turvaamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi.”

Ryhmien väliset neuvottelut käydään perjantaina. Sen jälkeen ollaan viisaampia, mihin suuntaan Tampere on säästöjensä kanssa matkalla.

Kommentoi kirjoitusta.

Paluu arkeen

Maanantai 13.8.2018 klo 23.05 - Pekka

Arki on palannut perheeseemme. Palasin tänään töihin kahden viikon loman jälkeen ja Terhillä on sama edessä huomenna. Olimme kesäkuussa kaksi viikkoa lomalla ja heinäkuun välissä töissä. Kesä tuntui todella pitkältä, kun loma oli kahdessa osassa. Olo on virkeä ja levännyt niin kuin loman jälkeen pitääkin olla. 

Lapset palasivat koulunpenkille jo viime viikolla. Kummallakin alkoi opinnot lukiossa. Roosa aloitti opintonsa Rellussa isänsä jalan jäljillä. Arttu puolestaan opiskelee Sammon keskuslukiossa. Muutos on iso. Opiskelun tahti ja vaatimustaso kasvavat, oppilaat ja opettajat vaihtuvat ympärillä. Onneksi kummallakin on muutama tuttu kaveri samassa koulussa, joten ei tarvitse aloittaa tutustumista uusiin kavereihin ihan nollasta.

Syksyllä on edessä monenlaisia haasteita niin töissä kuin kunnallispolitiikasta. Työväentalon kehittäminen ja järjestötoiminnan edistäminen eivät lopu varmaankaan koskaan. Olen aloittanut myös itseni kehittämisen. Palasin nimittäin koulun penkille. Olen aloittanut isännöitsijän tutkinnon suorittamisen näyttötutkintona viime maaliskuussa. Tutkinto on ammatillinen perustutkinto. Olen jo pitkään kaivannut myös teoriapuolen vahvistamista ammattiosaamiseni osalta. Olen oppinut kaiken kiinteistöalasta käytännön kautta. Nyt on hyvä tarkastella asioista vähän teoriankin kautta. Tavoitteenani on valmistua loppuvuodesta.

Kunnallispolitiikan puolella on jälleen edessä vaikea talousarvion valmistelu. Minulla ei ole valmistelussa aktiivista roolia, mutta kyllä asioihin paneutuminen vie silti aikaa. 60 miljoonan euron alijäämän kurominen umpeen ei tule olemaan helpooa. Siinä riittää pureskeltavaa myös kokeneemmalle valtuutetulle.

Kommentoi kirjoitusta.

Puheeni Tampereen Pridessa

Lauantai 9.6.2018 klo 22.14 - Pekka

Vein tänään Tampereen kaupungin tervehdyksen Pirkanmaan Pride-juhlaan. Tässä puheeni:

Hyvä sateenkaariväki! Mahtavaa nähdä teitä täällä tänään näin paljon!

Tampereen kaupungin puolesta minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Pirkanmaan Prideihin juhlimaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Tampere on menestynyt monella mittatarilla mitattuna. Merkittävä vetovoimatekijä on monipuolinen kaupunkikulttuuri ja kulttuuritarjonta. Meillä on festivaaleja, teatteria, musiikkia, on tapahtumia ja pöhinää, ihmisten kanssa käymistä ja kohtaamista. Tampere Pride on yksi niistä.

Kaikilla meillä on oma sukupuoli-identiteetti ja sen mukaan seksuaalinen suuntautuminen. On miehiä, naisia, osa on siitä välistä tai jotain aivan muuta. Ja hyvä niin.

Tampereen kaupungin puolesta asia on täysin selvä. Kaupunki ei hyväksy syrjintää missään muodossa ja kokee kaikki vähemmistöt rikkautena. Kaupunki on hyväksynyt yhdenvertaisuussuunnitelman, joka koskee kaikkia syrjintäperusteita. Tampereen kaupunki pyrkii edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan, estämään syrjintää kaikissa muodoissaan ja puuttumaan havaittuun tai ilmoitettuun syrjintään. Tämä koskee sekä henkilöstöä että palvelujen käyttäjiä.

Viimeaikaiset ikävät ja osin käsittämättämät tapahtumat, Ratinan kauppakeskuksen suhtautuminen Pride-kulkueeseen ja Porin Jazzien toimitusjohtajan kommentit seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, osoittavat, ettei maailma ole vielä valmis yhdenvertaisuuden osalta. Valitettavasti työtä riittää meille kaikille! SETA:n toiminta ja näkyvät Pride-kulkueet ovat edesauttaneet suhtautumisessa niin seksuaalisuuteen yleensä kuin tasa-arvoisuuteen. Pridella on oma keskeinen ja perusteltu paikkansa yhdenvertaisuustyön eturintamassa. Olen ylpeä teistä kaikista, jotka olette mukana ja annatte oman panoksenne tälle yhteiskunnallisesti merkittävälle toiminnalle!

Näillä sanoilla julistan Tampereen kaupungin virallisen sateenkaarirauhan. Toivotan tapahtumallenne menestystä ja Hyvää Kesää kaikille osanottajille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdenvertaisuus, Pride, Tampere

Politiikassa on empatiavaje

Tiistai 5.6.2018 klo 15.29 - Pekka

Mitä yhteistä on aktiivimallilla, tuloerojen kasvattamisella, nuorten työehtojen heikentämisellä ja SOTE-uudistuksella? Ne ovat kaikki maan oikeistohallituksen tavoitteita tai hankkeita, joilla muutetaan Suomen suuntaa kohti vahvemman valtaa. Otetaan niiltä joilla on vähän, ja annetaan niille, joilla on jo paljon. Meno on kuin Sherwoodin metsässä, mutta Robin Hood on pahasti tappiolla.

Päättäjien asenteista kertoi paljon, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti pienempien eläkkeiden korottamista 100 eurolla. Kokoomus ja Keskusta riensivät tuomitsemaan avauksen vastuuttomana vaalipuheena. Mutta pari viikkoa myöhemmin Kokoomus esitti varainsiirtoverosta luopumista, joka maksaisi 800 milj. euroa. Eli rahaa kyllä löytyy, jos se kohdennetaan omien tukijoiden eduksi.

Kansanedustajat ja ministerit eivät elä pullossa. Suomalaisista peräti 46 % on sitä mieltä, että köyhyys johtuu ihmisestä itsestään. Äänestäjien asenteet heijastuvat päättäjiin. Odottaisin kuitenkin maamme päättäjiltä enemmän. Moraalipaniikin sijaan eriarvoisuutta ja köyhyyttä voitaisiin vähentää heikompiosaisia syyllistämättä. Toimia sivistyneesti.

Politiikkaan tarvitaankin enemmän empatiaa. Empatia on myötäelämistä. Sitä, että osaa asettua toisen ihmisen asemaan. Tämä taito puuttuu varsin monelta päättäjältä. Hyvin menestyvät ja toimeentulevat ajattelevat, että jokaisella on samat mahdollisuudet elämässään. Työttömät leimataan laiskoiksi ja köyhät sekä sairaat syyllistetään omasta kohtalostaan. On henkilön oma vika, jos ei hyödynnä mahdollisuuksiaan.

Todellisuus on kuitenkin toista. Ihmisen taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen voi ennustaa sillä perusteella, millaiseen perheeseen hän syntyy. Esimerkiksi koulutusaste periytyy edelleen hyvin voimakkaasti. Jos lapsella ei ole ketään aikuista tukenaan, joka kannustaisi ja tukisi opiskelemaan, tuskin lapsesta tulee korkeasti koulutettua. Mahdollisuuksien tasa-arvo on vain teoriaa, ei todellisuutta. 

Lisäksi pitää muistaa, että elämässä sattuu ja tapahtuu. Onnettomuus tai vakava sairaus voi viedä työkunnon, ja sitä kautta toimeentulon. Silloin tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkkoa. Kattava sosiaaliturva ja laajat julkiset palvelut ovat myös vakuutus pahan päivän varalle. Niitä voi tarvita myös hyvätuloinen.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »