Eroon lapsiperheiden köyhyydestä

Share |

Keskiviikko 30.10.2019 klo 20:38 - Pekka


Tamperelainen julkaisi tänään kolumnini lapsiperheiden köyhyydestä:

Eroon lapsiperheiden köyhyydestä

Kuluvan vuoden aikana on herätty ikävään todellisuuteen: syntyvyys on laskussa. Lasten hankkiminen on henkilökohtainen valinta, ja tällä hetkellä monet päättävät olla hankkimatta lapsia. Julkisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt lapsiperheiden köyhyyden kasvu.

Lapsiköyhyysaste on ollut pitkään kasvussa. Joka seitsemäs lapsi eli 150 000 lasta asui köyhyysrajan alapuolella olevissa perheissä vuonna 2017. Köyhyysaste on keskimääräistä korkeampi lapsiperheissä, joissa kaikki lapset ovat alle kouluikäisiä. Köyhyyden lisääntyminen on 2010-luvulla kohdistunut erityisesti juuri perheisiin, joissa on pieniä lapsia. Nelivuotiaiden lasten vanhemmista joka kymmenes on viimeisen vuoden aikana pelännyt ruuan loppuvan. Ei ole ihme, ettei lasten hankkiminen ole houkuttelevaa.

Lapsiperheiden köyhyyden taustalla on tyypillisesti huoltajan heikko koulutustaso ja työttömyys. Työllistyminen ei kuitenkaan ole ainoa selittäjä. 42 prosentissa köyhistä lapsiperheistä huoltaja oli töissä vuonna 2016. Lapsiperheiden tulonsiirtojen reaaliarvo onkin heikentynyt 1990-luvulta lähtien. Köyhissä lapsiperheissä tulonsiirtojen osuus käytettävissä olevista tuloista on suuri, joten etuuksiin tehdyt leikkaukset näkyvät suoraan perheiden toimeentulon heikentymisenä.

Yhteiskunnan tulisi sitoutua lapsiperheköyhyyden torjumiseen. Lapsiperheiden köyhyyttä ja köyhtymistä on vähennettävä kehittämällä samanaikaisesti etuuksia ja palveluita. Työllisyyden kehityksellä on myös tärkeä rooli.

”Periytyvän” köyhyyden katkaisemisen kannalta on tärkeää, että kaikki nuoret saavat vähintään toisen asteen koulutuksen. Oppivelvollisuuden jatkaminen 18 ikävuoteen on äärimmäisen tärkeä panostus lapsiperheisiin.  

Antti Rinteen (sd.) hallitus on parantamassa myös lapsiperheiden sosiaaliturvaa. Perusturvaan on tulossa korotuksia vuoden 2020 alussa. Lisäksi elatustukea sekä yksinhuoltajaperheiden ja monilapsisten perheiden lapsilisiä esitetään korotettavaksi. Nyt ollaan oikealla tiellä kohti lapsiperheiden köyhyyden vähentämistä.

 

Pekka Salmi
SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini