Pelko vs. suvaitsevaisuus

Share |

Maanantai 27.5.2019 klo 9:16 - Pekka


Tamperelainen julkaisi lauantaina kolumnini Euroopan tulevaisuuden linjasta. Ohessa kirjoitus:

"PELKO VAI SUVAITSEVAISUUS?

Äärioikeisto on nosteessa. Jos eduskuntavaalit olisivat olleet viikkoa myöhemmin, olisi Perussuomalaisten Jussi Halla-aho muodostamassa Suomeen uutta hallitusta. Myös monissa muissa Euroopan maissa äärioikeisto kisaa suurimman puolueen asemasta.

Euroopalla ei mene tällä hetkellä hyvin. Yhdysvaltoihin ja Aasiaan verrattuna talouskasvu on ollut viime vuosina heikkoa. Ei ole siis ihme, että kansallisuusaate on vahvassa nousussa. Vastauksia haetaan perinteestä, vaikka monimutkaisessa maailmassa toimivat ratkaisut ovat toisaalla. 

Perussuomalaisten vaalikampanja rakentui pelon ilmapiirin luomiseen. Keskeisin teema oli maahanmuuton vastustaminen. Maahanmuutto oli PS:n vaaliohjelman mukaan syypää lähes kaikkiin ongelmiin, mitä kuvitella saattaa. Toinen pelottelun kohde oli ilmastonmuutoksen hallinta, joka muka romuttaa suomalaisen teollisuuden.

Äärioikeiston väitteet olivat vailla perusteita. Suomihan tarvitsee maahanmuuttajia ikäluokkien pienetessä. Yritykset eivät investoi Suomeen, jos täällä ei ole riittävästi osaavia työntekijöitä. Suomi on menettänyt teollisia työpaikkoja ensisijaisesti halvan työvoiman maihin Aasiaan ja Itä-Eurooppaan. Ilmastopolitiikalla ei ole ollut siinä roolia. Kiertotalous ja vähähiilisyys synnyttävät uutta teknologiaa, jonka varaan syntyy puolestaan uusia työpaikkoja. Suomi hyötyy ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta.

Historia tuntee sivilisaatioita, kaupunkeja ja valtioita, jotka kukoistivat aikansa, mutta lopulta taantuivat sisäisten ristiriitojen vuoksi. Yhdistävä tekijä taantumiselle oli usein ahdasmielisyys ulkomaalaisia ja erilaisia kulttuureja kohtaan. Menestys on puolestaan rakentunut avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja uusien ajatusten jakamisen varaan.

Suomen ja Euroopan tulevaisuus ei löydy menneisyydestä. Historia ja perinne eivät tarjoa riittäviä ratkaisuita alati muuttuvassa maailmassa. Menestys pohjautuu luovuuteen ja uuden kehittämiseen. Tässä työssä tarvitaan erilaisia ihmisiä, koska luovuus syntyy kaikissa väreissä, sukupuolissa ja persoonissa.


Pekka Salmi
Kirjoittaja on Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini