SDP on suurin

Share |

Tiistai 16.4.2019 klo 9:23 - Pekka


Sunnuntai-illasta muodostui varsinainen jännitysnäytelmä. SDP:n kannatus jäi valtakunnantasolla vaatimattomasti 17,7 prosenttiin, mutta se riitti suurimman puolueen asemaan. Viimeksi SDP oli suurin puolue vuoden 1999 vaaleissa. 2000-luku on nähnyt vain oikeistolaisia päämistereitä. Tulos oli sikäli historiallinen.

Myös Pirkanmaalla SDP oli selvästi suurin puolue 22,1 prosentin kannatuksella. Eroa kakkoseksi tulleeseen Kokoomukseen oli 3,6 prosenttiyksikköä. Lisäksi Tampereella SDP säilytti kuntavaaleissa saadun suurimman puolueen aseman 21,2 prosentin kanntuksella. Eroa Kokoomukseen oli 1,2 prosenttiyksikköä eli paljon enemmän kuin viime kuntavaaleissa, joka oli äärimmäisen tasainen.

Vaalituloksella on suuri merkitys. SDP on käytännössä pääministeripuolue, ja pääsee muodostamaan ensimmäisenä hallitusta. Mikään helppo tehtävä uuden hallituksen muodostamisesta ei tule olemaan. Helpointa on löytää yhteinen sävel Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa. Mutta kansanedustajia näillä puolueilla on vain 76. Mukaan tarvitaan joko Keskusta ja Kokoomus. Kummankin porvaripuolueen kanssa löytyy sekä yhteisia että vastakkaisia tavoitteita.

Odotan joka tapauksessa, että vallan vaihdon myötä Suomen suunta muuttuu. Hyvinvointiyhteiskunnan heikentäminen pitää loppua. Tarvitsemme tuntuvia panostuksia ammatilliseen koulutukseen, varhaiskasvatukseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Työllisyysaste on nostettava 75 prosenttiin. Myös pienituloisten kurittamisen tulee loppua. Aktiivimalli on purettava ja pienimpiä sosiaalietuuksia on nostettava. Myös ympäristöasioiden osalta tarvitaan toimenpiteitä, jotka porvarihallitus jätti tekemättä. CO2 päästöjä on leikattava erityisesti energiatuotannosta, liikenteestä ja asumisesta. Savottaa siis riittää!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini