Kaupungin talous on tasapainossa

Maanantai 17.5.2021 klo 18.36 - Pekka

Kaupunginvaltuusto käsitteli tilinpäätöstä ja tarkastulautakunnan arviointikertomusta vuodelta 2020. Käytin oheisen puheenvuoron kokouksessa:

Kaupungin talouden kuva on ollut viimeisen 10 vuotta epävakaa. Taustalla on ollut tulopohjan heikko kehitys, ja toisaalta palvelutarpeen voimakas kasvu kaupungin kasvaessa aikaisempaa nopeampaa tahtia. Vuoden 2019 talousarvion valmistelun yhteydessä tehdyt vaikeat päätökset nostivat kuitenkin kaupungin talouden tasapainoon. Taustalla oli valtuustokauden aikana tehdyt 60 miljoonan euron säästöt ja 30 miljoonan euron tulopohjan laajentamiset mm. kuntaveron korotus. Koronaepidemian rantautuminen Suomeen viime maaliskuussa haastoi kuitenkin talouden tasapainottamisen.

Saamme pitkälti kiittää Sanna Marinin johtamaa hallitusta siitä, että kuntatalous on näin hyvässä tilassa. Hallituksen vastaantulo oli erittäin merkittävää. On kuitenkin hyvä todeta, että taloutemme olisi ylijäämäinen myös ilman valtion koronatukia. Kaupunki tekee ylijäämää siis noin 63 miljoonaa euroa, mikä on loistava suoritus.

Taustalla on ollut siis vahva työ talouden sopeuttamiseksi. Siitä kiitokset kaikille vastuullisille valtuustoryhmille ja etenkin pormestari Lauri Lylylle. Onneksemme meillä on ollut pätevät ja osaavat johtajat niin valtakunnan kuin paikallisella päätöksenteon tasolla.

Haluan kiittää myös kaupungin henkilöstöä, joka on poikkeuksellisissa olosuhteissa venynyt hienoon suoritukseen. Onneksi lomautuksiin ei menty, vaikka toisenlaisia mielipiteitä asiasta oli.

Kiitokset on ansainnut myös tarkastuslautakunta, joka on jälleen kerran tehnyt hyvää työtä. Yhdyn lämpimin mielin edesmenneen lautakunnan puheenjohtajan Peter Löfbergin sanoihin, kun hän toivoi kaupungin panostavan koronaepidemiasta seuranneiden ongelmien hoitamiseen tulevina vuosina. Tässä on meillä selkeä agenda tuleviksi vuosiksi. Koronan kokonaisvaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta työttömyys, syrjäytyminen ja nuorten mielenterveysongelmien kasvu ovat ainakin jo näkyvissä. Kaupunginhallitus onkin laittanut valmistelun liikkeelle nuorten mielenterveysongelmien vähentämiseksi. Päätöksiä on tulossa pikapuoliin.

Työttömyys saadaan laskuun, kun koronarajoitukset puretaan, ja kun palvelu- ja tapahtumateollisuus saadaan uudelleen jaloilleen. Laitan paljon toiveita myös työllisyyskokeilun onnistumiselle. Olen mielissäni siitä, että vientiteollisuutemme on selvinnyt verrattain hyvin koronaepidemiasta. Teollisia työpaikkoja olisi paljon vaikeampi saada syntymään uudelleen. Teollisen perintömme varaan on hyvä rakentaa tervettä taloutta myös jatkossa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous, Tampere

Talous nousee ylijäämäiseksi

Maanantai 25.1.2021 klo 17.45 - Pekka

Ohessa kaupunginvaltuustossa käyttämäni puheenvuoro liittyen kaupungin tilinpäätösennusteeseen:

"Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Viime vuoden talous oli varsinaista vuoristorataa.

Viime vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä tehdyt vaikeat päätökset nostivat kaupungin talouden monien vuosien alijäämien jälkeen tasapainoon. Talous oli tasapainossa myös alkuvuonna. Taustalla oli valtuustokauden aikana tehdyt 60 miljoonan euron säästöt ja 30 miljoonan euron tulopohjan laajentamiset mm. kuntaveron korotus.

Koronaepidemian rantautuminen Suomeen viime maaliskuussa vei kuitenkin pohjan tehdyltä työltä.

Tilanne kuitenkin muuttui syksyn aikana. Saamme pitkälti kiittää Sanna Marinin johtamaa hallitusta siitä, että kuntatalous on näin hyvässä tilassa. Hallituksen tekemät ratkaisut ovat lievittäneet ahdinkoamme merkittävästi. Kuluvan vuoden ennuste osoittaakin, että olemme pääsemässä selvästi positiiviseen tulokseen. Tämä on enemmän kuin loistava asia tässä tilanteessa ja helpottaa myös kuluvan vuoden taloutta.

Onneksemme meillä on ollut pätevät ja osaavat johtajat niin valtakunnan kuin paikallisella päätöksenteon tasolla.

Haluan tässä yhteydessä lausua myös omat ja ryhmäni kiitokset kaupungin henkilöstölle, joka on venynyt ja joustanut erinomaisella tavalla tässä vaikeassa tilanteessa. Kaupunki on onnistunut välttämään lomautukset, mikä on ollut tässä tilanteessa oikea ratkaisu."

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous, Tampere

Puheeni Tampereen Pridessa

Lauantai 9.6.2018 klo 22.14 - Pekka

Vein tänään Tampereen kaupungin tervehdyksen Pirkanmaan Pride-juhlaan. Tässä puheeni:

Hyvä sateenkaariväki! Mahtavaa nähdä teitä täällä tänään näin paljon!

Tampereen kaupungin puolesta minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Pirkanmaan Prideihin juhlimaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Tampere on menestynyt monella mittatarilla mitattuna. Merkittävä vetovoimatekijä on monipuolinen kaupunkikulttuuri ja kulttuuritarjonta. Meillä on festivaaleja, teatteria, musiikkia, on tapahtumia ja pöhinää, ihmisten kanssa käymistä ja kohtaamista. Tampere Pride on yksi niistä.

Kaikilla meillä on oma sukupuoli-identiteetti ja sen mukaan seksuaalinen suuntautuminen. On miehiä, naisia, osa on siitä välistä tai jotain aivan muuta. Ja hyvä niin.

Tampereen kaupungin puolesta asia on täysin selvä. Kaupunki ei hyväksy syrjintää missään muodossa ja kokee kaikki vähemmistöt rikkautena. Kaupunki on hyväksynyt yhdenvertaisuussuunnitelman, joka koskee kaikkia syrjintäperusteita. Tampereen kaupunki pyrkii edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan, estämään syrjintää kaikissa muodoissaan ja puuttumaan havaittuun tai ilmoitettuun syrjintään. Tämä koskee sekä henkilöstöä että palvelujen käyttäjiä.

Viimeaikaiset ikävät ja osin käsittämättämät tapahtumat, Ratinan kauppakeskuksen suhtautuminen Pride-kulkueeseen ja Porin Jazzien toimitusjohtajan kommentit seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan, osoittavat, ettei maailma ole vielä valmis yhdenvertaisuuden osalta. Valitettavasti työtä riittää meille kaikille! SETA:n toiminta ja näkyvät Pride-kulkueet ovat edesauttaneet suhtautumisessa niin seksuaalisuuteen yleensä kuin tasa-arvoisuuteen. Pridella on oma keskeinen ja perusteltu paikkansa yhdenvertaisuustyön eturintamassa. Olen ylpeä teistä kaikista, jotka olette mukana ja annatte oman panoksenne tälle yhteiskunnallisesti merkittävälle toiminnalle!

Näillä sanoilla julistan Tampereen kaupungin virallisen sateenkaarirauhan. Toivotan tapahtumallenne menestystä ja Hyvää Kesää kaikille osanottajille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdenvertaisuus, Pride, Tampere

Tampereen palkinto Tapparalle ja Ilvekselle!

Maanantai 14.8.2017 klo 10.16 - Pekka

Jätän tänään valtuustoaloitteen Tampereen palkinnon myöntämisestä Tapparalle ja Ilvekselle Tampereen tunnettavuuden puolesta tehdystä työstä. Ohessa aloitteeni ja se perustelut:

"Tampereen palkinnon myöntäminen Tapparalle ja Ilvekselle

Tampere on jääkiekkokaupunki. Tämä tuli viimeksi hyvin esille, kun jääkiekon SM-liigan puolivälierien paikallisottelut villitsivät tamperelaiset kiekkofanit. Hakametsän jäähalli oli loppuunmyyty useaan otteeseen. Kauden päätteeksi Tapparan kultajuhlia juhli Keskustorilla arviolta 20 000 henkeä. Jääkiekon asemaa Tampereella vahvistaa pääseurojen välinen kilpailuasetelma, joka innostaa ja lisää lajin mielenkiintoa.

Tampereen ja suomalaisen jääkiekon historiat yhdistyvät monella tapaa. Tampereelle valmistui Suomen ensimmäinen tekojäärata Koulukadulle vuonna 1956 ja ensimmäinen jäähalli Hakametsään vuonna 1965. Suomen Jääkiekkomuseo sijaitsee Tampereella ja myös SM-liigan toimisto sijaitsi pitkään Tampereella.

Tamperelaiset joukkueet menestyvät niin junioreissa kuin naisissa. Champions Hockey Leaguen kautta kaupungin tunnettavuus kasvaa myös Euroopassa. Vaikka Tampereella osataan montaa muutakin palloilu- ja urheilulajia, on jääkiekon asema erittäin vahva. 

Kaksi pääseuraa, Tappara ja Ilves, tekevät myös loistavaa markkinointityötä Tampereen puolesta. Tampere tunnetaan etenkin mustasta makkarasta, Särkänniemestä, kulttuurilaitoksistaan ja jääkiekosta. Erilaiset tapahtumat ovat elintärkeitä kaupungin vetovoiman, tunnettavuuden ja elinkeinoelämän kannalta.

Tampereen päivänä palkitaan ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina. Ehdotan, että vuonna 2017 Tampereen palkinto myönnettäisiin tamperelaisille jääkiekkoseuroille Tapparalle ja Ilvekselle Tampereen tunnettavuuden eteen tehdystä työstä.

Koska palkinto tulee myöntää yksittäisille henkilöille, ehdotan, että palkinto myönnettäisiin Tamhockey Oy:n toimitusjohtaja Mikko Leinoselle ja Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtaja Risto Jalolle. Kummallakin toimitusjohtajalla on vahva pelaajatausta, ja kummatkin on aateloitu Suomen jääkiekkoleijoniksi. Leinonen on Tapparan kasvatti, joka voitti Tapparassa kaksi Suomen mestaruutta 1970-luvulla. Leinonen pelasi myös NHL:ssä ja Ruotsin pääsarjassa. Leinonen edusti Suomea kolmissa MM-kisoissa, yksissä olympialaisissa ja Kanada-cupissa. Leinosen toimitusjohtajakauden aikana Tappara on selviytynyt viitenä peräkkäisenä kautena liigan finaaleihin ja voittanut kaksi Suomen mestaruutta.

Risto Jalo oli Ilveksen avainpelaajia, kun seura voitti viimeisimmän mestaruutensa vuonna 1985. Myös Jalo on pelannut NHL:ssä ja ulkomailla Ruotsissa sekä Italiassa. Hän on edustanut Suomea neljissä MM-kisoissa ja yksissä olympialaisissa. Jalo on toiminut Ilveksen toimitusjohtajana kahteen eri otteeseen. Hän on ollut keskeinen tekijä Ilveksen uuden nousun rakentamisessa pitkään jatkuneen vaikean jakson jälkeen.

 

Tampereella 14.8.2017

 

Pekka Salmi"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tappara, Ilves, Tampereen palkinto, jääkiekko