Infrasta vahva yhtiö

Share |

Maanantai 17.6.2019 klo 17.21 - Pekka


Kaupunginvaltuusto päätti tänään Infra liikelaitoksen yhtiöittämisestä. Ohessa puheenvuoroni:

”Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut,

Infran yhtiöittäminen on ollut vaikea asia SDP:n ryhmälle. Enemmistö olisi alun perin halunnut jatkaa liikelaitosmallilla. Perusteet Infra liikelaitoksen yhtiöittämiselle olivat mielestämme huterat.

Kun yhtiöittämisasia palautettiin uudelleen valmisteluun viime marraskuussa, kävi kuitenkin ilmi, että valtuuston selkeä enemmistö on joka tapauksessa yhtiöittämisen kannalla. Olisimme toki voineet jatkaa yhtiöittämisen vastustamista, mutta sillä ei ollut mitään saavutettavissa. Organisaatiomalli ei ole meille kuitenkaan ideologisen kysymys, vaan tarkoituksenmukaisuuskysymys.

Rajapintaselvityksen pohjalta käydyssä keskustelussa olivat vastakkain ns. heikon yhtiön ja vahvan tilaajan vaihtoehto 0+, ja vahvan yhtiön sekä heikon tilaajan vaihtoehto 1. Sosiaalidemokraatit lähtivät tukemaan vahvan yhtiön mallia, koska heikon yhtiön malli olisi tarkoittanut Infran alasajoa.

Ilman meidän panosta neuvotteluissa lopputulos olisi voinut olla heikko yhtiö. Nyt saavutettu ratkaisu tarkoittaa vahvaa yhtiötä, jolle siirtyvät kunnossapidon ja paikkatiedon tilaajan tehtäviä kokonaisvastuumallilla, henkilökuntaa ja liikevaihtoa. Rakentamistoiminnan kokonaisvastuu säilyy kaupunkiympäristön palvelualueella, mutta rakentamispalvelut säilyvät edelleen merkittävässä roolissa uudessa infrayhtiössä. Niiden volyymi laskee hieman, mutta vaihtoehtoon 0+ ero on merkittävä nimen omaan yhtiön hyväksi.

Kaupungin kokonaisetu toteutuu myöskin, koska rakentamispalveluiden kokonaisvastuu säilyy kaupunkiympäristön palvelualueella. Suurten infrahankkeiden koordinaatiota on järkevää tehdä ydinkaupungin toimesta.

Näin ollen nyt käsittelyssä oleva ratkaisu tarkoittaa nykyistä liikelaitosta vahvempaa infra-alan julkista toimijaa. Sen liikevaihto ja henkilöstömäärä on suurempi kuin tällä hetkellä. Nykyisen liikelaitosmallin pohjalta tällaista organisaatiota tuskin saataisiin aikaan. Tuemme päätösesitystä. 

Jatkossa on tärkeää valita yhtiölle mahdollisimman pätevä johto sekä hallitus, jotka ovat valmiit ja pätevät kehittämään yhtiön toimintaa. Myös henkilöstön hyvinvointiin on syytä panostaa. Osaava henkilöstö on kuitenkin uuden yhtiön tärkein menestystekijä.”


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini