Kaupungin talous on tasapainossa

Share |

Maanantai 17.5.2021 klo 18.36 - Pekka


Kaupunginvaltuusto käsitteli tilinpäätöstä ja tarkastulautakunnan arviointikertomusta vuodelta 2020. Käytin oheisen puheenvuoron kokouksessa:

Kaupungin talouden kuva on ollut viimeisen 10 vuotta epävakaa. Taustalla on ollut tulopohjan heikko kehitys, ja toisaalta palvelutarpeen voimakas kasvu kaupungin kasvaessa aikaisempaa nopeampaa tahtia. Vuoden 2019 talousarvion valmistelun yhteydessä tehdyt vaikeat päätökset nostivat kuitenkin kaupungin talouden tasapainoon. Taustalla oli valtuustokauden aikana tehdyt 60 miljoonan euron säästöt ja 30 miljoonan euron tulopohjan laajentamiset mm. kuntaveron korotus. Koronaepidemian rantautuminen Suomeen viime maaliskuussa haastoi kuitenkin talouden tasapainottamisen.

Saamme pitkälti kiittää Sanna Marinin johtamaa hallitusta siitä, että kuntatalous on näin hyvässä tilassa. Hallituksen vastaantulo oli erittäin merkittävää. On kuitenkin hyvä todeta, että taloutemme olisi ylijäämäinen myös ilman valtion koronatukia. Kaupunki tekee ylijäämää siis noin 63 miljoonaa euroa, mikä on loistava suoritus.

Taustalla on ollut siis vahva työ talouden sopeuttamiseksi. Siitä kiitokset kaikille vastuullisille valtuustoryhmille ja etenkin pormestari Lauri Lylylle. Onneksemme meillä on ollut pätevät ja osaavat johtajat niin valtakunnan kuin paikallisella päätöksenteon tasolla.

Haluan kiittää myös kaupungin henkilöstöä, joka on poikkeuksellisissa olosuhteissa venynyt hienoon suoritukseen. Onneksi lomautuksiin ei menty, vaikka toisenlaisia mielipiteitä asiasta oli.

Kiitokset on ansainnut myös tarkastuslautakunta, joka on jälleen kerran tehnyt hyvää työtä. Yhdyn lämpimin mielin edesmenneen lautakunnan puheenjohtajan Peter Löfbergin sanoihin, kun hän toivoi kaupungin panostavan koronaepidemiasta seuranneiden ongelmien hoitamiseen tulevina vuosina. Tässä on meillä selkeä agenda tuleviksi vuosiksi. Koronan kokonaisvaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta työttömyys, syrjäytyminen ja nuorten mielenterveysongelmien kasvu ovat ainakin jo näkyvissä. Kaupunginhallitus onkin laittanut valmistelun liikkeelle nuorten mielenterveysongelmien vähentämiseksi. Päätöksiä on tulossa pikapuoliin.

Työttömyys saadaan laskuun, kun koronarajoitukset puretaan, ja kun palvelu- ja tapahtumateollisuus saadaan uudelleen jaloilleen. Laitan paljon toiveita myös työllisyyskokeilun onnistumiselle. Olen mielissäni siitä, että vientiteollisuutemme on selvinnyt verrattain hyvin koronaepidemiasta. Teollisia työpaikkoja olisi paljon vaikeampi saada syntymään uudelleen. Teollisen perintömme varaan on hyvä rakentaa tervettä taloutta myös jatkossa.

Avainsanat: talous, Tampere


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini