Joko voidaan huokaista?

Sunnuntai 11.4.2021 klo 21.08 - Pekka

Pääsiäinen näyttää olleen taitekohta koronaepidemian kehityksessä. Pääsiäisen jälkeen uusia tartuntoja on tullut noin puolet maaliskuun päivittäisistä määristä. Viime päivinä Suomessa on ollut 300-400 tartuntaa päivässä, kun maaliskuussa tartuntoja oli noin 500-900 päivittäin. Suunta on siis alaspäin. Samoin sairaalahoidossa olevien määrä on tippunut 10 päivän aikana lähes neljänneksellä.

Rokotukset ovat vihdoin alkaneet edetä. Tällä hetkellä 1,1 miljoonaa suomalaista on saanut rokotteen, joka vastaa noin 20 prosenttia rokotettavien määrästä. THL:n arvion mukaan rokotteita pitäisi saapua lähiviikkoina yli 200 000 kpl viikossa. Näin ollen kesäkuuhun mennessä rokotettujen määrä nousee jo lähelle kolmea miljoonaa.

Taudille on ollut tyypillistä vaikea ennustettavuus. Epidemian kehityksessä on ollut kiihtymisvaiheita ja suvantovaiheita. Mitä tahansa voi siis vielä tapahtua. Mutta optimistin on pakkoa kysyä, voitaisiinko nyt jo huokaista. Pahin näyttäisi olevan ohi. Lisäksi kesän lähestyminen ja UV-säteilyn määrän kasvu heikentää viruksen luontaista leviämistä.

Nyt täytyy vain sinnitellä muutama kuukausi ja noudattaa viranomaisten ohjeita. Kesän aikana, elämä alkaa palata raiteilleen. Ensi syksy näyttää sitten totuuden viruksen kannalta. Onko se voitettu, vai palaako se kolmannen kerran keskuuteemme. Toivottavasti ei.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona

Lääkeyhtiöiden röykeys ihmetyttää

Perjantai 5.3.2021 klo 18.19 - Pekka

Eilen uutisointiin Italian pysäyttäneen Astra Zenecan koronarokotteiden viennin Australiaan. Kyseessä oli peräti 250 000 annoksen erä, joka oli peräisin Italiassa sijaitsevalta lääketehtaalta. Perusteena Italian hallituksen päätökseen oli, ettei Astra Zeneca ollut täyttänyt sopimusvelvoitteitaan Euroopan Unionissa.

Tämä uutinen pysäytti taasen miettimään, etteikö lääkeyrityksillä ole todellakaan mistään muusta väliä kuin rahan tekemisestä. Koko viime vuosi odotettiin rokotteiden valmistumista käyttöön ja niiden saapumista Suomeen. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun sovittua määrä rokotteita ei tullutkaan Suomeen eikä muihinkaan EU-maihin. Sopimukset ovat olleet ilmeisesti liian väljiä, ja lääkeyhtiöt ovat myyneet rokotteita eniten tarjoaville. Ainakin Israel, Iso-Britannia ja USA ovat lyöneet isomman tukun rahaa pöytään ja saaneet EU:ta enemmän rokotteita.

Ilmeisesti tästä oli myös Australian tapauksessa kyse. Australia oli valmis maksamaan enemmän kuin EU, ja vain sillä oli Astra Zenecalle merkitystä. Vaikka rokotteet oli valmistettu Euroopassa, ja vaikka sopimusvelvoitteita ei oltu täytetty, niin näistä seikoista huolimatta lääketehdas päätti viedä rokotteet Australiaan. Vain rahalla oli merkitystä.

Kun koronarokotteista on huutava pula koko maapallolla, pitäisi ongelmaa lähestyä järkevästi. Nopein ratkaisu tilanteeseen olisi se, että lääkeyhtiöt myisivät lisenssejä kaikille halukkaille valtioille, jotka voisivat organisoida rokotteiden valmistuksen omassa maassaan. Siten saataisiin vauhtia rokotteiden valmistukseen ja riittävästi volyymia rokottamiseen.

Tampereen kaupunki on tehnyt suunnitelmat kaikkien tamperelaisten rokottamisesta. Suunnitelmien mukaan koko väestö olisi rokotettu neljässä kuukaudessa, jos vain rokotetta saataisiin. Täm suunnitelma oli valmis helmikuussa, joten tamperelaiset olisi saatu rokotettua kesään mennessä. Mutta kun ei näköjään saada tarpeeksi rokotteita niin rokottaminen venyy syksyyn asti. Lisenssit olisivat tarjonneet ratkaisun rokotepulaan.

Mutta taitaa olla toiveunta tällainen ajattelu. Lääkeyhtiöt tekevät kaikkensa maksimoidakseen voittonsa, eikä niille taida löytyä pysäyttäjää. Missä on lääketehtaiden yhteiskuntavastuu?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, lääkeyhtiöt, rokotukset

Oikeudenmukainen ulostulo kriisistä

Torstai 4.6.2020 klo 13.29 - Pekka

Tamperelainen julkaisi eilen kolumnini koronaepidemian ulostulosta:

"OIKEUDENMUKAINEN ULOSTULO KRIISISTÄ

Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Koronaepidemia alkaa laantua Suomessa, ja yhteiskunta palata kohti normaalia. Katseet kohdistuvat tulevaisuuteen. Jo nyt on selvää, että tie kriisistä ulos on pitkä.

Aikaisempien epidemiakriisien kokemukset osoittavat, että taloudelliset vaikutuksen ulottuvat useiden vuosien päähän. Parhaiten elpyivät maat, joissa elvytettiin voimakkaasti.

Muutama viikko sitten julkistetussa talousasiantuntijatyöryhmän raportissa esitettiin toimenpiteitä, joilla palautetaan Suomi kestävän talouden uralle. Ensi vaiheessa, jota nyt elämme, on tuettava yrityksiä selviytymään pahimman yli. Toisessa vaiheessa taloutta on elvytettävä mm. infrainvestointien avulla. Kolmannessa vaiheessa, kun talous on saatu kasvuun, on edessä julkisen talouden sopeuttaminen menojen leikkausten ja verojen korottamisen kautta. Sopeuttaminen on välttämätöntä, jotta valtion velka ei kasvaisi hallitsemattomalle tasolle.

Vihriälän työryhmän johtopäätösten kanssa voi olla pääosin samaa mieltä. Pidän kuitenkin erittäin tärkeänä sitä, että talouden sopeuttaminen toteutetaan oikeudenmukaisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Talouden pelastusoperaation lasku on jaettava oikeudenmukaisesti ihmisten ja yritysten maksukyvyn mukaan.

Kulutusverojen korottaminen nostaisi pienituloisten verotusta, koska heidän tuloistaan suuri osa menee kulutukseen. Lisäksi kulutusverot ovat tasaveroja, jotka eivät huomioi tulotasoa. Pääomaverotus ja yritysverotus tulisikin ottaa tarkempaan tarkasteluun. Kannatan pääomaverotuksen jyrkempää progressiota. Myös erilaisia yritystukia tulisi vähentää, ja suunnata yhteiskunnan panostuksia enemmän koulutukseen ja tutkimukseen.

Työryhmän näkemys oppivelvollisuuden pidentämisestä oli tervetullut tuki sosialidemokraattien ajamalle politiikalle. Sen sijaan lukukausimaksujen käyttöönottoa en kannata. Ne heikentäisivät pieni- keskituloisten perheiden lasten koulutusmahdollisuuksia.

 

Pekka Salmi
Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, talous, sdp, oikeudenmukaisuus