Lääkeyhtiöiden röykeys ihmetyttää

Perjantai 5.3.2021 klo 18.19 - Pekka

Eilen uutisointiin Italian pysäyttäneen Astra Zenecan koronarokotteiden viennin Australiaan. Kyseessä oli peräti 250 000 annoksen erä, joka oli peräisin Italiassa sijaitsevalta lääketehtaalta. Perusteena Italian hallituksen päätökseen oli, ettei Astra Zeneca ollut täyttänyt sopimusvelvoitteitaan Euroopan Unionissa.

Tämä uutinen pysäytti taasen miettimään, etteikö lääkeyrityksillä ole todellakaan mistään muusta väliä kuin rahan tekemisestä. Koko viime vuosi odotettiin rokotteiden valmistumista käyttöön ja niiden saapumista Suomeen. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun sovittua määrä rokotteita ei tullutkaan Suomeen eikä muihinkaan EU-maihin. Sopimukset ovat olleet ilmeisesti liian väljiä, ja lääkeyhtiöt ovat myyneet rokotteita eniten tarjoaville. Ainakin Israel, Iso-Britannia ja USA ovat lyöneet isomman tukun rahaa pöytään ja saaneet EU:ta enemmän rokotteita.

Ilmeisesti tästä oli myös Australian tapauksessa kyse. Australia oli valmis maksamaan enemmän kuin EU, ja vain sillä oli Astra Zenecalle merkitystä. Vaikka rokotteet oli valmistettu Euroopassa, ja vaikka sopimusvelvoitteita ei oltu täytetty, niin näistä seikoista huolimatta lääketehdas päätti viedä rokotteet Australiaan. Vain rahalla oli merkitystä.

Kun koronarokotteista on huutava pula koko maapallolla, pitäisi ongelmaa lähestyä järkevästi. Nopein ratkaisu tilanteeseen olisi se, että lääkeyhtiöt myisivät lisenssejä kaikille halukkaille valtioille, jotka voisivat organisoida rokotteiden valmistuksen omassa maassaan. Siten saataisiin vauhtia rokotteiden valmistukseen ja riittävästi volyymia rokottamiseen.

Tampereen kaupunki on tehnyt suunnitelmat kaikkien tamperelaisten rokottamisesta. Suunnitelmien mukaan koko väestö olisi rokotettu neljässä kuukaudessa, jos vain rokotetta saataisiin. Täm suunnitelma oli valmis helmikuussa, joten tamperelaiset olisi saatu rokotettua kesään mennessä. Mutta kun ei näköjään saada tarpeeksi rokotteita niin rokottaminen venyy syksyyn asti. Lisenssit olisivat tarjonneet ratkaisun rokotepulaan.

Mutta taitaa olla toiveunta tällainen ajattelu. Lääkeyhtiöt tekevät kaikkensa maksimoidakseen voittonsa, eikä niille taida löytyä pysäyttäjää. Missä on lääketehtaiden yhteiskuntavastuu?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, lääkeyhtiöt, rokotukset