Vastine Matias Maijalalle

Share |

Tiistai 24.2.2015 klo 21.25 - Pekka


Tammelan stadionhanketta vastustavan Pro Paltsu liikkeen johtohenkilö Matias Maijala kirjoitti tänään Aamulehdessä todella raflaavan ja totuuden vastaisen kirjoituksen hankkeesta. Classicin miesten salibandy-joukkueen joukkueenjohtajana toimivan Maijalan tarkoitusperiä ei voi kuin ihmetellä. Ainakaan asukkaiden etua hän ei aja, eikä tamperelaisen jalkapalloilun. Muttei ehkä ole tarkoituskaan. Ohessa Aamulehteen lähettämäni vastineeni Maijalalle.

"ETSITÄÄN MIELUUMMIN RATKAISUITA KUIN SALALIITTOJA

Matias Maijalan kirjoitus (AL 24.2.) sisälsi vääriä tietoja, jotka on pakko oikaista. On varsin surullista, että Pro Paltsun edustajat keskittyvät omissa puheenvuoroissaan erilaisten salaliittojen manaamiseen ja henkilöihin menevään arvosteluun. Luulisi, että asukkailla olisi halua etsiä ratkaisuita, joilla parannetaan tehtyjä suunnitelmia. Olen odottanut Pro Paltsulta ideoita ja esityksiä, mutta turhaan.

Maijalan kirjoitus lähtee vikaan heti otsikosta. Tammelan stadionin ideakilpailun tuomaristo asetettiin tammikuussa 2014. Pro Paltsu järjestäytyi elokuussa 2014. Miten Pro Paltsu sivuutettiin asukasedustajan valinnassa, kun sitä ei ollut tammikuussa 2014 edes olemassa?

Tammelalaiset ry on ainoa asukasyhdistys Tammelan alueella. Minun demokratiakäsitykseeni kuuluu edustavuus. Asukkaiden edustajalle tulee olla takanaan selkeä organisaatio, joka toimii tiettyjen sääntöjen ja menettelytapojen puitteissa sekä hakee kannoilleen tuen jäseniltään. Asukasedustaja ei edusta itseään vaan jäsenistöään. Tätä kautta nousi  Tammelalaiset ry:n hallituksen jäsenen Pasi Ylisen nimi esille. Lisäksi Ylinen on ollut asian suhteen aktiivinen jo ennen kuin kaupunki edes käynnisti hankkeen suunnittelun. Viime valtuustokaudellahan virkamiehet esittivät pallokentän siirtoa Hakametsään ja nykyisen kentän kaavoittamista kokonaisuudessaan asunnoille.  Ylinen oli aktiivisesti vastustamassa tällaisia suunnitelmia.

Ylisen toimintaan tuomaristossa voi olla todella tyytyväinen. Hänen ideoitaan olivat kehittämiskävelyn järjestäminen 26.6.2014 ja taloyhtiöiden edustajien tapaaminen 21.8.2014 pienoismallien äärellä. Lisäksi hän on tuonut aktiivisesti asukasnäkökulmaa esiin kaikissa kokouksissa.

Demokratian tuki hankkeelle saatiin viime lokakuussa, kun kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 13.10.2014, että Tammelan stadionin ja sen ympäristön suunnittelua jatketaan suunnittelukilpailun voittajatyön eli Hattutempun pohjalta. Kaupunginhallitus on valtuuston valitsema toimielin. Valtuuston valitsevat puolestaan kuntalaiset kunnallisvaalien yhteydessä. Tässä ei pitäisi olla mitään epäselvää.

Maijala unohtaa koko ajan, että Tammelan stadionin kehittäminen ei kuulu pelkästään naapureille, vaan kaikille tammelalaisille ja myös tamperelaisille. On tärkeää, että hanketta arvioidaan myös tästä laajemmasta näkökulmasta, eikä pelkästään oman keittiön ikkunasta käsin.

 

Pekka Salmi (sd)
Apulaispormestari ja Tammelan stadion hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja"


Kommentit

29.9.2015 14.42  Jaakko Ylitalo

Hyvä hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja

Olen 1960- 70 luvuilla asunut Tampereella yli kymmenen vuotta. Nyt olen palannut takaisin Tampereelle.

Kaavaluonnos Tammelan pallokentän alueelle on kokonaisuudessaan hyvin positiivinen ja suunnitelma tuo lisäarvoa alueelle. Kuitenkin entisenä ja nykyisenä Kalevan kaupunginosan asukkaana yksi huomautus.

Kalevan Tornien alue on valtakunnallisesti merkittävä aikansa huippusuunnittelun ja rakentamisen kuvastajana. Tuo alue on ollut ja on yhä ainutlaatuinen Suomessa, ja sen ainutlaatuisuus korostuu vain jatkossa. Nyt olisi visusti varottava, että Kalevan Tornien alue säilyttäisi ilmeensä ja asemansa kaupunkikuvassa.

Jalkapallokenttä rakennelmineen tulee aivan Kalevan Tornien kylkeen ja nähtävänä olevassa suunnitelmassa sen "tornit" nousevat huomattavasti korkeammalle kuin Kalevan Tornit. Jalkapallokentän torneista tulee aluetta hallitseva uusi kaupunkikuva. Näin ei saisi tapahtua. Kalevan Tornit pitäisi olla vähintään tasavertainen tuon alueen kuvassa. Se on mahdollista, jos jalkapallokentän "tornien" korkeutta madalletaan alkuperäisen/vittaneen suunnitelman ideaa noudattaen niin, että tornien korkeus on max 8 - 9 kerrosta.

Hyvät työryhmän jäsenet, kunnioittakaa Tampereen historiaa ja rakentajia, älkää tehkö jalkapallokentästä Kalevan kaupunginosaa dominoivaa maamerkkiä - jalkapallostadion on tärkeä, mutta pitää jalkapallorakennus vain aluetta hyvin täydentävänä uutena elementtinä ja aikansa maamerkkinä, mutta vain Kalevan Tornien rinnalla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini