SDP uudistamaan yhteiskuntaa

Share |

Perjantai 3.2.2017 klo 17.09 - Pekka


Ohessa SDP:n puoluekokouksessa Lahdessa käyttämäni puheenvuoro SDP:n tulevaisuudesta:

"SDP:n puoluekokous Lahdessa 3.-5.2.
Pekka Salmi

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät toverit!

Jos saisin päättää yhden asian, josta tämä puoluekokous muistetaan, se olisi SDP:n lähteminen uudistamaan yhteiskuntaa. Meidän on nimittäin ymmärrettävä, että pelkästään hallituksen politiikan vastustaminen ei kanna eduskuntavaaleihin asti. Mikäli SDP haluaa nousta takaisin Suomen suurimmaksi puolueeksi, on sen otettava takaisin yhteiskunnallisen uudistajan rooli, joka sillä vielä oli 2000-luvun alussa. 

SDP:n kannattamissa arvoissa ei ole mitään vikaa. Arvomaailmamme edustaa suomalaisten arvomaailman valtavirtaa. Haaste on siinä, että varsinkin nuoremman sukupolven keskuudessa SDP nähdään liiaksi vanhoillisena säilyttäjänä, ei uudistajana. SDP on jäänyt nykyisten toimimattomien rakenteiden vangiksi. Erilaiset järjestelmät ja rakenteet ovat kuitenkin vain työkaluja, eivät itseisarvoja. Uudistuksia on tehtävä niin työelämän kuin hyvinvointivaltionkin suhteen. 

Byrokratian rattaissa tarpovat pienituloiset kaipaavat kipeästi sosiaaliturvan uudistamista. Nykyinen järjestelmä on liian monimutkainen ja epätasa-arvoinen. Haastajaksi on noussut perustulo. Perustulon idea on hieno, mutta sen toteuttaminen voi olla liian kallista ja se voi itse asiassa passivoida eikä aktivoida ihmisiä. SDP:n on luotava oma vaihtoehtonsa sosiaaliturvan uudistamiseksi, mikäli perustulon toteuttaminen nähdään mahdottomana. Uuden järjestelmän tulee olla selkeä ja yksinkertainen, tasa-arvoinen, työn tekoon kannustava ja asiakaslähtöinen. 

Toivon, että jäljellä oleva aika ennen seuraavia eduskuntavaaleja käytetään SDP:n sosiaaliturvamallin luomiseksi. Jottei käy kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa: vallassa ollessa ei kyetty saamaan ratkaisuita ja sitten tuli oikeistohallitus, joka teki välttämättömän uudistuksen omista lähtökohdistaan. Ja jälki tulee olemaan karmeaa.

Toinen keskeinen asia on työllisyyspolitiikka. Pitkäaikaistyöttömien ja vajaakuntoisten työllistämiseksi tulisi etsiä uusia keinoja. Nykyiset keinot eivät riitä, mikä on nähtävissä pitkäaikaistyöttömyyden valtavana kasvuna. On luotava uusi malli, joka mahdollistaa pitkäaikaiset työllisyysjaksot. Tekemätöntä työtä on paljon.

Saavuttaakseen nuorempien sukupolvien kannatusta SDP:n tulisi nostaa nykyistä enemmän kestävän kehityksen teemoja esiin. SDP:lla on vahvat näytöt tällä saralla. Olihan puolue keskeinen toimija ympäristöministeriön perustamisessa ja ympäristölainsäädännön kirjoittamisessa. Uusia avauksia kaivataan mm. kestävässä liikkumisessa, energiahuollossa ja kiertotaloudessa. Tätä sektoria ei saa jättää pelkästään Vihreiden temmellyskentäksi."

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini