Perussuomalainen ongelmaLokakuun kaupunginvaltuuston kokous jäi historiaan kiintiöpakolaisten vastaanottoa koskeneen keskustelun vuoksi. Äärioikeiston kaupunginvaltuutettu Veikko Vallin väitti puheenvuorossaan, että muslimit eivät koskaan integroidu suomalaiseen yhteiskuntaan, ja että muslimimaat ovat takapajuisia. Hän myös leimasi maahanmuuttajat raiskaajiksi ja murhamiehiksi. Tukea Vallinille antoi hänen oppipoikansa Joakim Vigelius.


Monet valtuutetut pitivät puheita törkeinä ja rasistisina sekä uhkasivat poistua kokouksesta. Kokouksen jälkeen valtuutettu Vigelius teki
laittoman videokoosteen keskustelusta sosiaaliseen mediaan. Kaupunki omistaa kokousten videoinnin tekijänoikeudet, eikä ole antanut lupaa videomateriaalin manipulointiin. Kokouksen jälkipyykkiä pestiin seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa. Perästä kuuluu.


Valtuuston keskustelu osoitti, missä Perussuomalaisten puolueessa
mennään. Puolueessa on vahva maahanmuuttokriittinen siipi, jonka poliittinen agenda muodostuu maahanmuuttajien leimaamisesta ja syyttelemisestä. Tuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tullut mm. kansanedustaja Sebastian Tynkkyselle jo kolmesti.


Perussuomalaiset ovat jo jonkin aikaan pyrkineet tekemään puolueestaan hallituskelpoisen. Lähestyminen Kokoomuksen suuntaan on ollut
silmiin pistävää. Perussuomalaisten ongelma on kuitenkin siinä, että heidän
hallituskelpoisuutensa murenee tällaisten kaupunginvaltuustossa nähtyjen
manöövereiden jälkeen. Kuka haluaa yhteistyökumppanikseen puolueen, jossa osa päättäjistä koettelee toiminnassaan laillisuuden rajoja vähän väliä?


Toinen perustavaa laatua oleva ongelma on siinä, että ainakin osa
Perussuomalaisista ei pidä ihmisiä yhdenvertaisina ja tasa-arvoisina. Heidän mukaansa valkoihoiset ovat parempia kuin tummaihoiset, kristityt ovat parempia kuin muslimit, varakkaat ovat parempia kuin köyhät. Jos näin ajatellaan, on vaikea löytää yhteistä säveltä ylipäätään mistään asiasta.


Sosialidemokraateille ihmisarvo on jakamaton. Vihan lietsonnan
sijaan haluamme ratkaista haasteita. Ihmisryhmiä vastakkain
asettava retoriikka ei johda ratkaisuihin, koska ongelmat ovat yhteisiä.Pekka Salmi (sd)
Kirjoittaja on Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja