Kolme syytä kaataa SOTE-uudistus

Eduskunnassa on menossa Hullut Päivät, kun oikeistohallitus haluaa viedä kärkihankkeensa SOTE- ja maakuntauudistuksen läpi hinnalla millä hyvänsä. Hallituksen rivit ovat viime aikoina rakoilleet, mutta eiköhän jonkinlainen lehmänkauppa synny RKP:n tai KD:n kanssa. Pelissä on
hallituksen ja pääministerin arvovalta, joten kaikki kivet käännetään.

SOTE-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet mm. terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisesta ja palvelujen yhdenvertaisyyden parantamisesta olivat varsin hyviä ja kannatettavia. Hallituksen ratkaisuita on kuitenkin sanellut oikeistolainen vapaan markkinatalouden ihannointi eikä yhteisen hyvän tavoite.

Suurin ongelma liittyy palveluketjujen sujuvuuteen ja integraatioon. Hallituksen esitys pirstoo palveluiden tuottamisen, vaikeuttaa kokonaisuuden hallintaa ja antaa liikaa valtaa markkinoille. Jatkossa puutteellinen integraatio aiheuttaa haasteita erityisesti paljon palveluja tarvitseville kuten ikääntyneille, vakavasti sairaille, vammaisille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Toimijoilla ei ole myöskään kannusteita panostaa ennaltaehkäisyyn tai vaikuttavuuteen.

Toiseksi uudistuksella tavoitellut säästöt eivät toteudu. Esim. palkkauksen
yhdenmukaistaminen maksaa miljardin. Toinen miljardi uppoaa tietojärjestelmien yhtenäistämiseen. Myös itse järjestelmä tuottaa paljon kustannuksia, koska palveluketjut eivät toimi.

Kolmanneksi itsehallinnon keskeiset periaatteet eivät toteudu maakuntahallinnossa. Maakunnilla ei olisi yleistä toimialaa, eikä verotusoikeutta. Lisäksi maakuntien valtionohjaus olisi varsin voimakasta, myös maakunnan käytännön toimintaa koskevissa kysymyksissä.

SOTE-uudistus tarvitaan, muttei hallituksen ajamalla tavalla. Uudistuksen
keskiössä tulisi olla ihminen ja hänen tarpeensa. Ei markkinoiden jakaminen terveysfirmoille.


Pekka Salmi (sd)
Tampereen kaupunginvaltuuston 1.
varapuheenjohtaja