Ikurin Virelää kehitettävä

Keskiviikko 21.4.2021 klo 9:59 - Pekka

Jätin maanantaina valtuuston kokouksessa valtuustoaloitteen Ikurin Virelän liikuntapaikan kehittämisestä. Ohessa aloitteen teksti:

"VALTUUSTOALOITE

 

Valtuustoaloite Ikurin Virelän liikuntapaikan kehittämiseksi

Ikurilaisten talkoovoimin rakentama juhla- ja kerhohuoneisto Virelä valmistui vuonna 1966. Tampereen kaupunki lahjoitti rakennusmateriaalit, ja osoitti rakennukselle tontin. Virelän rakentaminen talkoovoimin oli hieno osoitus alueen talkoohengestä ja alueen toimijoiden yhteistyöstä, joka on vireää myös nykypäivänä. Virelä on ollut siitä lähtien Ikurin harrastustoiminnan keskus, jossa on järjestetty kaikenlaisia tilaisuuksia aina tanhu- ja näytelmäkerhoista lumenveistotapahtumiin. Virelän liikuntasali on aktiivisessa liikuntakäytössä, ja siellä järjestetään mm. jumppa- ja tanssitunteja.

Virelän toimintaa pyörittää urheiluseura Ikurin Vire, vaikka Virelä on kaupungin virallinen liikuntapaikka. Vire järjestää toimintaa Virelässä ja vuokraa liikuntasalia muille tahoille. Vuokratuloilla Vire maksaa mm. kiinteistön sähkö- ja lämmityskulut. Kaupunki omistaa rakennuksen ja vastaa kiinteistön muista kuluista. Kaupungin ja Vireen välillä vallitseekin ainutlaatuinen kumppanuus, joka keventää kaupungin taloudellisia vastuita. Virelän toimintamalli vastaa hyvin kaupungin strategisia tavoitteita mm. yhdessä tekemisestä ja yhteistyöstä kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Virelän välittömässä läheisyydessä on useita ulkoliikuntaan soveltuvia aktiviteettejä. Varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn pallokenttä on ahkerassa jalkapallokäytössä. Talvella kenttä jäädytetään luistelijoiden iloksi talkoovoimin. Kenttää jäädytetään syksyllä heti kun säät sallivat. Virelän jää on usein yksi ensimmäisistä luistelukelpoisista kentistä. Kaupunki maksaa jäädyttämisestä ja aurauksesta pientä korvausta Vireelle.

Pihapiirin ulkokuntoilulaitteet ovat ympärivuotisessa käytössä. Laitteiden kunnossapidosta vastaa Tampereen kaupunki. Lisäksi pihassa on lapsille leikkipuisto, jossa on mm. keinut, liukumäki ja kiipeilyteline. Eripituiset kuntoilupolut lähtevät aivan Virelän takaa ulkokuntoilulaitteiden vierestä. Reittien opasteiden mukaan on helppo edetä. Vire avustaa kaupunkia latuverkon ylläpidossa Virelään, josta on hyvät yhteydet mm. Lamminpään ulkoilumajalle ja Nokian Koukkujärvelle.

Virelän kiinteistö alkaa olla peruskunnostuksen tarpeessa. Kiinteistön rakenteille ja taloteknisille järjestelmille ei ole tehty saneerausta kiinteistön elinkaaren aikana. Ikkunat ja ovet ovat alkuperäiset. Samoin käyttövesiputket ja viemärit. Monet pinnat ovat kuluneet, vaikka liikuntasalia onkin ehostettu vuosien varrella. Virelä on perusteellisen remontin tarpeessa. Saneerauksen yhteydessä Virelään olisi hyvä rakentaa myös erillinen huoltorakennus ja katettu ulkotila, jota voidaan käyttää ulkoilmatapahtumissa. Lisäksi parkkipaikka on usein huonossa kunnossa. Se olisi hyvää päällystää asfaltilla.

Alueen asukkailta ja urheiluseura Vireeltä on tullut toiveita alueen liikuntapalveluiden kehittämiseksi. Alueelle mahtuu nykyisten toimintojen lisäksi uusiakin toimintoja. Ikurin Vire on esittänyt, että alueelle rakennettaisiin miniareena, joka mahdollistaisi koripallon ja salibandyn pelaamisen. Alueen asukkailta on tullut toiveita frisbeegolf -radan, minigolfin ja petankkikentän rakentamisesta. Leikkipuistoa olisi hyvä päivittää kiipeilyseinällä. Lisäksi pallokentän pinnan alle voitaisiin asentaa jäähdytysputket, jolloin luistinkenttä saataisiin käyttöön paljon varhaisemmassa vaiheessa syksyä, ja kausi jatkuisi pitkälle kevääseen.

Pate Mustajärven Ikuri -kulttuuriraitti vihittiin käyttöön vuonna 2008. Virelä on yksi raitin kohteista. Yksi raitin haasteista on, ettei raittia ole merkitty mitenkään maastoon. Virelän saneerauksen yhteydessä kulttuuriraitin kohteista olisi hyvä tehdä infotaulut, jotka kertoisivat Ikurin ja Pate Mustajärven tarinan. Infotaulut lisäisivät raitin kiinnostusta ja käyttöä.

Esitänkin että, Tampereen kaupunki aloittaa Virelän liikuntatilan saneerauksen suunnittelun ja ryhtyy toimenpiteisiin Virelän alueen kehittämiseksi monipuoliseksi ulkoliikuntapaikaksi.

 

Tampereella 19.4.2021


Pekka Salmi
Kaupunginvaltuutettu"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikuntapaikat, urheilu

Ilmastonmuutos haastaa liikuntapalvelut

Maanantai 25.1.2021 klo 21:00 - Pekka

Tamperelainen julkaisi viime viikolla kolumnini ilmastonmuutoksen vaikutuksista liikuntapalveluihin:

"Ilmastonmuutos haastaa liikuntapalvelut

Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten elämään monin tavoin. Viime vuosina olemme tottuneet pitkään syksyyn. Viime syksykin runsaine sateineen kesti syyskuusta joulukuun loppupuolelle. Talvi alkoi vasta joulun alla. Uusi normaali haastaa kaupungin toiminnot mm. liikuntapalvelut.

Liikkumattomuus on yksi vakavimpia terveysuhkia yhteiskunnalle. Tutkimusten mukaan liikkumattomuuden suorat kokonaiskustannukset Tampereen osalta ovat 24 milj. euroa ja tuottavuuskustannukset 167 milj. euroa. Yhteensä siis 191 milj. euroa vuodessa.

Arkiliikunnan merkitys erityisenä edistämiskohteena nousee vahvasti esiin, koska sillä on keskeinen vaikutus tavallisten kansansairauksien riskien pienemiselle ja näin ollen myös terveydenhuollon kustannusten vähenemiselle. Puhumattakaan elämän laadusta. Liikkumattomuus on mm. keskeinen kuolleisuuteen vaikuttava tekijä.

Me elämme ilmastonmuutoksessa. Liikuntapaikkarakentamisessa pitää nyt katsoa tarkemmin tulevaisuuteen. Varsinkin talviliikuntalajit ovat kärsineet ilmaston lämpenemisestä. Sorsapuiston tekojääradan huima suosio osoittaa, että luistelijoita ja mailapelien harrastajia kaupungista löytyy. Kaupungin tulisi laatia suunnitelmat tekojääratojen rakentamisesta eri puolille kaupunkia. Tulevaisuudessa tekojääradat voisivat olla mm. Tesomalla, Hervannassa ja Kaukajärvellä. Kynnys harrastaa pitää tehdä mahdollisimman matalaksi.

Näen tärkeänä, että hiihtäjien harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi selvitettäisiin hiihtoputken rakentamista Tampereelle. Lumen varastoinnin ansiosta hiihtokausi ei ole täysin sääolosuhteiden armoilla, mutta ilmastonmuutoksen myötä hiihtokausi on silti lyhyt.

Leikkipuistojen, päiväkotien ja koulujen pihojen ja muiden ulkoilupaikkojen rakentamisessa sateiden ja tuulien lisääntyminen pitää huomioida. Huollon pitää toimia säätilan eikä kalenterin mukaan. Uusille innovaatioille on tilausta. Sääolosuhteista riippumattomat liikuntapaikat, kuten uimahallit ja liikuntahallit, on sijoitettava tasapuolisesti eri puolille kaupunkia.

Pekka Salmi
Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilmastonmuutos, liikunta, urheilu