Vastine Vallinin ja Vigeliuksen kirjoitukseen Tamperelaisessa 13.11.2021

Share |

Lauantai 20.11.2021 klo 15.25 - Pekka


Valtuutetut Veikko Vallin ja Joakim Vigelius kirjoittivat Tamperelaisessa 13.11. otsikolla ”Sosialidemokraateilla sakkaa”. Pahoitteluni, että ehdin reagoimaan kirjoitukseen vasta nyt. Viime viikko oli pitkä ja minulla joka ilta kokouksia tai kaupungin edustustehtäviä. Pahoitteluni myös siitä, että vastineeni kirjoitukseen on näin pitkä. Tamperelaisen päätoimittaja Petteri Mäkinen ei halunnut, että keskustelu jatkuu Tamperelaisen sivuilla, joten postaan tämän nyt tänne Facebookiin, Twitteriin ja kotisivuilleni.

Kirjoituksensa alussa Vallin ja Vigelius väittävät minun valehdelleen. Syytös on kova ja perusteeton. Jos perussuomalaiset haluavat käydä valtuustossa rasistista ja maahanmuuttajia leimaavaa keskustelua, on syytä varautua myös kovaan palautteeseen. Palautteesta ei kannata uhriutua.

Vallin ja Vigelus väittävät, ettei Vallin leimannut muslimeja raiskaajiksi ja murhamiehiksi valtuustopuheessaan. Tämä kommentti on lähes huvittava. Mitä muutakaan Vallin halusi tehdä, kun hän luetteli ensin joukon rikoksia ja sen jälkeen rikoksen tekijöiksi pelkästään muslimien nimiä. Jos Vallin olisi halunnut tuoda esiin eräiden ulkomaalaisryhmien yliedustuksen rikostilastoissa, olisi sen voinut esittää toisella tavalla. Valtuustopuheessaan Vallin leimasi kaikki muslimit. Eivät kaikki muslimit ole kuitenkaan rikollisia, ja valtaosan rikoksista tekevät edelleen valtaväestön edustajat.

On mielenkiintoista, mihin Vallin ja Vigelius kommentoivat ja mihin eivät. Vaikka he eivät pidä muslimeja ja kristittyjä yhdenvertaisina, on lohduttavaa kuulla, että köyhät ja rikkaat sekä tummaihoiset ja valkoihoiset ovat heidän mukaansa yhdenvertaisia. Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelma vuodelta 2019 ja puoluejohdon ulostulot antavat kuitenkin toisenlaisen kuvan perussuomalaisten politiikasta. Perussuomalaiset ovat esittäneet mm. julkisten menojen, työttömyysturvan ja palkkaverotuksen leikkaamista sekä työehtosopimuksista luopumista. Veronalennukset hyödyttävät aina eniten hyvätuloisia. Julkisten menojen leikkaukset puolestaan kohdistuvat pieni- ja keskituloisiin. Samoin työehtosopimuksista luopuminen vaarantaa pieni- ja keskituloisten tulokehityksen. Perussuomalaisten politiikka johtaa siis tuloerojen kasvuun ja yhdenvertaisuuden heikkenemiseen.

Vallin ja Vigelius spekuloivat kirjoituksessaan motiiviani kritisoida Vallinin valtuustopuhetta. Spekuloinnit osuvat väärään. Oma arvomaailmani perustuu siihen, että ihmisarvo on jakamaton. En voi sulkea silmiäni ja korviani ihmisryhmiä loukkaavalta vihapuheelta. Tulen jatkossakin reagoimaan Vallinin ja Vigeliuksen ylilyönteihin. Historia osoittaa, millaisia vaikutuksia rasistinen vihapuhe voi saada aikaan, jos ne sivuutetaan olan kohautuksella.

Vallinin valtuustopuheen sivujuonne oli Vigeliuksen tekemä manipuloitu kooste käydystä keskustelusta. Kaupungilla on tekijänoikeuslain 46a §:n nojalla oikeus kieltää valtuuston kokousten kuvatallenteiden levittäminen. Valtuuston kokoukset ovat julkisia, ja kokouksista tehtyjä tallenteita voi vapaasti katsella kuka tahansa. Kuvatallenteiden levittäminen on ollut sallittua, jos niissä ei vääristellä ja manipuloida käytyä keskustelua. Vigeliuksen tekemän koosteen osalta on kyse nimenomaan manipuloinnista.

Viheliuksen kooste kestää reilut 17 minuuttia. Vallin puhui valtuustossa useissa puheenvuoroissa vajaat 17 minuuttia. Vigelius oli leikannut Vallinin puheista noin puolet pois ja lisännyt koosteeseen omat puheenvuoronsa ja noin 10 muiden valtuutettujen pitämää puheenvuoroa. Vigelius jätti tarkoituksella tai tarkoituksetta koosteesta pois mm. seuraavat Vallinin väitteet ja kommentit:

  • Vallin leimasi maahanmuuttajien uskonnot vanhoillisiksi.
  • Hän puhui islamisuskoisista maista ja Afrikan maista tulevasta maahanmuutosta haittamaahanmuuttona.
  • Hän väitti, että maahanmuuttajat saavat ohituskaistan vuokra-asuntojonoissa, ja pääsevät siten vuokra-asuntoihin ohi valtaväestön edustajien.
  • Vallin väitti maahanmuuttajien huijaavan viranomaisia.
  • Hän syytti maahanmuuttajia rikollisesta jengiytymisestä.
  • Ja lopuksi Vallin antoi ymmärtää, että hänen kanssaan samaa mieltä olevat ovat isänmaallisia, ja eri mieltä olevat ovat epäisänmaallisia.

On sanomattakin selvää, että kun nämä asiat jätetään pois koosteesta, voi koosteen katselijasta tuntua, että osa muiden valtuutettujen reagoinneista olivat liioiteltuja. Näin Vigeliuksen kooste antaa väärän kuvan käydystä keskustelusta.

Kaupungin lakimies on pyytänyt Vigeliusta poistamaan tallenteen sosiaalisesta mediasta. Vigelius ei ole kuitenkaan reagoinut pyyntöihin. En ota kantaa siihen, että onko Vigelius loukannut tekijänoikeuslakia vai onko kyse pelkästään kuvatallenteen tuottajan suojan loukkauksesta. Jätän arvioinnin juristien tehtäväksi. Joka tapauksessa Vigeliuksella ei ole ollut lupaa manipuloidun tallenteen julkaisemiseen, ja hän osoittaa suurta ylimielisyyttä kieltäytyessään poistamasta tallennetta.

Sosialidemokraatteja ei hävetä omat puheensa valtuustossa. Päinvastoin! Aiomme puolustaa jatkossakin demokratiaa ja ihmisarvoa Vallinin ja Vigeliuksen kaltaisia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini