Pormestariohjelma julkaistiin

Share |

Perjantai 13.8.2021 klo 19:23 - Pekka


SDP:n, Kokoomuksen ja RKP:n, Vihreiden, Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien laatima pormestariohjelma julkaistiin tänään. Ohjelmaa olivat sorvaamassa myös Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset, vaikka ne jäivätkin pois koalitiosta loppumetreillä.

Käytin ohjelman julkistamistilaisuudessa lyhyen puheenvuoron, jossa kommentoin ohjelmaa seuraavasti:

SDP:n kädenjälki näkyy vahvasti pormestariohjelmassa. Olemme saaneet sinne paljon tavoitteitamme ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Meille tärkeää oli turvata kaupungin kasvu sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Ohjelma on laaja ja sisältöä on paljon. Nostan esiin muutaman teeman, jotka ovat meille olleet erityisen tärkeitä.

Ensinnäkin talous ja työllisyys linjaukset ovat kannatettavia. SDP:lle tärkeä talouden tasapaino toteutuu viimeistään SOTE-uudistuksen jälkeen valtuustokauden lopussa. Silloin arvioidaan kaupungin tulot ja menot. Työllisyyden parantaminen on aivan keskeisessä roolissa niin talouden kuin sosiaalisen kehityksen näkökulmasta. Pidämme erittäin tärkeänä, että työllisyysastetta nostetaan, ja kaupunki mahdollistaa uusien työpaikkojen synnyn. Uusia avauksia ovat mm. teollisuuden vihreän siirtymän tukeminen ja uudet elinkeinopoliittiset kehitysohjelmat: elämystalouden kasvuohjelma ja kehitysohjelma tekoälyn sekä datan hyödyntämiseen liiketoiminnassa. Työllisyydenhoidon kuntakokeilu antaa meille välineitä erityisesti rakennetyöttömyyden torjuntaan ja pitkäaikaistyöttömien aktivointiin.

Toiseksi pormestariohjelmassa luvataan tehdä merkittävät panostukset koulutukseen. Huomiota kiinnitetään niin varhaiskasvatukseen, perusopetukseen kuin toisen asteen koulutukseen. SDP:n pitkään tavoittelema oppivelvollisuuden pidentäminen etenee portaittain, ja on tärkeää turvata riittävät voimavarat uudistuksen käytännön toteutukseen. Opiskelupaikkojen riittävyyteen ja oppilaanohjaukseen sekä -tukeen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kolmanneksi ohjelmasta löytyy useita tavoitteitamme kaupungin sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden edistämiseksi. Sosiaalista kestävyyttä edistetään mm. torjumalla asuinalueiden eriytymistä, rakentamalla lisää kohtuuhintaisia asuntoja, panostamalla mielenterveyspalveluihin ja poistamalla pitkäaikaistyöttömyys. Kaikista tamperelaisista on pidettävä huolta niin vauvasta vaariin. Ekologista kestävyyttä edistetään mm. pitämällä kiinni kaupungin hiilineutraaliustavoitteesta vuoteen 2030 mennessä, tukemalla energiatuotannon CO2-päästöjen vähentämistä ja panostamalla kestäviin liikkumismuotoihin kuten raideliikenteeseen ja kevyeen liikenteeseen.

Neljänneksi vapaa-ajan palvelut ovat vahvasti esillä ohjelmassa. SDP:lle tärkeä harrastustakuu etenee. Jatkossa myös pienituloisten perheiden lapsilla on varaa harrastaa. Liikuntapaikkoihin satsataan rakentamalla mm. frisbeegolf ratoja, skeittiparkkeja ja tekonurmikenttiä eri puolille kaupunkia. Kulttuuripuolella Tampereen taidemuseon laajennus ja saneeraus etenee, Sara Hildenin taidemuseo saa uudet tilat sekä Tampereen Työväen teatterin ja Tampereen teatterin päänäyttämöiden saneerausta tuetaan.

Nyt täytyy keskittyä ohjelman toteuttamiseen ja tehdä paperista todellisuutta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini