Uusi koalitio on syntynyt

Share |

Tiistai 6.7.2021 klo 17:38 - Pekka


Tampereen kaupunginvaltuuston puolueiden väliset neuvottelut ovat päättyneet pormestarikoalition, pormestariohjelman ja luottamuspaikkojen jaon osalta.

Pormestarikoalition 2021-2025 muodostavat Kokoomuksen ja RKP:n, SDP:n, Vihreiden, Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmät. Ryhmien välinen pormestariohjelma on lähes valmis ja se julkistetaan elokuussa. Luottamuspaikat on jaettu eri puolueille kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston, apulaispormestarien, kaupunginhallituksen jäsenten/varajäsenten, lautakuntien ja johtokuntien sekä joidenkin muiden paikkojen osalta.

SDP:lle tulee kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus, kaksi apulaispormestaria, konsernijaoston puheenjohtajuus, kolme kaupunginhallituksen jäsenyyttä/varajäsenyyttä sekä lukuisia muita paikkoja. Apulaispormestareista toinen on Kokoomuksen kanssa jaettu 2+2 vuoden elinvoima-kilpailukyvyn ja kaupunkiympäristön apulaispormestari sekä toinen on kahden vuoden sosiaali-terveyspuolen apulaispormestari.

SDP Tampereen osalta kunnallispoliittisen ohjeen mukaisesti henkilöistä edellä mainittuihin tehtäviin päätetään kunnallisjärjestön edustajiston kokouksessa torstaina 5.8.2021. Edustajiston ja valtuustoryhmän yhteiskokous päättää pormestariohjelmaan sitoutumisesta.

Monen sosiaalidemokraatin näkemys vaalien jälkeen oli, että olisimme halunneet tietenkin Lauri Lylyn jatkavan pormestarina. Se oli oikeastaan meidän ykköstavoite, mutta toki SDP halusi kunnioittaa puolueiden kesken laadittua menettelytapasopimusta. Näin ollen Kokoomuksen ja RKP:n ryhmällä oli ne kuuluisat 15 ääntä enemmän kuin SDP:llä, ja se ratkaisi käytännössä pormestarin paikan menon Kokoomukselle.

Tappio tuli niukasti jääkiekkotermein jatkoajalla, ja se kirveltää. Mutta tässä tilanteessa olemme tyytyväisiä käytyihin neuvotteluihin niin ohjelman kuin paikkajaon osalta. Meidän lähtökohtana on ollut se, että SDP:n asema suurimpana puolueena näkyy niin pormestariohjelmassa kuin paikkajaossa. Ja näin on tapahtunut.

SDP:n näkökulmasta pormestariohjelman sisältöä voi luonnehtia hyväksi kokonaisuudeksi, joka sisältää kaikki SDP:n keskeiset kunnallispoliittiset tavoitteet. Hyviä tavoitteita on niin talouden ja työllisyyden, palveluiden kehittämisen kuin kestävän kehityksen edistämisen osalta. Pormestarikoalition suhteen SDP kannatti Vasemmistoliiton ottamista mukaan koalitioon mutta se ei toteutunut. Luottamuspaikkojen osalta pormestarin paikka jäi saavuttamatta, mutta muilta osin paikkajako toteutui laajempana kuin aiemmin. 

Kokonaisuuteen voi siis olla tyytyväinen. Pormestariohjelma vastaa hyvin SDP:n tavoitteita ja paikkajaon kautta puolueella on edelleen vahva asema tamperelaisessa kuntapolitiikassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini