Talous- ja työllisyyspolitiikka keskiössä

Share |

Sunnuntai 23.8.2020 klo 13:46 - Pekka


Otin osaa keskustelun poliittisesta tilanteesta puoluekokouksessa. Puheessani käsittelin talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

"Hyvät ystävät,

Ensinnäkin lämpimät onnittelut Sannalle ja Anttonille! Teidän dynaamisen parivaljakon varaan on helppo rakentaa puolueen tulevaisuutta. Katson luottavaisena eteenpäin! Ja haluan kiittää myös Antti Rinnettä siitä työstä, mitä olet tehnyt Suomen ja puolueen eteen. Puolueen nousu alkoi sinun johdollasi, ja sitä emme unohda koskaan.

Syksyn ja ensi vuoden politiikkaa tulee hallitsemaan keskustelu taloudesta ja työllisyydestä. Korona epidemian aikana poliittiset puolueet olivat suhteellisen yksituumaisia tarvittavista toimenpiteistä. Mutta kun laskun ja maksun aika tulee, ja Suomen talous pitää sopeuttaa tasapainoon, yksituumaisuus katoaa. Oikeisto on nyt kertonut omasta keinovalikoimastaan, samoin valtionvarainministeriö.

Minun on vaikea nähdä, miten työttömyyseläkeputken poistaminen luo tähän maahan 10 000 uutta työpaikkaa. Mistä nuo työpakat syntyvät, kun työnantajat eivät tälläkään hetkellä halua työllistää yli 55-vuotiaita?

Myös eläkeikäkeskustelu on jälleen käynnistynyt. Oman ikäluokkani, vuonna 1975 syntyneiden, eläkeikä on 66 vuotta. Jos haluamme täyden eläkkeen, työskentelyä on jatkettava 69-vuotiaaksi saakka. Omat terveiseni keskustapuolueelle ovatkin, että eläkeikää 69 ikävuodesta ei ole enää varaa nostaa yhtään vuodelle. Tilanne on oikeastaan päinvastoin, miten ihmiset jaksavat työskennellä ylipäätään niinkin pitkälle?

SDP:n johdolla onkin tehtävä mahdollisimman oikeudenmukaista talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Taloutta on seuraavina vuosina elvytettävä voimakkaasti ja työllisyysaste saatava nousuun. Kun sopeuttamisen aika tulee, se on tehtävä oikeudenmukaisesti. Emme saa tehdä samoja virheitä, kun tehtiin 1990-luvulla. Sen aikaisia leikkauksia maksettiin pitkään, osin vieläkin. Valtion talouden tasapainottamiseksi on välttämätöntä tarkastella esimerkiksi pääomatuloverotusta ja tarvittaessa myös tuloverotusta. Taakkaa on jaettava mahdollisimman tasapuolisesti.

Mielestäni olisi jo korkea aika puuttua myös Euroopan Unionin alueella toimiviin veroparatiiseihin. On perin kummallista, että niiden annetaan jatkaa toimintaansa näinä päivinä. Veronkierto lisää pieni- ja keskituloisten verorasitusta sekä kaventaa hyvinvointivaltion rahoituspohjaa."


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini