Panostuksia työllisyyteen ja palveluihin

Share |

Maanantai 13.11.2017 klo 11:40 - Pekka


Kaupunginvaltuusto käsittelee tänään ensi vuoden talousarviota. Ohessa keskustelussa käyttämäni puheenvuoro:

"Lauri Lylyn budjetti on ennen kaikkea työllisyyden hoidon ja peruspalveluiden turvaamisen budjetti. Tämä sopii hyvin sosialidemokraattien edustajille.

Pormestariohjelman linjausten mukaisesti painopiste on nyt erityisesti työllisyysasteen nostamisessa. Kuluvan vuoden aikana merkittävästi parantunut työllisyysaste on erityisesti nopeasti parantuneen viennin ansiota. Investointihyödykkeet tekevät jälleen kauppansa maailmalla ja tamperelaisten konepajojen tilauskirjat ovat täyttyneet. Tätä yksityisen sektorin positiivista kehitystä tukee kaupungin toimenpiteet kuten raitiotien ja Kansi-Areenan rakentaminen. Pelkästään nämä kaksi suurhanketta tuovat tuhansia työpaikkoja alueelle tulevina vuosina. Lisäksi kaupungin kasvu edellyttää asuntojen, palveluiden ja liiketilojen rakentamista, mikä ruokkii edelleen talouskasvua. Kaupunkikehityksen hypetyksen rinnalla kaupungin on kuitenkin pidettävä huolta myös kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisesta ja eriarvoistumisen ehkäisemisestä. Asuinalueet on rakennettava mahdollisimman monipuolisiksi.

Mutta vaikka avoimia työpaikkoja syntyisi koko ajan lisää, ei työttömyyden kova ydin – rakennetyöttömyys- sula pois. Tämä on tullut selväksi viimeaikaisessa kehityksessä. Pitkäaikaistyöttömyys on laskenut, mutta yli 1000 päivää työttömänä olleiden määrä on kasvanut. yli 6000 pitkäaikaistyöttömästä heitä on jo puolet. Tämä on myös syynä siihen, ettei työmarkkinatuen kuntaosuus ole laskenut. Oma analyysini tilanteesta onkin toisenlainen kuin valtuutettu Sasin. Kohtaanto-ongelmassa on kyse ammattitaidon jälkeenjääneisyydestä, terveydellisistä ongelmista, syrjäytymisestä ja työkyvyn puutteista. Nämä ihmiset eivät työllisty avoimiin työpaikkoihin ilman julkisen sektorin merkittäviä ponnisteluita. Onkin äärimmäisen tärkeää, että pormestari Lauri Lyly otti talousarvioonsa peräti 10 miljoonan euron panostuksen työllisyydenhoitoon. Tällä rahalla saadaan paljon hyvää aikaan ja annetaan toivoa työelämän kelkasta pudonneille.

Peruspalveluista pidetään huolta. Kouluihin ja päiväkoteihin palkataan lisää opettajia ja muuta henkilökuntaa. Opetusryhmät eivät kasva, mikä on tärkeää lapsiperheiden näkökulmasta. Eriarvoistumiskehitystä ehkäistään ohjaamalla kohdennettua ryhmärahaa haasteellisimmille asuinalueille. Myös vanhustenhuoltoon panostetaan ja lisää hoitohenkilökuntaa palkataan mm. kotihoitoon. Uusia tehostetun palveluasumisen paikkoja otetaan käyttöön. Pidän myös erittäin hienona, että köyhyystyöryhmän työ saa jatkoa. Meillä on oltava varaa pitää huolta myös yhteiskuntamme heikompiosaisista.

Koiraveron poistaminen on hyvä asia. En kannata sellaisia veroja, joita ei voida valvoa, ja joiden peruste on kyseenalainen. Mutta verotuksen kokonaisastetta veron poistaminen ei kylläkään muuta suuntaan tai toiseen."


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini