Kansalaiset eivät kannata palveluiden ulkoistamista

Share |

Maanantai 16.3.2015 klo 17.45 - Pekka


Viikonloppuna julkaistiin mielenkiintoinen IRO Research Oy:n tutkimus kansalaisten suhtautumisesta julkisten palveluiden ulkoistamiseen ja yksityistämiseen. Terveydenhuollon ja vanhusten palveluiden ulkoistamista kannatti vain 10 % ja koulutuspalveluiden ulkoistamista 2 % vastanneista. Eli kuntien peruspalvelut halutaan pitää visusti kuntien omissa käsissä. Kansalaiset eivät usko myöskään ulkoistamisen tuomiin säästöihin. 66 % oli sitä mieltä, että säästöjä ei ulkoistamisella synny.

Tutkimuksen tulokset kertovat siitä, että ulkoistamisen ja yksityistämisen tuoneet ongelmat ihmisten arjessa on pantu merkille. Suomi on pullollaan epäonnistuneita ulkoistuksia. Tampereellakin niitä tehtiin viime valtuustokaudella useita mm. Tietotekniikkakeskuksen yksityistäminen. Laskua virheistä maksetaan pitkään. Mielestäni tärkeintä on kehittää ja uudistaa julkisia palveluita. Parannettavaa toki on mm. toimintatavoissa ja uuden teknologian hyödyntämisessä. Yksityiseltä sektorilta voidaan ottaa oppia, mutta markkinoita ei saa koskaan päästää isännän asemaan.


Kommentit

17.3.2015 14.52  Tomppa

Kansalaiset haluavat terveyspalveluihin valinnan vapautta, vasemmistopuolueet ei. Eli pointtina todettakoon, että turha jeesustella yhdellä "haluamisella", kun samassa asiassa (sote) ei kuitenkaan kuunnella kansaa.

Yhtä lailla tuon ulkoistamisen olisi voinut kysyä, että haluaako kansa säilyttää lähipalvelut. Monissa paikoissa juuri hankalimmat yksiköt on ulkoistuksella saatu toimimaan (Turussa Pansio, Tampereella HErvanta, PK-seudulla Espoo jne...). Ja mikä tärkeintä: potilaat ovat tyytyväisiä ja kustannuksissa on syntynyt todistetusti säästöä. Kustannukset ei siis ole "mielipideasia", kuten yllä tuotiin tekstissä esille.

Faktat esille, aatetta pienemmälle ja antaa potilaiden valita. Tsemppiä vaalityöhön,
Tomppa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini