Aika puolustaa kulttuuria


Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama taide- ja kulttuurilaitosten rahoitusta pohtinut työryhmä viritti alkuvuodesta varsinaisen uutispommin. Muusikko Jaakko Kuusiston johtama työryhmä esitti, että Tampereen työväen teatteri menettäisi kansallisnäyttämön asemansa ja samalla kaksi miljoonaan euroa valtion tukea.

Jos Kuusiston työryhmän esitys toteutuisi, tarkoittaisi tämä vääjäämättä yli 40 henkilön irtisanomista ja koko toiminnan uudelleenjärjestämistä. Pienentyneellä henkilöstöllä ei ole mahdollista säilyttää nykyisiä toimintoja. Suuri näyttämö jouduttaisiin sulkemaan. Lasten teatteri tulisi vähenemään oleellisesti. Myös iso joukko freelancereita ja teatterin yhteistyötahoja menettäisi toimeentulonsa. Toimiva kokonaisuus ajettaisiin alas.

Leikkaus ei koskettaisi pelkästään teatterialaa. Tampere menettäisi miljoonien verotulot. Välittömien työllisyysvaikutusten lisäksi kielteisiä vaikutuksia olisivat myös matkailun, ravintoloiden, hotellien ja kaupan
miljoonien tulonmenetykset, kun kävijämäärät laskisivat.

Ei ole tietenkään sattumaa, että muusikon johtaman työryhmän esityksen voittajia ovat orkesterit, joiden rahoitus vahvistuisi. Ei taida olla sattumaa myöskään sekään, että alueellisesti voittaja on pääkaupunkiseutu, jonne valuu lisää valtion rahaa. Työryhmän kokoonpano, kun sattuu edustamaan pääosin samaa aluetta. Kaikki kansalliset päänäyttämöt keskitettäisiin pääkaupunkiin, vaikka tällä hetkellä Helsinki saa jo 61 % kaikista teattereille kohdistetuista valtionavuista. Pirkanmaan puolestaan menettäisi 24 % teattereiden valtion tuista.

Kuusiston työryhmän esitykset ovat seurausta nollasummapelistä, jota ministeriö pelaa. Kun kulttuuria ei rahoiteta enempää, on joiltain otettava, jos uusia toimijoita halutaan tukien piiriin.

Eri kulttuurimuotojen vastakkainasettelu on kuitenkin turhaa. Kaikkia tarvitaan. Taiteella jakulttuurilla on itseisarvoa. Ne antavat elämyksiä ja kokemuksia, parantavat hyvinvointia ja rakentavat parempaa elämää. Panostukset kulttuuriin tulevat takaisin moninkertaisesti. Myös eri alueiden vastakkaisasettelu on turhaa. Ei kaikkea voida Helsinkiin keskittää. On sitten kyse kulttuurista, taloudesta tai valtion toiminnoista.

Valtion panostukset kulttuuriin ovat vähäisiä verrattuna moniin muihin valtion menoihin. Valtionosuusjärjestelmää pystytään kehittämään ja uudistamaan 10 miljoonan euron lisäsatsauksella, jolloin ei myöskään TTT:n asemaa tarvitsisi heikentää. Sivistyneellä kansakunnalla pitäisi olla tähän varaa.Pekka Salmi (sd.)
Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja