Tunnelissa on kyse näkemyksestä ja lupausten pitämisestä

Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen kirjoitti 30.6. pääkirjoitussivulla Rantaväylän tunnelista. Olenkin jo pitkään kaivannut päätoimittajan perusteluja, miksi Aamulehti tukee tunnelia niin voimakkaasti. Nyt perusteluja saatiin.

Jokinen oli oikeassa siinä, että tunneli on syvästi poliittinen kysymys. Tunnelia voisi luonnehtia jopa suurimmaksi poliittiseksi kysymykseksi vuosikymmeneen Tampereella. Väärässä hän on väittäessään, että tunneli olisi SDP:lle valta- tai kynnyskysymys. Jos näin olisi, ei nykyisten nelosten koalitiota olisi koskaan syntynyt. Vallassa olisi joko Kokoomuksen ja Vihreiden johtama tunnelia kannattava koalitio tai sitten SDP:n, Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten johtama tunnelia vastustava koalitio. Pienpuolueet olisivat ratkaisseet vaakakupin asennon. Mutta tunnelista ei tullut, eikä tule poliittisen yhteistyön pohjaratkaisua.

SDP vastustaa tunnelia, koska se aivan liian kallis saavutettaviin hyötyihin nähden. Rantaväylän varrella olevia maa-alueita voidaan kehittää ilman pitkää tunneliakin ja veronmaksajien rahoja suunnata paljon tärkeimpiin kohteisiin. Vuosien varrella olemme perehtyneet tunneliasiaan perusteellisesti, eikä viime kuukausien keskustelu ole tuonut asiaan mitään uutta.

Lupasimme ennen vaaleja äänestäjillemme, että vastustamme tunnelin rakentamista loppuun asti. Uskon, että äänestäjämme arvostavat johdonmukaisuutta, ja lupauksista kiinnipitämistä. SDP:lle tunnelissa on yksinkertaisesti kysymys siitä, että haluamme toimia niin kuin parhaaksi näemme ja pidämme kiinni lupauksistamme. Median on turha kehitellä toiminnallemme mitään muita motiiveja. 

Kävi tunnelin kanssa miten tahansa, nelosten valtakoalitio säilyy. SDP on lähtenyt siitä, että vaalien tulosta ja äänestäjien tahtoa tulee kunnioittaa. Tältä pohjalta muodostuu myös koalition sisäinen valta-asetelma.  

 

Pekka Salmi

SD. Valtuustoryhmän puheenjohtaja