Säästöt tulevat bumerangina takaisin

XL-koalition Vesa Eskola (vihr) ja Ilkka Sasi (kok) palaisivat vielä 2.7. Aamulehdessä kaupunginvaltuuston enemmistön 18.6. päättämiin palveluiden leikkauksiin. He kritisoivat opposition eli ryhmä 28:n (SDP:n, Vasemmistoliiton, Perussuomalaisten ja SKP:n valtuustoryhmien) vaihtoehtoista säästölistaa.

Tampereen jopa 40 miljoonan euron alijäämä valkeni kaupunginhallitukselle maalis-huhtikuussa. Lautakuntia velvoitettiin etsimään keinoja talousarviossa pysymiseksi. Kun valtuustoryhmät aloittivat neuvottelut säästöistä 1.6. oli osa lautakunnissa vasta juuri päättänyt omista esityksistään. Tästä huolimatta opposition neuvottelijoille tuli selväksi, että XL-koalitio oli päättänyt keskuudessaan, että lautakuntien esitykset viedään sellaisenaan lävitse.

Säästölistalla oli useita asioita, joita SDP:n valtuustoryhmä ei voinut hyväksyä. Kun kerran todellista neuvotteluhalua ei XL-koalitiolla ollut ja budjettisovun ylitse haluttiin kävellä yksipuolisilla päätöksillä, päätettiin vaihtoehtoinen säästölista lopulta valmistella koko opposition voimin. Valitettavasti vaihtoehtoinen säästölistamme valmistui vasta juuri ennen valtuuston kokousta. Mutta tuskin mikään olisi muuttunut, vaikka lista olisi ollut valmiina jo aiemmin. Päätökset oli jo tehty.

Ryhmä 28:n kantana oli, että vaikeasta taloustilanteesta huolimatta nyt ei kannata hätäillä ja tehdä typeriä näennäissäästöjä, jotka aiheuttavat kuluja jossain muualla tai myöhäisempänä ajankohtana. Terveystarkastuksien vähentäminen tulee kasvattamaan erikoissairaanhoidon menoja. Perhetyön heikentäminen lisää perheiden pahoinvointia ja siten huostaan ottojen määriä. Nuorten koulutuksesta leikkaaminen näkyy viiveellä koulutuksen keskeyttämisenä, ja sitä kautta nuorten syrjäytymiskehityksen vahvistumisena. XL koalitio tulee saamaan tekemänsä säästöt bumerangina takaisin.

XL:n säästötoimenpiteet koskivat pelkästään kaupungin omaa tuotantoa. Tasapuolisuuden nimissä halusimme kohdentaa säästöjä myös yksityiselle puolelle. Matkustus- ja ravitsemuskulut sekä atk-palveluiden ostot olivat kasvamassa reippaasti, joten halusimme leikata näiden menojen kasvua.

Tampereella on edessään kivinen tie taloutensa kuntoon laittamisesta.

 

Pekka Salmi
SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja