Tapparan Leinosen erottava

Jääkiekossa kuulee usein sanottavan, että kun joukkue pelaa alle odotusten on helpompaa vaihtaa valmentaja kuin koko joukkue. Tapparassa on ovi käynyt tiiviisti kummallakin puolella. Vuoden 2003 mestaruusvuoden jälkeen Tapparalla on ollut 9 eri valmentajaa. Kauden 2009-2010 pelaajista on puolestaan tällä hetkellä joukkueessa enää seitsemän.

Vaihtamalla ei parane. Tamhockeyn hallituksen kannattaisi miettiä, miten tähän on tultu. Miksi ulkomaalaisvahvistukset ovat aina niin onnettomia? Miksi Tapparan valmentajavalinnat pettävät toinen toisensa jälkeen? Miksi Tapparalta puuttuvat ratkaisijat niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä ja kaksi kautta peräjälkeen?

Kun rinnan alla sykkii Tapparan-muotoinen sydän, on ollut vaikea ymmärtää toimitusjohtaja Mikko Leinosen valintoja viime vuosina. Lukuun ottamatta Dufvan kiinnitystä Tapparan valmentajakuviot ovat olleet sekavia. Leinonen on turvannut mieluiten ”kehityskelpoisiin” B-luokan valmentajiin kuin rautaisiin ammattilaisiin, joilla olisi näyttöä menestyksestä. Tulokset puhuvat puolestaan.

Kaksi viikkoa ennen kauden 2010-2011 alkua Tapparalta puuttui ykköskenttä ja puolet kakkosesta. Viime hetken vahvistukset eivät kyenneet pelastamaan kautta. Ei kai joukkuetta näin rakenneta? Täksi kaudeksi ostettiin ykköskenttä Turusta. Ei Makkosessa, Erkinjuntissa ja Venäläisessä mitään vikaa ollut. He olisivat muodostaneet hyvän kakkoskentän, mutta vertailukelpoista ykköskenttä ei heistä syntynyt. Makkonen oli Tapparan paras pistemies sijalla 42. SM-liigassa.

Tapparan joukkueessa on kaikesta huolimatta hurjasti potentiaalia. Ilomäki, Barkov jr ja Liimatainen ovat kunnollisen valmentajan käsissä rautaa ensi kaudella. Metsolasta sukeutui todellinen huipputorjuja loppukaudesta. Mutta lupausten rinnalle tarvitaan kokeneita ratkaisijoita.

Jääkiekko on tänä päivänä liiketoimintaa. Yleensä yritysmaailmassa heikkoa tulosta tehnyt johto laitetaan kilometritehtaalle. Kuinka kauan Tamhockeyn hallitus on valmis sietämään Leinosen huonoa johtamista? Tapparan uusi nousu onnistuu vain vaihtamalla terävintä kärkeä.  


Pekka Salmi
Kaupunginvaltuutettu