Kallis tunnelisopimus purettava

Edellisen valtuuston aikana hyväksyttiin sopimus Tampereen kaupungin ja valtion kesken Rantaväylän tunnelin rakentamisesta. Sopimuksen ehtoihin kirjattiin, että mikäli hankkeen kustannukset nousevat merkittävästi arvioidusta, on kummallakin osapuolella oikeus purkaa sopimus.

Vuonna 2008 tunnelin kustannusarvio oli 140 miljoonaan euroa. Nyt arvio on 209 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon Näsinkallion eritasoliittymä. Kustannukset ovat nousseet peräti 50 %. Näistä summista puuttuvat vielä hankkeen rahoituskulut, jotka tulevat Tampereen maksettavaksi. Peruste sopimuksen purkamiselle on olemassa.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä vuodelle 2012 varaudutaan tunnelin rakentamiseen. Valtio on siis edelleen sitoutunut sopimukseen. Valtion kannalta tunnelin rakentaminen onkin kannattavaa, koska valtion omistamaa valtatietä kehitetään pääasiassa tamperelaisilta kerätyillä rahoilla. 

Tampereella tunnelin rakentamisesta on tullut valtaa pitävälle XL-koalitiolle pakkomielle. Vaikuttaa siltä, että tunneli halutaan rakentaa hinnalla millä hyvänsä. Kun hankkeen tulot ovat nyt tiedossa, on reilua kertoa tamperelaisille, paljonko tunnelin rahoitus heille nettona maksaa. Summa on 100 miljoonaa euroa. Se on mielestäni liian paljon siitä hyvästä, että suurituloisille saadaan järvinäköalalla varustettuja luksusasuntoja läheltä keskustaa.

Jos vuosien päästä liikenneongelmat lisääntyvät kaupungin kasvaessa, voidaan tunnelin rakentamiseen palata. SDP:n linja onkin ollut, että tunnelille ei ole tällä hetkellä tarvetta, eikä kaupungilla ole tässä taloustilanteessa varaa osallistua tunnelin kustannuksiin.

Mielestäni kaupungin kannattaisi osallistua keskustan kehittämisen osalta hankkeisiin, jotka ovat kannattavia ilman valtavaa julkista panosta. Jos kaupungin maksuosuutta verrataan tunnelin ja Tampereen keskusareenan rakentamisessa, saataisiin tunnelirahoilla rakennettua kolme keskusareenaa.

Tamperelaisten kannattaisi myös kysyä XL-koalition näkemystä tunnelin rahoittamiseen. Jos tunneli päätetään rakentaa, nousevat kaupungin vuosittaiset investointikulut 200-250 miljoonaan euroon lähivuosina. Nykytilanteeseen nähden tarvitaan siis 50-100 miljoonaa euroa lisää vuosittain. Mistä tällainen summa otetaan, kun talous on muutenkin tiukoilla, ja peruspalveluihin ei tunnu löytyvän riittävästi rahaa?

  

Pekka Salmi
SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja