Tunneli maksaa tamperelaisille 120 miljoonaa euroa

Rantaväylän tunneli oli esillä 24.1. Tampereen kaupunginhallituksessa. Myös Aamulehti uutisoi aiheesta seuraavana päivänä, ja kertoi mm. kiistasta tunnelin hinnasta.

Tunnelin virallinen hintalappu on 173 miljoonaa euroa. Tämä on vain osatotuus. Summaan tulee lisätä sprinklerijärjestelmä 10 ja Ranta-Tampellan infrastruktuuri 43 miljoonaa. Lisäksi maanalainen eritasoliittymä tulee lopulta kuitenkin mukaan. Se maksaa 24 miljoonaa. Kokonaiskustannus on siis 250 miljoonaa. Lisäksi kaupungin harteille tulee hankkeen rahoituskulut.

Ranta-Tampellan infrastruktuurin rakentaminen tulee laskea mukaan kokonaiskustannuksiin, koska rakennusoikeuden myymisestä ja kaavoitusmaksuista saadut tulot on laskettu tunnelin kustannusten rahoittamiseen.

Jos valtio maksaa kolmanneksen tunnelin kustannuksista, ja rakennusoikeuden myynnistä saadaan 60 miljoonaa, tamperelaisten veronmaksajien taskulla käydään 120 miljoonan edestä. Tunneli ei siis ole taloudellisesti kannattava Tampereelle. Eikö kaupungin kannattaisi osallistua keskustan kehittämisen osalta hankkeisiin, jotka ovat kannattavia ilman valtavaa kaupungin panosta?

Monesti viitataan VTT:n tekemään selvitykseen tunnelin rakentamisen taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan kunnat saavat 60 miljoonaa euroa verotuloja hankkeesta. Selvityksessä ei oteta kuitenkaan kantaa, mitkä kunnat verotuloja saavat. Eikä voikaan, koska vielä ei tiedetä mistä tunnelin rakentajat tulevat. Tunnelin rakentajia saati yrityksiä ei Tampereella ole, vaan he tulevat muualta. Länsimetron rakentajat tulevat T?ekeistä. Verotulot menevät siis ulkomaille. Kaupungin mahdollinen taloudellinen hyöty tunnelista makaa oraitten päällä.

Olen hyvin huolissani, miten kaupunki selviää tulevista investoinneista, jos tunneli päätetään rakentaa. Listalla tulevina vuosina on katuratikkaa, monitoimihallia, jäteveden puhdistamoa, Nurmi-Sorilaa, Koukkuniemen kehittämistä jne. Jos asioita ei osata laittaa tärkeysjärjestykseen, on kaupungin investoitava vuonna 2013 peräti 100 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Mielestäni tähän ei ole varaa. Investointisumaa on karsittava, ja tunnelin rakentaminen lykättävä.

 

Pekka Salmi
SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja