Valta näkyy sokaisseen Vihreät

Vihreiden, Keskustan, kristillisdemokraattien ja sitoutumattomien ryhmänjohtajat kirjoittivat 3.11. Aamulehdessä. Kirjoituksen kaikki kohdat, joissa viitattiin sosialidemokraatteihin, olivat joko puolitotuuksia tai valheita. Mikä tekee totuuden puhumisen niin vaikeaksi?

Valtuustosopimuksen allekirjoittaneet valtuustoryhmät ovat neuvotelleet paikkajaon periaatteista ja poliittisen yhteistyön käynnistämisestä periaatteista seuraavien kunnallisvaalien jälkeen. Tavoite oli luoda Tampereelle historialliset, reilut pelisäännöt, jotka perustuvat vaalien tulokseen ja suhteellisuusperiaatteeseen.

Ensimmäinen sopimusluonnos laadittiin allekirjoittaneen, Vihreiden Olli-Poika Parviainen ja Kokoomuksen kunnallissihteeri Mia-Hannele Vuori kesken. Luonnos laadittiin hyvässä yhteistyössä. Tässä vaiheessa sopimusluonnos oli Parviaisen mieleen myös paikkajakoa koskevien linjausten osalta.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä hyväksyi sopimusluonnoksen yksimielisesti. Ainoa toiveemme oli, että teknisten vaaliliittojen osalta sopimusta olisi syytä tarkistaa. Teknisillä vaaliliitoilla voidaan pahimmillaan vääristää vaalitulosta.

Ennen seuraavaa ryhmien välistä neuvottelua Parviainen esitti uutta sopimusluonnosta, joka oli ensimmäiseen versioon verrattuna selvästi epämääräisempi. Parviaisen työstämässä luonnoksessa suhteellisuusperiaatetta ei ollut määritelty lainkaan. Tässä vaiheessa ilmoitin Riitta Koskiselle, etten kannata tehtyjä muutoksia. Neuvotteluita olin kuitenkin valmis käymään ja etsimään sopivaa ratkaisua.

26.10. pidetyssä ryhmien välisessä neuvottelussa Parviaisen linja oli kääntynyt noin 180 astetta suhteessa ensimmäiseen neuvotteluun. Esitin neuvotteluissa, että palattaisiin alkuperäiseen sopimusluonnokseen ja tehtäisiin erillinen muistio, jossa avattaisiin suhteellisuusperiaatetta, ja miten sitä sovelletaan käytäntöön. Jotta vaalitulos voitaisiin huomioida mahdollisimman hyvin, tulisi suhteellisuus katsoa isosta määrästä luottamuspaikkoja.

Sosialidemokraatit ovat halunneet tehdä sopimuksesta mahdollisimman yksiselitteisen, jotta myöhemmin ei tarvitse väitellä siitä, mitä aikoinaan sovittiin. Olen suorastaan tyrmistynyt erityisesti Vihreiden kantoihin sopimuksen suhteen. Miksei vaalituloksen kunnioittaminen sovi Vihreille? Onko valta sokaissut Vihreät?

  

Pekka Salmi
SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja