Rahoitusmarkkinavero heti käyttöön


Kreikan taloustilanteen kärjistyminen on jälleen kerran osoittanut, kuinka tärkeä rooli pankeilla on taloudessa. Kreikan tilanteen vakauttaminen on kaikkien eurooppalaisten etujen mukaista. Mutta se ei voi tapahtua sinisilmäisesti, eikä hinnalla millä tahansa.

On kestämätöntä, että jälleen kerran tavalliset ihmiset joutuvat maksamaan pankkiirien, sijoittajien ja korruptoituneiden poliitikkojen virheet. Ei ole oikein, että voitot ovat aina yksityisiä, mutta tappiot vyörytetään kansan maksettavaksi. Kreikan auttamisen ohella todelliset konnat on saatava kiinni. Pankit on saatava vastuuseen. Lainalla on myös oltava tiukat ehdot ja takaisinmaksua tulee seurata tiiviisti.

Maailmanlaajuinen finanssikriisi edusti ahneen kapitalismin haaksirikkoa. Täysin vapaiden finanssimarkkinoiden ja keinottelijoiden aika on ohi. Vanhasen-Kataisen oikeistohallitus voisi vihdoin myöntää tosiasiat. Rahamarkkinoille tarvitaan säätelyä.

Löysien puheiden sijaan nyt tarvitaan johtajuutta. Suomen on oltava aktiivinen ajamaan tarpeellisia rakenteellisia uudistuksia. Muutoin kriisit uhkaavat toistua ja suomalaiset veronmaksajat saavat maksaa jatkossakin muiden töppäilyjä. Mielestäni rahoitusmarkkinavero tulisi ottaa käyttöön kaikissa Euroopan maissa. Sitä kerättäisiin kaikista arvopaperi-, johdannais- ja valuuttakaupoista. Vero vähentäisi rahamarkkinoiden horjuvuutta, keinottelua ja toisi tuloja valtioille.

Sinisilmäinen usko markkinoiden toimivuuteen on aiheuttanut Euroopassa 7 miljoonan ihmisen työttömyyden. Myös Suomi on saanut osansa. Olisiko jo aika heittää vääriksi osoittautuneet talousteoriat romukoppaan, ja valjastaa talous ajamaan ihmisten etua? 

 

Pekka Salmi (sd.)
kaupunginvaltuutettu