Arvomaailmani

Olen lähtöisin yksinhuoltajaperheestä. Vanhempani erosivat, kun olin kuuden vanha. Kotona oli aina niukkaa kaikesta ja opin nuoresta pitäen tienaamaan itse omat käyttörahani. Jaoin mainoslehtiä ja olin kesälomat töissä makkaratehtaalla. Lähisuvussani oli sekä Kokoomuksen että äärivasemmiston kannattajia. Valitsin kuitenkin sosialidemokraatit, koska uskoin SDP:n pystyvän ajamaan parhaiten tasa-arvoa, yhteisvastuuta ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.

Vaikka yhteiskuntamme on monessa mielessä kehittynyt ja hyvinvointipalvelut kaikkien ulottuvilla, on silti paljon epäkohtia, jotka vaativat toimenpiteitä. Lasten huostaanottojen määrä on edelleen kasvanut, mikä kertoo perheiden pahoinvoinnista. Vanhemmuus on monelta isältä ja äidiltä kateissa. Köyhyys on kaksinkertaistunut 1990-luvun lamavuosista. Suurin syy tähän on perusturvan jälkeen jääneisyys. Syrjäytyminen periytyy sukupolvelta toiselle, ihmisten perusturva on liian niukka ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Politiikalla eli yhteisten asioiden hoidolla on paljon työn sarkaa.

Olen vahvan julkisen sektorin kannattaja. Tästä huolimatta myös yksilöiden pitää tuntea ja kantaa vastuuta omasta toiminnastaan. Jos on oikeuksia, on myös velvollisuuksia. Mielestäni jokaisen terveen työikäisen velvollisuus on tehdä parhaansa. On tehtävä työtä, opiskeltava, toimittava vapaaehtoistyössä tai kannettava kortensa kekoon jollain muulla tavalla.

Nuoruusvuosina huolestuin ympäristön ja maapallon kehityksestä. Vääjäämätön ilmastonmuutos on aikakautemme suurimpia haasteita, johon pitää löytää vastauksia jo lähivuosina. Ilmastonmuutos ei ole mörkö, joka katoaa, jos suljemme silmämme tai työnnämme päämme peiton alle. Se on todellisuutta. Pitää muistaa, että maapallo on meillä vain lainassa lapsiltamme.

Oma perhe on perusjuttu. Nautin suuresti lasten kanssa touhuamisesta. Saan perheestä paljon voimaa ja pyrin viettämään niin paljon aikaa perheen kanssa, kun se vain on mahdollista. Perheen perusajatus on, että kaikista sen jäsenistä pidetään huolta ja jokainen hyväksytään sellaisen kuin on. Toivonkin, että onnistuneen perhepolitiikan kautta, mahdollisimman monessa perheessä voitaisiin hyvin. Ymmärrän sanan perhe varsin laajasti. Parisuhteen muodolla ei sinänsä ole väliä. Valinta avo- tai avioliiton välillä on jokaisen oma asia. Omalla kohdallani valitsin avioliiton. Olen myös suvaitsevainen samaa sukupuolta olevien avioliittoa kohtaan.

Itsenäisyyspäivänä kysytään usein julkkiksilta linnan juhlissa, että mitä itsenäisyys merkitsee. Harva osaa vastata mitään järkevää. Nuoremmat sukupolvet tuntevat historian usein kovin kehnosti. Minulle itsenäisyys merkitsee mahdollisuuksien avaruutta. On mahdollista tehdä oman päänsä mukaan, on mahdollista toimia parhaaksi katsomallaan tavalla ottamatta käskyjä vastaan vieraalta taholta, on mahdollista kehittää omaa maata sellaiseen suuntaan kuin halutaan. Arvostan suuresti sotiemme veteraanien tekemiä uhrauksia. Itsenäisyys on arvo, joka kantaa sukupolvelta toiselle.