Kansanvaalin vastustaminen on valtapolitiikkaa

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 24.2. olla lähtemättä mukaan kokeiluun, joka mahdollistaisi kansanvaalin pormestarin valinnassa seuraavien kunnallisvaalien 2012 yhteydessä. Sosialidemokraatit esittivät, että Tampere olisi lähtenyt mukaan kokeiluun edellyttäen, että nykyinen pormestarimallimme olisi säilynyt. Hävisimme äänestyksen 29-37. 

Sosialidemokraatit kannattavat suoraa kansanvaalia. Suora pormestarivaali poistaa nykyisen mallin mahdollistaman pelin politiikan, lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja vahvistaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Sosialidemokraattien mielestä kokeiluun mukaan lähteminen olisi ollut varmin tapa saada suora pormestarivaali käyttöön jo vuoden 2012 kunnallisvaalien yhteydessä. Nyt valtuustonkin enemmistö torppasi kokeilun, ja vaarana on, että suora pormestarivaali ei toteudu vuoden 2012 vaalien yhteydessä. XL, Kokoomuksen ja Vihreiden johdolla, otti ison riskin äänestämällä sosialidemokraattien esityksen nurin.

XL:n perusteluna kielteiseen kantaan oli, että kokeilu pakottaisi Tampereen muuttamaan malliaan siten, että pormestari toimisi valtuuston puheenjohtajana. Tulkinta on erikoinen. Tammikuussa Aamulehden haastattelussa hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi sanoi, että Tampere itse halusi mahdollisuuden suoraan pormestarinvaaliin, joten haluan löytää ratkaisun, jossa suora vaali sovitetaan nimenomaan Tampereen malliin.” Tämä ministerin kannanotto oli selvä. Kansanvaalin vastustamisessa on syitä ja tekosyitä.

XL-ryhmät ovat vaatineet, että lakiin tulisi tehdä muutos, joka mahdollistaisi suoran pormestarivaalin.  Kansalaisten kannalta on aivan sama, onko käytössä kokeilu, vai onko lakiin tehty suoraan muutos. Oleellista on, että valtiovarainministeriö ei ole valmistelemassa suoraa lakimuutosta vaan kokeilua.

Veikkaan, että lakimuutosta ei saada tehtyä, ja suora kansanvaali jää toteutumatta. Tämä lienee varsinkin Kokoomuksen tavoite, koska sopivaa pormestariehdokasta, joka saavuttaisi Hanna Tainiota (sd) tai Marjatta Stenius-Kaukosta (vas) suuremman kansansuosion, ei ole näköpiirissä. Kansanvaalin vastustamisessa kyse on siis ennen kaikkea valtapolitiikasta. Ei mistään muusta.

  

Pekka Salmi
Tampereen SD. valtuustoryhmän puheenjohtaja