Miten käy Tampereen teolisuuden?

Tampereen elinkeinoelämän ahdinko syvenee. Aamulehti uutisoi lokakuussa Cargotecin 300:n ja Metson 76 ihmisen irtisanomisista. Tiedot olivat jatkoa metalli- ja konepajateollisuuden vuoden mittaiselle alamäelle.

Viennin raju supistuminen on runnellut pahoin juuri Tampereen kaltaisia vientiteollisuuden keskittymiä. Työttömyysprosentti on noussut Tampereella yhdeksästä 15 prosenttiin reilussa puolessa vuodessa. Tämä kehitys näkyy ihmisten arjessa ja tulevaisuuden uskossa. Se näkyy kaupungin kassassa, joka tyhjenee uhkaavaa vauhtia.

Talousasiantuntijat povaavat, että taloutemme elpyy viimeistään ensi vuoden alussa. Mutta onko kansainvälisillä markkinoilla jo tapahtunut tuotantorakenteiden muutoksia? Palaavatko työpaikat takaisin, kuten kävi 1990-luvun laman jälkeen? Silloin syntyi kuitenkin uutta työtä, joka vaati uudet tekijät. Elpyykö metalli- ja konepajateollisuus nyt entiselleen, vai tehdäänkö tamperelaisten töitä jatkossa jossain muualla?

Viimeistään nyt kaupungin johdon tulisi reagoida tilanteeseen. Työpaikkojen valuminen ulkomaille tulisi padota. Teollisten työpaikkojen tulevaisuus on kiinni monesta asiasta kuten kansainvälisen kaupan ja tuotannon kehityksestä. Mutta on paljon asioita, joihin paikallisella ja kansallisella tasolla voidaan vaikuttaa. Tässä muutama ehdotus:

Suunnitteilla oleva hankekokonaisuus, joka keskittyy teollisuuden asiakaslähtöisten palveluliiketoimintamallien ja osaamisen kehittämiseen, tulee saada nopeasti liikkeelle. Hankkeen avulla saadaan kehitettyä kasvuyrityksiä ja uusia liiketoimintaratkaisuita.

Kaavoitus ja tonttiasiat tulisi saada kuntoon. Liian moni pk-yrittäjä on joutunut lähtemään Tampereelta, koska tarvittavaa kaavamuutos ei ole tullut tai sopivaa tonttia ei ole löytynyt.

Tampereen oppilaitosverkko tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kouluttaa huippuosaajia alalle kuin alalle. Koulutusta on kehitettävä yhä enemmän työelämän vaatimusten mukaisesti.

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen on saatava enemmän panoksia. TE-keskusten tukipolitiikkaa on muutettava siten, että tamperelaiset yritykset olisivat innovaatio- ja investointitukien osalta samalla viivalla kuin maakunnassa toimivat yritykset. 

Tampereen tulevaisuutta on rakennettu sijoittamalla luoviin aloihin ja bioteknologiaan. Tätä kehitystyötä on jatkettava määrätietoisesti.

 

Pekka Salmi
SD-valtuustoryhmän puheenjohtaja