Perusopetuksen ryhmäkoot kirjattava lakiin

Apulaispormestari Kristiina Järvelä puolusteli valtaa pitävän XL:n päättämiä leikkauksia koskien perusopetusta 18.5. Aamulehdessä. On syytä korjata Järvelän antama väärä todistus liittyen vasemmiston rooliin päätöksenteossa.

Vuoden 2009 talousarvio hyväksyttiin laajalla rintamalla, jossa myös sosialidemokraatit olivat mukana. Kun viime marraskuussa päätöksiä tehtiin, ei ollut tiedossa, että perusopetuksesta puuttuu rahaa. Mistään säästöistä ei silloin sovittu tai päätetty. Kaiken piti olla hyvin. Vasta vuoden alusta alkoi kouluista tulla viestejä, että säästöjä ollaan valmistelemassa. Ilmeisesti myöskään apulaispormestari Järvelä ei ollut tilanteesta täysin selvillä.

Uusi tilanne syntyi, kun valtuuston enemmistä päätti 29.4. kokouksessaan leikata perusopetuksesta vuositasolla 800 000 euroa. Päätös oli tietoinen ja harkittu. Sosialidemokraatit ja Vasemmistoliitto esittivät, ettei perusopetukseen kohdisteta leikkauksia, jotta kouluissa säästyttäisiin tuntikehyksen leikkauksilta ja ylisuuria luokkia ei tarvitsisi perustaa. Hävisimme äänestyksen XL:n jyrätessä tahtonsa läpi.

Järvelän kirjoituksesta saa sellaisen kuvan, että luokkakoot eivät juurikaan kasvaisi. Käytäntö on kuitenkin toista. Monet vanhemmat eri puolella kaupunkia ovat saaneet kotiinsa kirjeen, jossa todetaan, että lapsen koululuokka kasvaa syksyllä merkittävästi. Tällaisia luokkia on mm. Härmälässä, Kämmenniemessä, Tesomajärvellä ja Hervannassa.

Ylisuuret luokka- ja ryhmäkoot on valtakunnan tasolla todettu isoksi ongelmaksi. Opetusministeriö osoitti 16 miljoonan määrärahan ryhmäkokojen pienentämiseksi. Myös Tampere sai kyseistä lisärahaa.

MTV3:n uutiset selvitti tilanteen Suomen suurimmissa kaupungeissa. Useimmissa kaupungeissa, kuten Tampereella, ryhmäkokojen pienentäminen on poistettu tavoitteista ja seurauksena on ryhmäkokojen kasvaminen.

Emme jaksakaan uskoa, että luokkakokoihin saataisiin pysyvää muutosta ilman lakimuutosta. Kun 1990-luvun lopussa nykyinen perusopetuslaki valmisteltiin, Sosialidemokraatit esittivät, että ryhmäkoot tulisi nostaa lain tasolle. Silloin Kokoomus esti tämän uudistuksen.

Pekka Salmi
Tampereen Sd. valtuustoryhmän puheenjohtaja

Johanna Loukaskorpi
Kaupunginvaltuutettu (sd)