Pormestarin työllisyyspaketti saisi vankan tuen

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti 29.4. talouden sopeuttamistoimenpiteistä. Porvaririntama ajoi läpi noin 25 miljoonan euron säästöt kaupungin menoihin. Valtaosa säästöistä tehtiin yksimielisesti, mutta osa säästöistä kohdennettiin kuntalaisten peruspalveluihin, mitä ei valtuustosalin vasemmalla laidalla voitu mitenkään hyväksyä.

Sosialidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset vastustivat mm. terveyspalveluiden, hammashoidon, vanhustenhuollon, lasten ja nuorten palveluiden heikentämistä. On käsittämätöntä, että yhteiskuntapoliittisessa tilanteessa, jossa perheet, lapset ja nuoret tarvitsisivat erityisesti tukea, porvaririntama päätti leikata perusopetuksesta ja suurentaa opetusryhmiä, supistaa kouluterveydenhoitoa, heikentää mielenterveyspalveluita ja perhetyötä. Emmekö todellakaan ole oppineet mitään viime laman virheellisistä päätöksistä koskien lapsia ja nuoria? Niitä päätöksiä saamme maksaa vielä tänäkin päivänä.

Tampereen talous on toki vaikeuksissa, mutta seisomme edelleen vahvalla perustalla. Velkamme ja veroprosenttimme taso on hyvin hallinnassa. Kaupungin talous ei olisi ollut uhattuna, vaikka säästölistaa olisi supistettu muutamalla miljoonalla.

Myös työllisyyden hoidossa ollaan toistamassa viime laman virheitä. Työllisyystilanne on vakava ja pahenee kaiken aikaa. Julkinen sektori on ainoa taho, joka tässä taloudellisessa tilanteessa pystyy saamaan kansantalouden pyörät pyörimään. Viime laman aikana oikeistohallitus antoi työttömyyden huoletta kasvaa huippulukemiin. Meni kuitenkin kolme hallituskautta ennen kuin työttömyys saatiin painettua lamaa edeltäneelle tasolle.

Tampereen alueen työpaikkojen kannalta ei olekaan yhdentekevää, miten kaupunki tässä tilanteessa toimii. Nyt olisi ollut oikea aika rakentaa ihmisille asuntoja, korjata vanhoja asuntoja vähemmän energiaa kuluttaviksi, parantaa teitä ja katuja, kunnostaa koulujen pihoja ja lähiliikuntapaikkoja. Mutta aktiivisuuden sijaan Tampere möllöttää tumput suorina.

Valitettavasti passiivisuus näkyy. Työttömyys on noussut kolme prosenttiyksikköä alkuvuodesta 13 prosenttiin. Työttömyyden kasvun myötä kasvavat myös sosiaalimenot. Pormestari Timo P. Niemisen olisikin syytä valmistella nopealla aikataululla nippu tuntuvia toimenpiteitä työllisyyden edistämiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Niille olisi varmasti saatavissa valtuuston yksimielinen tuki.   

Pekka Salmi
valtuustoryhmän puheenjohtaja (sd)