Tapparan satsattava oikeisiin asioihin

 

Nimimerkki Tylsä Tappara kirjoitti 24.2. Aamulehdessä Tapparan onnettomista otteista kuluneella kaudella. Yhdyn monelta osin kirjoittajan mielipiteisiin.

Tapparalla on ollut kummallinen tapa rakentaa menestyvää joukkuetta. On perin outoa, että niinkin tärkeä tekijä kuin valmentaja, on ollut sivuseikka Tamhockey Oy:n päätöksissä. Tai ainakin tällainen johtopäätös on tehtävä, kun katsoo viimeisen 10 vuoden valmentajien nimilistaa. Tapparan linjana on ollut panostaa kakkostason valmentajiin. Eipä ole Ismo Läntinen, Mika Saarinen tai Mikko Saarinen esitelleen kovin kummoisia näyttäjä ennen tai jälkeen Tappara-pestien. Jukka Rautakorpi on ollut ainoa kovantason valmentaja, joka on myös pystynyt tuomaan voittoja. Rauli Urama oli iloinen yllätys. Hänen palkkaamisessaan riskinotto kannatti.

Mutta miksi ottaa turhia riskejä. Hyvä valmentaja on joukkueen menetyksen avain ja vastaa ainakin kolmannesta koko joukkueen panoksesta. Miksei Tapparakin voisi palkata valmentajia, joilla on näyttöjä taidoista ja menestyksestä. Näin toimivat menestyvät liigajoukkueet. Jos Tappara haluaa uskottavasti kamppailla mitaleista joka kausi, on joukkueella oltava myös voittava valmentaja. Kakkosvalmentajien palkkaaminen on riskipeliä. Eikö virheistä jo voitaisi oppia?

Toinen seikka, joka tavallista penkkiurheilijaa harmittaa, on Tapparan maalivahtipeli. Maalivahtipeli on valmentamisen ohella toinen valtavan tärkeä yksittäinen osa-alue, jonka varassa menestystä tulee tai sitten ei tule. Vielä 2000-luvun vaihteessa tämä asia oli kunnossa, vaikka vaihtuvuus oli suurta. Viime vuosina joukkue on kaatunut tai voittanut Mika Lehdon varassa. Pääasiassa kaatunut. Ei ole ihme, että A-nuorista tullut Harri Säteri on syrjäyttänyt Lehdon. Säterin kaltaisesta nousevasta kyvystä kannattaisi pitää kiinni kynsin hampain, ja antaa Lehdon mennä.

Myös muun pelaajamateriaalin valinnassa on ihmetyksen aihetta. Kun katsotaan palkkapusseja ja verrataan niitä tehotilastoihin, ei kohtaantoa ole. Tapparan ongelma ei ole laiha pelaajabudjetti, vaan väärät kohdistukset. Panostuksia tulisi laittaa sellaisiin pelaajiin, jotka tuovat myös lisäarvoa joukkueelle. Nuoriin ja nouseviin kykyihin tulisi panostaa ja kiinnittää heidät pitkillä sopimuksilla. Näin tehtiin vuosina 2001-2003, jolloin myös menestyttiin.

Katsomosta on tietenkin helppo huudella ja antaa neuvoja. Mielestäni Tamhockeyn johdon tulisi kuitenkin vetää omat johtopäätökset tehdyistä vääristä ratkaisuista ja myöntää virheet. Suurin osa niistä tehtiin jo ennen kauden alkua satsaamalla vääriin asioihin ja jättämällä tärkeät osa-alueet liian vähälle huomiolle. Uutta nousua on haettava uudella johdolla ja valmentajalla.

 Pekka Salmi