Vitsit vähissä

 

Maailman laajuinen taantuma on tullut kylään myös Tampereelle. Kukaan ei tosin tiedä, kuinka kauan ei-toivottu vieras kylässä viipyy. Pahinta tilanteessa on, että taantuma tupsahti paikalle aivan yllättäen. 

Tällaisessa tilanteessa toivoisi tietenkin, että valtio tulisi kuntien avuksi. Onhan valtiolla enemmän puskuria ja mahdollisuuksia vaikuttaa talouden kehitykseen. Matti Vanhasen oikeistohallitukselta taitaa olla kuitenkin turha odottaa mitään merkittäviä parannuksia kuntien tilanteeseen. Hallitus jatkanee linjallaan, jossa omille intressiryhmille jaetaan verohelpotuksia ja julkinen sektori pidetään tarkoituksella kireällä.

Taantuman aiheuttama verotulojen vähennys tulee olemaan Tampereella ennusteiden mukaan noin 50 miljoonaa. Jos syntymässä oleva aukko halutaan paikata veron korotuksilla, tarkoittaa se 1,5 veroäyrin korotusta. Jos taasen eletään velaksi, velkamme per asukas kasvaa kolmessa vuodessa kolminkertaiseksi. Jos leikataan investoinnit alas, pahennetaan työttömyyttä ja vähennetään entistä enemmän verotuloja.

Keskustelu kaupungin talouden sopeuttamisesta on lähtenyt ripeästi käyntiin. Kaupungin talousarvio joudutaan avaamaan huhtikuussa ja siinä yhteydessä päätetään, että miten 50 miljoonan aukko saadaan täytettyä. Selvää on, että ilman lainarahaa ei selvitä, vaikka syömävelkaa juokseviin kuluihin ei olisi järkevää ottaa. Selvää on myös, että säästöjä on tehtävä. Veronkorotus on edessä, mutta se auttaa vasta ensi vuonna. On siis olemassa pelkkiä huonoja vaihtoehtoja.

Sosialidemokraattien mielestä aihetta paniikkiin ei kuitenkaan ole. Mielestämme kansalaisten saamien peruspalveluiden nykytasosta tulee pitää kiinni. Tässä vaiheessa ei ole mitään syytä lähteä esim. suurentamaan ryhmäkokoja kouluissa tai päiväkodeissa, kasvattaa leikkausjonoja, vähentämään asumispalveluita jne. Myös investointien korkea  taso tulisi säilyttää, jotta saamme pidettyä työpaikoista kiinni ja talouden pyörät pyörimässä.

Mistä siis voidaan säästää? Kysymys ei ole helppo. Oma kantani on, että tällaisessa tilanteessa on pakko tehdä valintoja. Käydä arvokeskustelua. Mikä on välttämätöntä ja mikä vähemmän välttämätöntä? Kaikki ei voi olla tärkeää. Mielestäni säästöjä tulisi hakea esim. kiinteistöistä, hallinnosta ja joistakin tukipalveluista. Erityisesti säästöjä tulisi kohdentaa hankintoihin, materiaaleihin ja raaka-aineisiin. Sen sijaan inhimillisistä resursseista tulisi säästää mahdollisimman vähän.  

Vitsit alkavat olla vähissä. Harva valtuutettu aavisti vielä vuoden alussa, minkälaisten asioiden eteen joudutaan. Nyt luottamusmiehiä ja –naisia punnitaan, otetaan senkka ja verenpaine.   


Pekka Salmi
Tampereen Sd. valtuustoryhmän puheenjohtaja