Todellisia vaihtoehtoja päivähoitoon

SDP:n puoluekokouksen päätös asettaa tavoite maksuttomasta päivähoidosta käynnisti kesän ja syksyn aikana aktiivisen keskustelun lapsiperheiden palveluista.

Monet tahot ovat ampuneet tavoitteen alas väittämällä sen suosivan hyvätuloisia. Väite ei pidä paikkaansa. Jos päivähoitomaksujen ylimmät tulorajat koskisivat vain hyvätuloisia, olisi tämä maa täynnä hyvätuloisia. Tosiasiahan on, että esimerkiksi nelihenkisessä perheessä vanhempien tienatessa keskimäärin 2300 euroa kuukaudessa, maksetaan jo täyttä maksua eli 233 euroa kuussa. Sadan euron maksu määräytyy vastaavassa tilanteessa jo 1450 euron kuukausituloilla. Kolmen hengen taloudessa, jossa yksi lapsi on hoidossa, rajat tulevat vastaan paljon aiemmin. Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että palkansaajien keskiansio on noin 2400 - 2700 euroa kuukaudessa.

On totta, että maksuton päivähoito ei auta köyhimpiä. Mutta lienee kuitenkin kohtuullista todeta, että suurin osa pieni- ja keskituloisista maksaa huomattavia maksuja lasten päivähoidosta. Kun usein lapsiperheiden elämäntilanteeseen kuuluu korkeat asuntovelat, rokottavat päivähoitomaksut aika tavalla lapsiperheiden taloutta.

Pitkällä aikavälillä maksuttomuus on oikea tavoite. Se edellyttää tosin valtion mittavaa panostusta. Kunnalla ei ole mahdollisuutta olla perimättä maksuja. Sen sijaan Tampereella tulisi keskustella päivähoidon saatavuudesta ja ryhmäkoista. Ryhmäkokoja tulisi mielestäni alentaa ja sijaisia palkata. Palvelun saatavuuteen tulee kiinnittää huomiota. Varsin monet perheet joutuvat kuljettamaan lapsiaan pitkiäkin matkoja, koska lähimpiin päiväkoteihin ei yksinkertaisesti mahdu.

Mielestäni lasten hoitoon tulee saada Tampereella enemmän todellisia vaihtoehtoja. KELA:n maksama lasten kotihoidontuki on kerta kaikkiaan riittämätön. Enemmistö perheistä haluaisi hoitaa pieniä lapsiaan kotona, mutta taloudellisesti siihen ei ole mahdollisuutta kuin hyvätuloisilla. Tampereen tulisikin ottaa käyttöönsä lasten kotihoidontuen kuntalisä ja sen suuruudeksi tulisi asettaa vähintään 250 euroa. Tällöin yhä useampi perhe pystyisi tekemään todellisia valintoja.

Kannan huolta myös kunnallisen perhepäivähoidon tilanteesta. Perhepäivähoito on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat lapsilleen kodinomaista hoitoa pienessä ryhmässä. Tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä, koska uusia perhepäivähoitajia on vaikea saada alalle. Palkka ei houkuttele ja työ on varsin sitovaa. Kaupungin tulisikin ryhtyä toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

Lapsiperheisiin kannattaa panostaa. On meidän kaikkien etu, että syntyvyys saataisiin nousuun ja lapset sekä heidän perheensä voisivat hyvin.


Pekka Salmi (sd.)
varavaltuutettu