Lottovoitto: vuokratontti Tampereelta
- Unelmatalo kompromisseilla valmistuu jouluksi

Istuin seminaarissa viime syksynä, kun sain automaattisen tekstiviestin kännykkääni: ”Olette voittaneet Tampereen kaupungin vuokratonttiarvonnassa”. Viestin luettuani haukoin hetken happea. Voiko tämä olla totta, vastahan me olimme toista kertaa hakemassa kaupungin vuokratonttia. Kaiken lisäksi saamamme tontti oli ensisijainen vaihtoehtomme Ikurissa. Olo oli kuin lottovoittajalla.

Alkuun tunsin jopa lievää syyllisyyttä. Tampere luovuttaa omakotitontteja aivan liian vähän ja monet pettyneet lapsiperheet karkaavat naapurikuntiin. Mutta onneksi on sitkeitä sissejäkin mukana. Ystäväni olivat mukana arvonnoissa kuusi vuotta kahdesti vuodessa, kunnes sitten tärppäsi. Vietimme heidän tupaantuliaisiaan viime kesäkuussa.

Avaimet käteen

Ennen kun aloimme vaimoni kanssa todenteolla etsiä sopivaa yhteistyökumppania toteuttamaan taloprojektiamme, pohdin aika pitkään taloudellisia reunaehtoja. Vuosi sitten olivat monet kansantalouden peruskysymykset epäselviä. Rakennusala oli selvästi ylikuumentunut. Markkinakorko ja inflaatio olivat nousussa. Lisäksi asuntojen hinnannousu oli pysähtynyt ja oltiin siirtymässä ostajien markkinoihin. Miten oman talon saisi myytyä ja mihin hintaan? Huolenaiheiden lista oli pitkä. Ystäväpiiristä tuli onneksi kannustusta ja usko omaan talouteen oli vahva. Päätimme vaimon kanssa rakennusprojektin budjetin katon, jota emme ylittäisi ja lähdimme etsimään yhteistyökumppania.

Kävimme varsin monta talopakettifirmaa läpi. Reunaehtomme oli, että etsimme ainoastaan avaimet käteen –ratkaisua. Oma työpaikkani on Helsingissä ja illat venyvät pitkiksi. Kaiken jäljelle jäävän vapaa-ajan uhraaminen talonrakentamiselle tuntui liian kalliilta ratkaisulta. Lisäksi rakennustaitoni ovat aika heiveröiset. Hartiapankki ei siis tullut kysymykseen.

Yksi vaihtoehto oli valmistalo. Päädyimme kuitenkin aivan päinvastaiseen ratkaisuun. Talomme rakentaa kangasalalainen rakennusfirma, joka on erikoistunut avaimet käteen -ratkaisuihin. Talo rakennetaan pitkästä tavarasta, joten itse ainakin tietää koko ajan, mitä seinien sisään tulee, ja millaiset rakenteet oikeasti ovat. No, aikaakin sitten kuluu enemmän. Kaikella on aina puolensa.

Teimme rakennusfirman kanssa yhden sopimuksen, joka käsittää kaiken. Tosin talon ympäröivän tontin maanrakennus- yms. töistä vastaamme me. Pituutta sopimuksella on lähes 30 sivua, joten itsellä on turvallinen mieli, kun asiat on laitettu paperille ja vastuut selvitetty.

Unelmat todeksi, tai sitten ei

Alun perin haaveemme oli saada jykevä kivitalo, jossa olisi rapattu pinta, puulämmitteinen sauna, maalämpö, poreallas ja korkea tila olohuoneessa. Ainoastaan jälkimmäinen lopulta toteutuu. Muusta jouduttiin luopumaan jo projektin alkumetreillä. Kivitalo olisi maksanut 50 000 euroa enemmän ja rapattu pinta puurakenteella sekin 10 000 euroa enemmän kuin puurunko puulaudoituksella. Puukiuas ja poreallas olisivat nekin tuoneet merkittäviä lisäkustannuksia investointi- tai käyttötalousmenoihin. Maalämmön sijasta valitsin poistoilmalämpöpumpun, jota voitanee luonnehtia köyhän miehen maalämmöksi. Suoraa sähköä tai öljylämmitystä en olisi ottanut mistään hinnasta ilmastokysymysten ja kohonneen sähkön hinnan vuoksi.

Vaikka jouduimme taloudellisten reunaehtojen vuoksi luopumaan paljosta, saamme nyt itse suunnittelemamme 180 neliöisen talon, joka on hyvin rakennettu, pinnat ovat modernit ja toivottavasti kestävät aikaa. Olohuoneen korkea tila ja suuret ikkunat tuovat taloon paljon valoa ja avaruutta. Kaikkea ei voi saada, mutta aika paljon kuitenkin.

Alkuhankaluudet takanapäin

Alkuvaiheessa oli toki hieman vaikeuksia. Tiesimme etukäteen, että tontti olisi erittäin kivinen ja täynnä kantoja. Emme kuitenkaan uskoneet silmiämme, kuin näimme kaivurin maan pinnalle kaivamat kiven järkäleet. Kaivurimies olikin tokaissut, että eihän meidän tontilla muuta olekaan kuin kiveä. Onneksi kivistä pääsee eroon rahalla, mutta taloudelliset yllätykset ovat aina ikäviä.

Toisen ”yllärin” järjestivät sähkölaitoksen miehet. Kun maanrakennustöiden piti alkaa, huomaisimme, että tieliittymämme kohdalle oli ilmestynyt harmaa peltikaappi. Myöhemmin selvisi, että sähkölaitos oli asentanut jakelukaapin väärään paikkaan. Maaurakoitsijalla ei ollut aikaa odotella kaapin siirtoa ja joutui tekemään väliaikaisen tieliittymän eri kohtaan.

Kolmaskin ikävä yllätys liittyi maansiirtotöihin. Vesi- ja viemärilinja kulkee talostamme nähden Raivaajantien toisella puolella. Näin ollen tonttiliittymän tekemiseksi jouduttiin tie katkaisemaan. Tähänkään lisäkustannukseen en ollut osannut lainkaan varautua.

Tällä hetkellä talo rakentuu hyvää vauhtia urakkasopimuksen mukaisesti. Toivottavasti yllätyksiä ei tule enää vastaan, vaikka helpollahan tässä olemme loppujen lopuksi päässeet. Tässä vaiheessa voi todeta, että niin elämässä yleensä kuin talon rakentamisessa, tärkeintä on oikean kumppanin löytäminen ja valinta. Ainakin meidän kohdalla yhden sopimuksen –malli toimii.

  

Pekka Salmi

Kirjoittaja on STTK:n järjestösihteeri ja Ikurin-Haukiluoman omakotiyhdistyksen jäsen