Kulttuuriväen olisi nyt aika vetää pää ulos pensaasta

Luimme kovin surullisina Katja Villemonteixin ja Elina Kähärin kirjoitusta 9.12. Aamulehdessä. Ensimmäistäkään viivaa ei ole suunnittelupapereihin vedetty, kun he ovat jo kantansa lyöneet lukkoon. Jos Taidemuseon tontin ja Pyynikin torin suunnittelukilpailu joskus käynnistyy, on varmasti yksi reunaehto, että näkymä Pirkankadulta taidemuseolle säilyy avoimena. Kukaan ei ole esittänyt, että tontti rakennettaisiin umpeen. Rakennettua, arvokasta kulttuuriympäristöä on vaalittava, mutta olisi ikävää, etteivät ihmiset ja taide lähtökohtaisesti mahtuisi samalle tontille.

Kulttuuriyhdistys on valinnut linjan, joka ei ole tästä maailmasta. Taidemuseo on odottanut 30 vuotta laajennustaan. Kaupungin investointiohjelmassa ei ole rahaa laajennukseen. Myös tulevaisuuden osalta tilanne näyttää lohduttomalta. Viime marraskuun talousarviokokouksessa päätettiin ns. investointikehyksestä, joka tulee rajoittamaan kaupungin investointeja. Kaupunki investoi jatkossa lähinnä välttämättömiin infra- ja palveluhankkeisiin. Uusien kulttuuri- tai liikuntahankkeiden edistäminen käy nykyistä vaikeammaksi. Kulttuuriyhdistys haluaa ilmeisesti odottaa toiset 30 vuotta.

Suosittelemme kulttuuriyhdistykselle pään vetämistä ulos pensaasta, ja ympäröivän maailman seuraamista. Tampereella on työttömyysaste noin 17 prosenttia, ja Suomi on lamassa. Taloustilanteen paranemista ei ole näköpiirissä. Mistä ihmeestä löytyy 10-20 miljoonaa euroa uuden museorakennuksen rakentamiseen? Vai onko joku yksityinen investoija tulossa ratkaisemaan tilanteen?

Olemme pettyneitä kulttuuriyhdistyksen nurkkakuntaisuuteen ja näköalattomuuteen. Tamperelainen kulttuuriväki tappelee keskenään minkä ehtii, ja yhteistä tahtotilaa asioiden ratkaisemiseksi ei löydy. Ottaisitte mallia jääkiekko- jalkapallopiireistä. Pelikentillä taistellaan tiukasta toisiaan vastaan, mutta kaupungin suuntaan vedetään yhtä köyttä. Seurojen tukemat hankkeet etenevät.

Totta kai olisi hienoa, että jokaisella toiminnalla olisi omat mahtavat puitteensa, eikä tarvitsisi tehdä kompromisseja. Mutta elämme tietynlaisten reunaehtojen armoilla. Niistä tärkein on raha, ja se on aina vähissä.

Taidemuseon kehittämistä on lähdetty ideoimaan juuri näistä lähtökohdista. Kannattaisi tarttua tilaisuuteen, ja katsoa mitä suunnittelukilpailu tuo tullessaan. Yhtälö on haastava, mutta sen vuoksi kilpailuja järjestetään.

 

Pekka Salmi (sd)
Apulaispormestari

Joni Lehtimäki (sd)
Varavaltuutettu