Halu kehittää stadionia tärkeintä

Kaarina Kivimäki jatkoi kritiikkiään Tammelan stadionhanketta kohtaan 14.10. Tamperelaisessa. On perin ikävää, ettei Kivimäki näe metsää puilta.

On totta, että Lemminkäinen lähestyi kaupungin edustajia jo vuonna 2010 stadionsuunnitelmillaan. Silloin aika ei ollut kuitenkaan sopiva usean muun hankkeen ollessa käynnissä, ja kaupunki ei lähtenyt edistämään hanketta. Tämä asia on kerrottu aikaisemmin hankkeen yleisötilaisuuksissa, eikä asiassa ole mitään ihmeellistä.

Asiaan palattiin kunnallisvaalien 2012 jälkeen ja pormestari nimesi hankkeelle ohjausryhmän kesäkuussa 2013. Ohjausryhmä tarkasteli Lemminkäisen ideaa ja totesi, että idean pohjalta on syytä käynnistää arkkitehtuurikilpailu, jotta nähdään onko yhtälö stadionin ja asuntojen rakentamisesta toimiva. Kilpailun osallistumispyyntö julkaistiin Hilmassa 22.11.2013 ja kilpailu alkoi 15.1.2014. Kaupungin ja Lemminkäisen sopimuksesta päätettiin kaupunginhallituksessa 27.1.2014 eli kilpailu oli silloin jo hyvässä vauhdissa.

Kaupungin näkökulmasta kyseessä on ollut pelkästään halu kehittää Tammelan stadionia tontille kaavoitettavan rakennusoikeuden myynnistä saatavilla tuloilla. Uuden stadionin rakentaminen ei ole mahtunut kaupungin budjettiin. Asunnot ovat vain väline rahoittaa stadionin rakentamista. Idean isänä toiminut Lemminkäinen on saanut hankkeessa merkittävän roolin, koska kaupunki on halunnut palkita aloitteellisuutta. Mutta Lemminkäisellä ei ole yksinoikeutta syntyvään rakennusoikeuteen, eikä se ole ainoa toimija hankkeessa. Stadionin rakentaminen kilpailutetaan.

Hattutemppu-suunnitelmassa kenttäalueen koko on 115 x 78 metriä.  FIFA:n suositus 80 x 120 metrin kentästä ei ole määräys tai minimi kuten Kivimäki antaa ymmärtää. Se on pelkkä suositus, ja kuten sanottu Hattutemppu-suunnitelman mukaisella kentällä voidaan pelata esimerkiksi Mestareiden liigan kolmannen karsintakierroksen ottelut. Veikkausliigaan kenttä sopii erinomaisesti.

Suunnittelun aikana päätykatsomoita on kehitetty kuulemalla mm. tamperelaisia jalkapalloseuroja ja jalkapallofaneja parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Päätykatsomoiden katsojakapasiteetti on Hattutemppu-suunnitelmassa 2 x 804 paikkaa eli yhteensä 1608 paikkaa. Kaikista katsomapaikoista näkee maalialueen.

Kaupunginhallituksen suunnittelukokouksen linjaus 13.10.2014 oli osa hankkeen valmistelua. Asemakaava hyväksytään aikanaan normaaliin tapaan yhdyskuntalautakunnassa ja lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto, kuten muissakin merkittävissä asemakaavoissa.

 

Pekka Salmi (sd)
Apulaispormestari