Nollatoleranssi koulukiusaamiseen

Aamulehti uutisoi juuri ilmestyneestä Stakesin kouluterveyskyselystä (AL 27.8.). Kyselyn mukaan väkivalta ja koulukiusaaminen ovat lisääntyneet peruskoulun yläluokilla, lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa. Jos tutkimustulokset suhteuttaa Tampereeseen, on pelkästään peruskoulujemme yläluokilla satoja nuoria, jotka joutuvat viikoittain kiusaamisen kohteiksi. Luvut ovat kovia ja ennen kaikkea huolestuttavia. Pian kahden koulunkäyntinsä aloittavan lapsen isänä toivoisin, että asiat olisivat Tampereella paremmin.

Koulukiusaaminen ei ole uusi ilmiö. Se on ollut jo pitkään eniten kouluyhteisöjen ilmapiiriä ja yhtenäisyyttä jäytävä vitsaus. 2000-luvun hyvinvointiyhteiskunnassa ei tällaista laajamittaista ongelmaa soisi olevan enää olemassa.

Lehdessä olleessa jutussa ihmetytti eniten ministeri Tuija Braxin (vihr.) asennoituminen koulukiusaamiseen. Hän oli toki järkyttynyt kehityksestä, mutta eniten ministeritason päättäjän tulisi olla järkyttynyt siitä, että koulumaailman aikuiset sallivat tällaisen ilmiön syntymisen, jatkumisen ja vielä kehittymisen huonompaan suuntaan. Koulukiusaaminen ei ole vain kiusaajan ja kiusatun välinen asia, vaan se on koko kouluyhteisön asia ja koskee myös lasten perheitä. Mielestäni olemme pahassa moraalisessa ja eettisessä kouluyhteisön kriisissä, jos aikuiset sallivat kiusaamisen ja jättävät kiusatut oman onnensa nojaan.

Aikuisten omaksuma käyttäytymismalli kertoo, että kiusaaminen on normaalia ja hiljaisesti hyväksyttyä. Tällainen asenneympäristö ei tarjoa hyvää kasvuympäristöä, ei rakenna luottamusta nuorten ja aikuisten välille, eikä edistä koulussa viihtymistä.

Kiusaamista vähentäviä toimintamalleja on olemassa. Niitä on kehitetty tutkimustiedon pohjalta ja myös arvioitu puolueettomasti. Tutkimustulokset osoittavat, että koulukiusaamista voidaan todella vähentää merkittävästi, jos asioihin päätetään tarttua voimallisesti.

Mielestäni Tampereen kaupungin kouluissa pitäisi ottaa käyttöön nollatoleranssi kiusaamisen suhteen. Kiusaamiseen tulisi puuttua vahvalla kädellä. Kouluihin on saatava myös parempia työkaluja kiusaamisen torjumiseen. Oppilashuollolle on saatava paremmat resurssit ja lisää tilaa koulutyössä. Pienemmät ryhmäkoot auttavat kiusaamisen huomaamisessa ja käsittelemisessä. Lisäksi koulukorva-projektia tulee jatkaa ja vakiinnuttaa osaksi kaupungin toimintaa.

Kiusaaminen ei ole luonnonlaki tai välttämätön paha. Mielestäni meidän tulisi ponnistella yhteiskunnan puolesta, jossa lähimmäisestä aidosti välitetään ja jokainen hyväksytään sellaisena kun on. Kaikenlaiseen syrjintään tai kiusaamiseen on puututtava välittömästi, tapahtui se sitten koulussa, työpaikalla, kadulla tai kodissa.

  

Pekka Salmi (sd.)
varavaltuutettu