Venäjä ei uhkaa Suomea

Kannatan liittoutumattomuuspolitiikkaa, joka perustuu hyviin naapurisuhteisiin ja uskottavaan puolustukseen. Viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa eivät ole kantaani muuttaneet. Venäjä ei uhkaa Suomea sotilaallisesti millään muotoa. Suhteet ovat kunnossa. Suora keskusteluyhteys on olemassa. Miksi tätä tilannetta pitäisi muuttaa?

Venäjän aggressiivinen politiikkaa Itä-Euroopassa on seurausta Naton laajentumisesta ja Venäjän perinteisen reviirin katoamisesta. Venäjä yrittää pitää Ukrainan väkisin etupiirissään. Tilanne tulee vain kiristymään, kun Ukraina todennäköisesti hakee Naton jäsenyyttä. On ihan ymmärrettävää, että Ukrainan länsimieliset haluavat tehdä pesäeroa entiseen isäntämaahansa. Lisäksi nykyinen sotilaallinen tilanne on epäedullinen Ukrainan kannalta.

Mutta haluammeko todella samankaltaisen jännitteen omalle rajallemme? Liittyminen NATO:on vain heikentäisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Venäjä tulisi muuttamaan asennettaan Suomea kohtaan, ja jännitteet maiden välille palaisivat. Tärkeintä on, ettei Suomi joudu enää koskaan sotaan. Jos sota syttyisi Suomen maaperällä, eniten siitä kärsivät suomalaiset kuin ketkään muut, olimme sitten Natossa tai emme. Silloin ei Naton aseet lohduta.

Suomi on länsimaa ja EU:n jäsen. On hyvin epätodennäköistä, että Venäjä haluaisi sotaa yhdenkään EU-maan kanssa. Lisäksi taloudelliset riippuvuussuhteet ovat syviä ja monimutkaisia. Tämän on saanut Venäjäkin tuta. Ruplan kurssi on romahtanut, ja kun samaan aikaan öljyn hinta laskee, on itänaapuri kohta todellisissa vaikeuksissa. Ukrainan sota saattaa romahduttaa Venäjän sisäisesti. Sotaan ei olisi kenelläkään varaa.

 

Pekka Salmi (sd)
Kaupunginvaltuutettu