Nokian Renkaat nykyajan kapitalismin ilmentymä

Nokian Renkaat ilmoitti lokakuun alussa lomauttavansa työntekijänsä tuotannossa. Lomautuksesta on tullut perinteinen ”joululahja” henkilökunnalle. Renkaat on lomauttanut henkilöstönsä vuosittain 2008 alkaen.

Kim Granin toimitusjohtajakauden aikana Nokian Renkaista on tullut maailman kannattavin rengasalan yritys. Omistajat ovat hykerrelleet onnesta, kun yhtiön pörssikurssi on kymmenkertaistunut ja erinomainen tulostaso on mahdollistanut hyvät osingot.  Esimerkiksi kuluvana vuonna tulos ennen veroja ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli 135 milj. euroa ja suhde liikevaihtoon 23 %. Tällaiseen tulostahtiin harva suomalainen yritys pystyy.

Luulisi, että Renkailla olisi varaa pitää parempaa huolta henkilöstöstään. Mutta sen sijaan, että henkilöstöä palkittaisiin hyvästä tuloksesta, jaellaan pakkolomia. Aivan käsittämätöntä! Yhtiön epäonnistuneen henkilöstöpolitiikan johtoajatuksena onkin ollut työntekijöiden kyykyttäminen ja nöyränä pitäminen.

Lomautukset ovat vain jäävuoren huippu. Vuorineuvos Granin aikana Renkaiden työntekijöiden palkat ovat laskeneet, ja työmäärä kasvanut. Tuotannossa tehdään vuorotyötä siten, että ensimmäinen viikko ollaan aamuvuorossa, sitten viikko iltavuorossa ja seuraavaksi viikko yövuorossa. Viikonloput ovat vapaita, ja taas vuorolista käynnistyy alusta. Työntekijät sinnittelevät jaksamisensa rajoilla ilman kunnollisia vapaita yötyön jälkeen. Sairauspoissaolot ovat kasvaneet. Moni vaihtaisi työnantajaa, jos työmarkkinoilta löytyisi muita töitä.

Nokian Renkaiden hyvä tuloskunto on todellakin revitty henkilöstön selkänahasta. Renkaista on tullut nykykapitalismin irvikuva, joka ottaa henkilöstöstä kaiken irti ja maksimoi omistajien osingot. Etelärannassa ollaan tyytyväisiä, kun Renkaat näyttää esimerkkiä. Vastakkainasettelu on todellisuutta. Samalla Nokian Renkaat pilaa suomalaisen valmistavan teollisuuden maineen. Ei kannata ihmetellä, jos nuoret hakeutuvat muihin ammatteihin. 

Nokian Renkaiden uutena toimitusjohtajana syyskuussa aloittanut Ari Lehtoranta on kertonut henkilöstölle, että toistuvista lomautuksista on päästävä eroon. Toivottavasti Lehtoranta palauttaa osaavan ja motivoituneen henkilöstön yrityksen kilpailukyvyn keskiöön.  Nykyisellä kyykytyslinjalla tulee pää vetävän käteen. 

 

Pekka Salmi (sd.)
Kaupunginvaltuutettu, Tampere