Elikeinoelämän vastattava huutoonsa

Share |

Maanantai 14.11.2016 klo 11.37 - Pekka


Ohessa kaupungin talousarviokokouksessa pitämäni ryhmäpuheenvuoroni:

"Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

 

Tampereen ja kuntatalouden näkymät ovat säilyneet pääosin ennallaan, vaikka kansantaloudessa onkin pieniä piristymisen merkkejä. Suomalaisessa yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä on käynnissä voimakas rakennemuutos. Vientiteollisuuden ongelmat ovat vakavia. Työpaikkoja on hävinnyt ja lomautukset ovat arkipäivää. Bruttokansantuotteemme taso on edelleen jäljessä vuoden 2008 huipputasosta.

Kaupungin talouden liikkumatila on ensi vuonna tutun tiukka. Nettomenot vähenevät 0,7 prosenttia, joka on miltei historiallista. Varsinkin, kun otetaan huomioon, että kaupunki kasvaa kovaa vauhtia. Kaupungin talouden suurin ongelma ei olekaan menojen kasvu, vaan tulojen supistuminen. Verotulojen vähentyminen ja valtionosuuksien leikkaukset rapauttavat tulopohjaamme. Kilpailukykysopimus heikentää Tampereen kaupungin taloutta nettona 9 miljoonaa euroa. Näiden seikkojen vuoksi tulopohjan vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää.

Pitkällä tähtäimellä julkisen sektorin talouden tasapaino ei toteudu ilman talouskasvua ja korkeampaa työllisyysastetta. Eri hallituskoalitiot ovat luoneet edellytyksiä suomalaisten yritysten kilpailukyvyn parantumiselle ja uusien työpaikkojen synnylle vuosien varrella. Työnantajien KELA-maksu poistettiin vuonna 2010. Sen vaikutus oli 700 milj. euroa työantajien eduksi. Yhteisöveroa alennettiin neljällä prosenttiyksiköllä vuonna 2014. Sen vaikutus oli 800 milj. euroa. Sipilän porvarihallituksen valmistelema kilpailukykysopimus alentaa työvoimakustannuksia 3,7 prosentilla, jonka kokonaisvaikutus on yli 4 miljardia euroa. Kun summaa kaikki nämä elinkeinoelämän eteen tehdyt vastaantulot, voi vain kysyä, koska kaivattuja työpaikkoja alkaa syntyä. Milloin elinkeinoelämä vastaa huutoonsa? Toistaiseksi pörssiyhtiöiden osalta on nähty vain liikevaihtoon nähden ennätyksellisen suuria osinkoja, joita on jaettu omistajille avokätisesti. Rahaa siis jaetaan yrityksistä ulos, eikä investoida. Tässä on Suomen kansantalouden suurin haaste.

Budjetin investointitaso on 221 milj. euroa. Suurin potti menee talonrakennusinvestointeihin ja erityisesti uusien koulujen rakentamiseen mm. Tesomalle sekä vanhojen koulujen saneerauksiin Amurissa ja Lielahdessa. Ensi vuonna aloitetaan myös Haukiluoman ja Irjalan päiväkotien rakentaminen. Merkittäviä panostuksia tehdään myös infraan. Raitiotien rakentaminen pääsee alkuun ja samoin Kansi Areena. Investoinneilla luodaan taloudellista toimeliaisuutta, joka merkitsee uusia työpaikkoja ja uskoa parempaan tulevaisuuteen. Varsinkin raitiotien ja Kansi Areenan suorat sekä välilliset positiiviset vaikutukset kaupungin talouteen ovat hyvin merkittäviä.

Korkean investointitason positiivisista puolista huolimatta, vaarana on kaupungin nopea velkaantuminen. Investointeja on laitettava tärkeysjärjestykseen ja vähemmän tärkeistä tulee luopua. Investointikehyksestä ei saa kuitenkaan muodostua pakkopaitaa, joka ei mahdollistaisi kaupungin kasvua.

Hyvät valtuutetut,

Tiukasta taloustilanteesta huolimatta talousarvioesityksessä on myös myönteisiä asioita. Nykyisessä työllisyystilanteessa on tehtävä kaikki voitava, jotta kaupungin omat työllistä­mistoimet olisivat maksimaalisia, ja kaupunki tekisi voitavansa uusien työpaikkojen syntymisen mahdollistamiseksi. Työttömyyden hoitoon on saatu viime vuosina lisää voimavaroja. Vaikeutunut työllisyystilanne haastaa kuitenkin kaupunkia entistä parempaan työllisyyden hoitoon. Asetammekin paljon toiveita työllisyydenhoidon kuntakokeiluun, joka käynnistyy ensi vuonna. Kokeilussa on mahdollista löytää uusia avauksia työvoima­politiik­kaan, tehostaa toimintaa, sujuvoittaa palveluketjuja ja vähentää byrokratiaa. Pitkäaikais­työttömyys on noussut ennätykselliselle tasolle, joten onnistuneella työvoima­politiikalla on merkitystä enemmän kuin koskaan.

Työvoimapolitiikalla hoidetaan kuitenkin vain työttömyyden oireita. Tärkeintä on luoda edellytyksiä uusien työpaikkojen luomiselle. Ensi vuonna kaupunki panostaa miljoona euroa Smart city –ohjelmaan, jonka tavoitteena on 10 000 uuden työpaikan syntyminen Tampereelle. Jää nähtäväksi saavutetaanko tavoite, mutta ainakin panostus tehdään oikeisiin asioihin. Tampereen ja Suomen tulevaisuus on riippuvainen siitä, pystymmekö tekemän asioita paremmin ja fiksummin kuin muut. Halpatyövoimalla emme voi kilpailla.

Myös panostukset lentoyhteyksien kehittämiseen ja uusien yritysalueiden rakentamiseen mm. Kolmenkulmaan ovat tärkeitä elinvoimaa parantavia toimenpiteitä. Samoin historiallinen korkeakoulu-uudistus Tampere3 lisää kaupungin elionvoimaa.

Säästämisestä ja tiukoista ajoista huolimatta kuntalaisten peruspalveluiden taso ja saatavuus pystytään pääosin säilyttämään.

Sosialidemokraattien yksi keskeinen tavoite kuluvalle vaalikaudelle on ollut perusterveydenhuollon vahvistaminen ja lääkärille pääsyn nopeuttaminen. Edelliselle vuodelle saatiin merkittävä miljoonan euron lisäpanostus perusterveydenhuoltoon. Lisärahalla on palkattu lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia terveysasemille. Kuluvana vuonna liian raskas ja osin toimimaton omalääkärijärjestelmä on purettu, ja siirrytty listautumismalliin, jossa omalääkärijärjestelmän parhaat puolet säilyvät. Ensi vuonna terveyspalveluiden ilta- ja viikonloppuvastaanotto alkaa. Tämä on pieni mutta tärkeä toimenpide, jotta pystymme palvelemaan kuntalaisia mahdollisimman hyvin. Ilta- ja viikonloppuvastaanottoa on syytä laajentaa muillekin isoille terveysasemille jatkossa. Terveysasemien toimintaan tarvitaan vahvaa kehittämisotetta. Lääkärijonot ovat liian pitkiä. Olemme myös erittäin tyytyväisiä siihen, että sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen korotukset jäivät kuitenkin kohtuullisiksi.

Toinen tärkeä sosialidemokraateille tärkeä asia on, että uusia koulutusleikkauksia ei tule peruskouluun eikä varhaiskasvatukseen. Ryhmäkoot eivät kasva ensi vuonna. Myös toisen asteen ammatillisen koulutuksen osalta tavoitteena on, etteivät opetusryhmät kasva, vaikka hallituksen leikkaukset ovatkin merkittävä haaste Tredulle. Toisen asteen oppilashuolto vahvistuu kahden psykologin ja yhden terveydenhoitajan uusien vakanssien myötä, mikä on tarpeellinen panostus. Suomen tulevaisuus on täysin koulutettujen ja osaavien ihmisten varassa. Koulutusleikkaukset olisivat sama kuin leikkaisi oksaa, jonka päällä istuu.

Viime vuosina on pystytty vahvistamaan liikunta- ja vapaa-aikapalveluita. Ensi vuonna valmistuu Tesoman jäähallin uusiminen. Uutena palveluna aloittaa maauimala Kalevan uimahallin kyljessä. Uusia tekonurmia rakennetaan ja Liikkuva Tampere –hanke jatkuu. Pormestariohjelman punainen lanka, ennaltaehkäisy, näkyy konkreettisesti käytännön päätöksissä.

Budjetin valmistelun yhteydessä olimme huolissamme mahdollisista asiakasmaksujen ja tilavuokrien korotuksista vapaa-aikapalveluissa. Myös yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveron korotus oli vaikea asia. Onneksi neuvotteluissa saatiin lisättyä rahoitusta vapaa-aikapalveluihin, eivätkä korotukset ole niin suuria. Teattereille kompensoidaan kiinteistöveron korotus avustuksia nostamalla, mikä helpottaa hieman niiden muutoin aika vaikeaa taloudellista tilannetta.

Ikäihmisten palveluiden osalta on myös hyvä todeta, että tehostettuun palveluasumiseen saadaan lisää paikkoja ja kotihoidon lääkäripalvelut vahvistuvat.  Toukolan rakentaminen Koukkuniemessä käynnistyy. Eli tärkeät rakenteelliset uudistukset etenevät vanhustenhuollossa. Meillä on oltava varaa pitää huolta ikäihmisistämme myös jatkossa.

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja,

Tässä sosialidemokraattisen valtuustoryhmän näkemykset talousarvioon. Käytän myöhemmässä vaiheessa puheenvuoron apulaispormestarin näkökulmasta, jossa käyn lävitse yhdyskuntalautakunnan ja seudullisen joukkoliikennelautakunnan asioita.

Kannatan lämpimästi Kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Leena Kostiaisen tekemiä muutosesityksiä. Haluan lausua myös kiitokseni nelosten neuvottelijoille. Kiitos!"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini