Ilman ultrapienten hiukkasten mittaamisen aloittaminen Tampereen keskustassa

Share |

Maanantai 16.5.2016 klo 19.02 - Pekka


Jätin tänään valtuustoaloitteen ilman ultrapienten hiukkasten mittaamisen aloittamiseksi Tampereen keskustassa. Aloitteen allekirjoitti peräti 53 valtuutettua. Ohessa aloitteeni:

"Valtuustoaloite

 

Ilman ultrapienten hiukkasten mittaamisen aloittaminen Tampereen keskustassa

Terveydelle vaarallisia ilman hiukkaspäästöjä aiheuttavat teollisuus, energiantuotanto ja liikenne. Keskusta-alueella leijuvasta pölystä huomattava osa on liikenteen ja tuulen ilmaan nostamaa hiekkaa ja muuta aineista. Hiekkapöly ei ole kuitenkaan terveydelle yhtä vaarallista kuin polttoperäiset ultrapienet hiukkaset. Niitä on sekä lukumääräisesti, että hiukkasten muodostaman pinta-alan suhteen valtaosa ilman hiukkasista kaupungissa. Lisäksi ne tunkeutuvat helposti myös sisätiloihin.

Ultrapienet hiukkaset pääsevät hengitysilman mukana keuhkorakkuloihin ja aina verenkiertoon asti, lisäten mm. hengitystietulehduksia ja astmakohtauksia sekä heikentäen keuhkojen ja sydämen toimintakykyä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille aiheuttaa kehittyneissä maissa eniten vakavia terveyshaittoja ja enemmän kuin kaikki muut ympäristötekijät yhteensä.

Pitkäaikaisen altistumisen ultrapienille hiukkasille (halkaisijaltaan alle 2.5 mikrometriä (µm)) on arvioitu aiheuttaneen vuonna 2010 yhteensä noin 380 000 ennenaikaista kuolemaa 28 EU-maassa. Suomessa tapahtuvan pitkäaikaisen altistumisen pienhiukkasille on arvioitu aiheuttavan noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Terveyshaittojen suhteen heikoimmassa asemassa ovat vanhukset, lapset ja esimerkiksi jo hengityselinsairauksista kärsivät ihmiset.

Tampereella ilmanlaatua seurataan kahdella kiinteällä ja kahdella siirrettävällä mittausasemalla. Kiinteät mittausasemat sijaitsevat Pirkankadulla ja linja-autoasemalla sekä siirrettävät Epilässä ja Kalevassa. Mittausasemilla mitataan typen oksidien, otsonin ja hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuuksia ilmassa. Mittausasemien tekniikalla ei kuitenkaan pystytä mittaamaan terveydelle kaikista vaarallisimpien halkaisijaltaan alle 2.5 µm ultrapienten hiukkasten pitoisuuksia. Näin ollen tietoa ultrapienten hiukkasten pitoisuuksista Tampereella ei ole olemassa.

Kaupunki, yritykset ja kuntalaiset voivat vaikuttaa pienhiukkasten syntymiseen monilla tavoilla mm. valinnoillaan energiatuotannossa, liikkumisessa ja asumisessa. Yleisen tietoisuuden lisäämiseksi ultrapienten hiukkasten terveysvaikutuksista olisi perusteltua alkaa mittaamaan niiden pitoisuuksia erityisesti kaupungin keskustassa ja mahdollisesti myös vilkkaimmilla liikennealueilla. Mittauksien avulla voidaan konkreettisesti selvittää sekä ulko-, että sisäilman laatua esimerkiksi asuntojen, päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja vilkkaiden liikennealueiden ympäristössä. Haitallisten pienhiukkasten päästöihin on vaikea puuttua, kun tietoa niiden pitoisuuksista ei ole olemassa.

Tampereella on paljon huippuosaamista yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa pienhiukkasten mittaamisessa. Pienhiukkasten mittausverkoston luominen tukisi osaltaan myös alan yritys- ja tutkimustoiminnan kehittymistä kaupungissa, sekä tarjoaisi referenssejä vientimarkkinoille.


Esitys: Esitän, että kaupunki käynnistää pilotin ilman ultrapienten hiukkasten (alle 2,5 µm) mittaamiseksi keskustan alueella.

 

Tampereella 16.5.2016

 

Pekka Salmi"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini